Fotbal intern

Organizarea în România a Europeanului de tineret din 2023, doar o formalitate. Cine ne mai stă în cale

24.11.2020 | 17:02
Organizarea in Romania a Europeanului de tineret din 2023 doar o formalitate Cine ne mai sta in cale
Organizarea în România a Europeanului de tineret din 2023, doar o formalitate. Cine ne mai stă în cale. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România așteaptă cu sufletul la gură ziua de 3 decembrie 2020. Este data la care Comitetul Executiv al UEFA va decide gazda Campionatului European de tineret U21 din 2023. Țara noastră se mai luptă doar cu Georgia pentru organizarea turneului final.

La cum arată lucrurile în acest moment, România pare favorită certă să obțină turneul de peste doi ani și jumătate. Așadar, în ultima lună din 2020 nu vom sta cu ochii doar pe tragerile la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2022 (7 decembrie, Zurich) și pentru Europeanul de tineret din 2021 (10 decembrie, Nyon).

ADVERTISEMENT

În cursa pentru postura de gazdă a Campionatului European U21 din 2023 a existat și candidatura comună Irlanda – Irlanda de Nord, dar dosarul nu a prins finala.

Campionatul European U21 în România, vis tot mai aproape de realitate

Sunt șanse foarte mari ca România să organizeze CE U21 2023. Gruzinii speră însa ca UEFA să le acorde lor această responsabilitate, deoarece, anterior, au ratat două oportunități.

ADVERTISEMENT
  • Pentru EURO 2020, Georgia a depus un dosar împreună cu Azerbaidjan, dar acesta nu a mai fost luat în calcul după ce forul continental a decis să organizeze turneul final în mai multe țări.
  • Gruzinii și-au dorit să susțină și finala Europa League din 2021, dar a pierdut în fața Sevillei, ultimul act urmânda se juca în cele din urmă în Polonia, la Gdansk.

Georgia a avut totuși șansa să fie gazda Supercupei Europei din urmă cu cinci ani, atunci când Barcelona a învins-o cu 5-4 pe Sevilla. Partida care s-a decis în prelungiri s-a jucat pe „Boris Paiciadze”, cel mai mare stadion din țară, 52 de mii de locuri.

ADVERTISEMENT

Aceeași arenă ține acum și capul de afiș în proiectul gruzinilor, care, recent, au construit un complex de 20 de mii de locuri, la Batumi.

Stadioanele propuse de România

Federația Română de Fotbal are pregătite opt stadioane pe care vrea să se joace cele 31 de meciuri de la CE U21 2023, turneu final la care vor lua startul 16 echipe:

ADVERTISEMENT
  • Național Arena (București, 53 de mii de locuri)
  • Ghencea (București, 31 de mii de locuri)
  • Giulești (București, 15 mii de locuri)
  • Arcul de Triumf (București, 8 mii de locuri)
  • „Marin Anastasovici” (Giurgiu, 8,5 mii de locuri)
  • „Ilie Oană” (Ploiești, 15,5 mii de locuri)
  • Cluj Arena (Cluj, 30 de mii de locuri)
  • „Dr. Constantin Rădulescu” (Cluj, 23,5 de locuri).

În cazul în care România va primi de la UEFA organizarea Campionatului European de tineret din 2023, pentru „tricolorii” mici va fi a treia participare la rând la acest turneu final, după cele din 2019 și 2021. Țara gazdă are garantat locul la EURO.

România a fost gazda Europeanului de tineret și a participat și în 1998, dar naționala lui Victor Pițurcă de atunci a avut nevoie de preliminarii pentru a se califica. Reprezentativa noastră a pierdut toate cele trei meciuri jucate în 1998, cu Olanda, Germania și Rusia.

România e deja gazda Campionatului European U19

România ar da astfel o nouă lovitură, după ce în 2021, în perioada 30 iunie – 13 iulie va fi gazda Campionatului European U19. Meciurile de la această competiție se vor juca pe arenele „Ilie Oană” din Ploiești, Rapid și Arcul de Triumf din București, „Anghel Iordănescu” din Voluntari. La CE U19 2021 vor participa opt echipe, micii „tricolori”  fiind calificați din oficiu.

 

ADVERTISEMENT
Tags: