News

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat primul deces cauzat de gripa aviară H5N2. Victima avea 59 de ani

Organiza Mondială a Sănătății a anunțat primul deces cauzat de gripa aviară H5N2, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 59 de ani.
06.06.2024 | 11:04
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat primul deces cauzat de gripa aviara H5N2 Victima avea 59 de ani
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat primul deces cauzat de gripa aviară H5N2. Victima avea 59 de ani. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

OMS a transmis că acest caz a fost confirmat în Mexic, fiind vorba despre primul caz de infectare umană cu virusul H5N2, diferit față de mult mai cunoscutul H5N1. Cazul nu are legătură cu epidemia de gripă aviară din Statele Unite ale Americii (H5N1). Victima avea 59 de ani și a murit pe 24 aprilie într-un spital din capitala Mexicului, Ciudad de Mexico.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat primul deces cauzat de gripa aviară H5N2

„Acesta este primul caz uman confirmat în laborator de infectare cu un virus gripal A(H5N2)”, au transmis reprezentanții organizației ONU. Bărbatul a murit la doar câteva ore după ce a fost internat în spital, conform Reuters. Ministerul Mexican al Sănătății a precizat că pacientul avea febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și o stare generală de rău.

ADVERTISEMENT

Mai mult, persoana respectivă ”nu avusese niciun contact cunoscut cu păsări de curte sau alte animale, deși suferea deja de multiple probleme de sănătate”. Mai mult, specialiștii au indicat că nu au fost raportate alte cazuri de H5N2 la om și ”nu există niciun risc pentru populație”. Mai mult, OMS a apreciat riscul din acest caz ca fiind ”scăzut”.

Decesul a venit la două luni după ce specialiștii în sănătate au descoperit cazuri de H5N2 la păsări de fermă în statul Michoachan, din Mexic. Aceste cazuri au fost descoperite într-un stat vecin cu cel în care locuia victima. Alte cazuri au mai fost înregistrate la păsări de curte din Texcoco și Temascalapa, în același stat.

ADVERTISEMENT

Conform acestui studiu, ”nu a fost posibil să se stabilească dacă acest prim caz la om are legătură cu focarul recent de la păsările de curte”, a precizat OMS. Aceasta este „prima infecţie cu virusul aviar H5 la o persoană semnalată în Mexic”. H5N2 este considerat mai puțin patogen decât HN51, deci un risc mai mic pentru populație, însă a fost semnalat deja în diverse țări din toată lumea.

OMS își exprima îngrijorarea referitor la infecțiile cu H5N1

Cu toate acestea, momentan nu fusese documentată nicio transmitere la om. În ceea ce privește virusul H5N1, medicii spun că nu au dovezi de transmitere de la om la om, însă OMS își exprimase ”îngrijorarea enormă” cu privire la răspândirea acestei tulpini în viitorul nu prea îndepărtat. Între 2003 și martie 2024, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 888 de cazuri confirmate de gripă H5N1, cu un total de 463 de decese.

ADVERTISEMENT

Așadar, virusul are o rată extrem de ridicată a mortalității, de 52%. Rata reală a mortalității poate fi mai mică, deoarece unele infecții nu au fost identificate ca H5N1, conform specialiștilor. Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în mod normal păsările, însă poate infecta și specii de mamifere.

ADVERTISEMENT

A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar s-a răspândit mai apoi în toată lumea. Potrivit cdc.gov, gripa aviară H5 este răspândită la păsările sălbatice din întreaga lume și provoacă focare la păsările de curte și la vacile de lapte. Gripa aviară sau gripa aviară se referă la boala cauzată de infecția cu virusuri de tip A gripei aviare (pasăre).

Acești virusuri se răspândesc în mod natural printre păsările acvatice sălbatice din întreaga lume și pot infecta păsările domestice și alte specii de păsări și animale. Virusurile gripei aviare nu infectează în mod normal oamenii. Cu toate acestea, au apărut infecții sporadice umane cu virusuri gripei aviare.

Tags: