News

Lege pentru orfanii octogenari. Un grup de parlamentari vrea să dea pensie copiilor celor căzuți pe front

Una dintre curiozitățile legislative ale noii sesiuni parlamentare este un proiect de lege care vizează acordarea de indemnizații pentru copii celor căzuți în al doilea război mondial, „copii” care acum au 80-90 de ani.
08.02.2022 | 14:18
Lege pentru orfanii octogenari Un grup de parlamentari vrea sa dea pensie copiilor celor cazuti pe front
Măsurile de sprijin pentru veterani și familiile lor au venit prea târziu pentru mulți dintre ei/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Patru deputați liberali, printre care și  liderul de grup Gabriel Andronache, au elaborat un proiect de lege prin care orfanii de război ar urma să beneficieze de aceleași drepturi bănești precum veteranii și văduvele de război.

Numai că, în momentul de față, orfanii de altădată ar trebuie să aibă circa 80-90 de ani, iar majoritatea lor deja au murit.

ADVERTISEMENT

Într-un stat în care beneficiarii pensiilor speciale se numără cu zecile de mii, măsurile de sprijin pentru cei care au luptat pentru stat cu arma în mână și pentru familiilor lor sunt introduse abia când potențialii beneficiari au ajuns aproape toți pe lumea cealaltă.

Venituri de 3.600 de lei pe lună

Potrivit proiectului de lege inițiat de cei patru deputați și susținut de aproape toți deputații PNL, orfanii de război vor primi și ei indemnizația de 600 de lei pe lună care este acordată în momentul de față pentru veteranii și văduvele de război.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor fi îndrituiți și la indemnizația de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata. Indemnizația de gratitudine se acordă din iunie 2021 pentru  veteranii și văduvele de război reprezentând în acest an circa 3.000 de lei pe lună.

Inițiatorii susțin că orfanii de război ar trebui să beneficieze de aceste drepturi, întrucât statul acordă indemnizații și pentru copiiii celor uciși sau închiși în represiunea din timpul comunismului sau la Revoluția din 1989.

ADVERTISEMENT

Există o categorie de persoane care au suferit greutăți însemnate de pe urma războiului, față de care, totuși, până în prezent nu au fost adoptate niciun fel de prevedere legală prin intermediul cărora să fie stabilite măsuri cu caracter reparatoriu. 

Această categorie este reprezentată de copiii celor decedați pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor ori bolilor contractate  pe front sau în prizonierat”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Afirmația privind lipsa măsurilor cu caracter reparatoriu nu este însă întrutotul exactă, întrucât regimul comunist de după 1945 a plătit pensii de urmași pentru orfanii de război până la momentul la care aceștia au obținut primul lor loc de muncă.

Statul redescoperă orfanii de 80 de ani

Prin acest proiect de lege, prima generație de descendenți  ai celor căzuți  pe front recapătă statutul de „orfani” la vârsta la care au ajuns octogenari sau poate chiar nonagenari.

Mulți dintre ei cei care ar fi fost îndreptățiți să primească cele două indemnizații au murit. De altfel, inițiatorii proiectului de lege nu au prezentat în expunerea de motive un număr al potențialilor beneficiari care ar putea fi unul foarte redus.

Potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice aferente lunii ianuarie, sunt în plată indemnizații pentru un număr de 44 de văduve de război. Presupunând că fiecare avea doi copii atunci când soțul a murit pe front și toți copii mai trăiesc, ar rezulta aproape 90 de beneficiari ai legii. Numărul s-ar putea să fie oricum prea mare ținând seama că unele dintre aceste femei au rămas văduve înainte să apuce să facă vreun copil. Trebuie totuși precizat că indemnizațiile se plătesc doar văduvelor de război care nu s-au recăsătorit.

Chiar și așa, beneficiarii proiectului ar fi  foarte puțini. Orfanii de război s-au născut, în majoritatea lor, înainte de 1941, astfel că în momentul de față au  cel puțin 80 de ani. Cei mai „tineri”, concepuți în timpul războiului, ar avea 75 de ani.

O țară ingrată cu cei care au apărat-o

Recunoștința ipocrită a statului român față de cei pe care i-au trimis să-și riște viețile în război este arătată și de întârzierea cu care sunt adoptate aceste gen de măsuri. Până anul trecut, veteranii din România își rotunjeau veniturile din pensii cu o indemnizație de numai 600 de lei, la care se adăugau unele beneficii, cum ar fi un număr de călătorii gratuite cu trenul.

Abia anul trecut, prin OUG 47/2021, veteranii și văduvele de război au căpătat venituri care să le asigure un trai decent. Prin acest act normativ, a fost instituită de indemnizația de gratitudine ce reprezintă jumătate din câștigul salarial mediu brut luat în calcul la elaborareqa bugetului asigurărilor sociale. Pentru 2022, salariul mediu brut este estimat la 6.097 de lei, ceea ce duce la un cuantum la indemnizației de gratitudine de 3.048 de lei.

Astfel că a durat  trei decenii până când statul român să asigure un trai decent celor care au luptat la Stalingrad sau în munții Tatra, indemnizație de gratitudine fiind acordată abia după ce marea majoritate a veteranilor au murit.

De exemplu, în România mai trăiesc 1.727 de veterani  de război din cei peste jumătate de milion de soldați care au luptat în cel de-al doilea război mondial. Mulți dintre cei care mai trăiesc erau copii de trupă sau adolescenți în vremea când au ajuns pe front, ținând seama că de la intrarea României în război s-au scurs opt decenii. Iar numărul lor scade cu rapiditate ajungând de la circa 8.000 la finele lui 2018 la mai puțin de 2.000 în momentul de față.

Un număr asemănător de pensionari, 1.712 este reprezentat numai de foștii grefieri, beneficiari de pensii speciale încă din anul 2015. În momentul de față, mai primesc pensii speciale 4.468 foști magistrați, 1.394 foști membri ai personalului civil navigant, 787 foști diplomați, 746 foști funcționari parlamentari, 573 de foști angajați ai Curții de Conturi, la care se adaugă zeci de mii de foști militari, polițiști sau angajați ai serviciilor secrete, care au auzit de front doar din auzite.

ADVERTISEMENT