Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 14 februarie, contestaţiile formulate de cele 11 persoane arestate preventiv în dosarul Nordis, printre acestea numărându-se Laura Vicol, Vladimir Ciorbă, dar și Marian Ivan, omul de încredere al lui Ciorbă. Toți au fost plasați sub control judiciar. În dosar se arată că Fiscul a trimis doi inspectori care au verificat transferurilor de bani între societate şi persoane fizice, reprezentând posibile avansuri de trezorerie. Cu această ocazie au fost identificate valori foarte mari, de peste 40.000.000 lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societăţii, preponderent de către Vladimir Ciorbă, Marian Ivan şi Gheorghe Poştoacă.
Cu altă ocazie, au fost identificate valori foarte mari, de peste 13.000.000 lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societăţii, preponderent de către Ivan George – Marian. Au fost solicitate documentele justificative pentru aceste operaţiuni, şi anume o factură de stornare pentru servicii neprestate către Nordis Management SRL în valoare de 10.300.000 lei, respectiv un contract de cesiune care are ca obiect tot părţi sociale deţinute la Nordis Hotel SRL care justifică returnarea către Ivan George – Marian a sumei de 9.564.814 lei. S-a încheiat un proces verbal, dar inspectorii Fiscului nu au consemnat nimic.
Procurorii au specificat că conduita şi demersurile celor doi inspectori se încadrează în tipicitatea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, respectiv ajutorul dat făptuitorilor Ciorbă Vladimir-Răzvan şi Ivan George-Marian pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a acestora pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Numele lui Marian Ivan apare într-un dosar înregistrat pe 20 decembrie 2022 la Judecătoria Sectorului 1, în care petent figurează Statul Român – ANAF-Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, iar Ivan este intimat, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
La data de 24.11.2017 s-a înregistrat plângerea formulată de A.N.A.F. În cuprinsul plângerii formulate se arată că, la data de 24.08.2017, cu ocazia unui control inopinat la SC XYZ Prosper Construct SRL (societate comercială la care Vladimir Ciorbă a figurat ca asociat cu Marian Ivan), echipa de inspecție fiscală s-a deplasat la sediul social al contribuabilului, ocazie cu care s-a constatat, conform balanței de verificare întocmită la data de 30.06.2017, în prezența administratorului societății Marian Ivan, că societatea are înregistrat la soldul debitor al contului avansuri trezorerie, suma de 3.965.055 RON. Prin nota explicativă dată de administratorul societății, numitul Marian Ivan, acesta s-a justificat invocând starea de dificultate temporară de disponibilități bănești ca urmare a situației economice dificile la nivel național și a neachitării facturilor scadente, de către unii beneficiari ai lucrărilor executate de societatea acestora.
Prin ordonanța din data de 28.11.2017 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.272 alin.1 lit. c din Legea nr.31din 1990. În cauză a fost audiat numitul Marian Ivan, ocazie cu care acesta nu a oferit nicio explicație cu privire la sumele de bani împrumutate de la societate, precizând că va lua legătura cu fosta contabilă pentru a depune înscrisuri din care să reiasă că problema pe care a avut-o s-a remediat. ANAF a arătat că, prin ordonanța din data de 10.08.2022, însușindu-și argumentele organului de cercetare penală, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii, prevăzute de art. 272 î alin.1 pct.3 din Legea nr.31 din 1990, apreciind că s-a împlinit termenul de prescripție al răspunderii penale.
ANAF a mai precizat că „trebuie menționat că împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale nu este condiționată de culpa organelor de cercetare penală care nu au depus suficiente diligențe pentru a finaliza ancheta într-un termen rezonabil. Judecătorul a constatat că, deși intimatul Marian Ivan figura în evidențele organelor fiscale că ar fi împrumutat cu mult peste limita legală o sumă de bani de la societate, continuarea cercetărilor este împiedicată de împlinirea termenului de prescripție al răspunderii penale, de 5 ani”. Având în vedere că în cauză nu a fost efectuată urmărirea penală față de nicio o persoană, judecătorul de cameră preliminară a constatat că termenul de prescripție de 5 ani a curs neîntrerupt, împlinindu-se în anul 2022, situație în care va respinge ca nefondată plângerea formulată de petentă.
În susținerea plângerii formulate, ANAF a arătat că, prin ordonanța din data de 10.08.2022, însușindu-și propunerea formulată de organele de cercetare penală, procurorul a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 272 alin.1 lit. c din Legea nr.31 din 1990, apreciind ca fiind incidentă prescripția răspunderii penale. ANAF a apreciat că „soluția dispusă în cauză este netemeinică și nelegală întrucât în cauză organele de urmărire penală nu au desfășurat o anchetă efectivă care să conducă la descoperirea și tragerea la răspundere penală a autorilor. În aceste împrejurări, solicită să se constate că organul de urmărire penală trebuia să intervină în timp util pentru identificarea situației sesizată de organul de inspecție fiscală și a tragerii la răspundere a celor care se fac vinovați de săvârșirea infracțiunii”. Pe 17 februarie 2023, Judecătoria Sectorului 1 a respins plângerea formulată de ANAF împotriva ordonanţei de clasare din data de 10.08.2022.
Marian Ivan figurează ca pârât într-un dosar asemănător, înregistrat pe 10 mai 2021 la Tribunalul București, reclamant figurând Direcția Generală Regională a Finațelor Publice București în reprezentarea Administrației Sector 1 Finanțelor Publice. Obiectul dosarului este “atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă”, fiind vorba tot de firma SC XYZ Prosper Construct SRL, în care Marian Ivan era asociat și administrator. În motivarea cererii, reclamanta a arătat că deține împotriva debitoarei o creanță în cuantum de 6.965.538 lei, fiind înscrisă în tabelul creanțelor. Fiscul a susținut că răspunderea organelor de conducere pentru plata pasivului este o răspundere delictuală care intervine în situația în care faptele administratorilor au cauzat starea de insolvență, iar aceasta se asociază acțiunii sau omisiunii delictuoase a conducătorilor ei.
În speță, debitoarea nu a depus la dosar actele prevăzute de art. 67 al.1 din Legea 85/2014, iar nedepunerea instituie o prezumție relativă de neținere a contabilității în conformitate cu legea și a legăturii de cauzalitate între faptă și ajungerea în stare de insolvență. Fiscul a mai susținut că reprezentanții firmei debitoare aveau obligația legală de a nu dispune continuarea unei activități care ducea în mod vădit la încetarea de plăți. Fapta ilicită a administratorului societăţii constă în exercitarea unui management defectuos, în sensul că a dispus continuarea unei activităţi care ducea în mod vădit societatea în stare de insolvenţă, iar dovada acesteia rezultă implicit din simpla ajungere a debitorului în incapacitate de plată.
Prin sentinţa civilă din data de 15.05.2019, pronunţată de către Tribunalului Bucureşti, judecătorul sindic a dispus deschiderea procedurii generale de insolvență împotriva debitorului SC XYZ Prosper Construct SRL. Prin sentința civilă din data de 11.11.2019, instanța a dispus intrarea în faliment prin procedură simplificată a debitoarei SC XYZ Prosper Construct SRL. Conform tabelului definitiv întocmit de către lichidatorul judiciar și depus la dosarul cauzei, totalul datoriilor debitoarei este în cuantum de 6.965.538 lei, se menționează îm dosarul consultat de FANATIK.
S-a specificat că pârâtul Marian Ivan are calitatea de asociat în cadrul societății debitoare, îndeplinind totodată și calitatea de administrator până la dizolvarea de drept a societății. Pe 20 septembrie 2021, Tribunalul București a admis cererea Fiscului și l-a obligat pe Marian Ivan la suportarea pasivului societăţii debitoare SC XYZ Prosper Construct SRL, în cuantum de 6.965.538 lei. Marian Ivan a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, instanță care, pe 14 decembrie 2022, a constatat că acesta este perimat.