Life

Originea numelor județelor din România. De unde provine denumirea Brașov, Cluj sau Gorj

Care este povestea numelor județelor din România. Detaliile interesante pe care puțini români le cunosc despre locul care le este ”acasă”.
06.02.2025 | 19:44
Originea numelor judetelor din Romania De unde provine denumirea Brasov Cluj sau Gorj
De unde provin numele județelor din România. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat, vreodată, de la ce provin numele județelor din România. Ei bine, fiecare dintre ele are propria origine și propria istorie cel puțin interesantă.

Numele județelor din România nu au fost deloc alese întâmplător

România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Are bogații naturale, arhitecturale, iar istoria ei este de-a dreptul impresionantă.

ADVERTISEMENT

Fiecare eveniment din trecut și-a pus amprenta asupra României de azi. O mare importanță în înțelegerea istoriei țării noastre o joacă numele județelor.

Fiecare județ are un nume aparte, dar care nu a fost deloc ales întâmplător. Dincolo de faptul că reprezintă identitatea locuitorilor, numele județului spune, de cele mai multe ori, istoria locului.

ADVERTISEMENT

Numele județelor din România au origini diverse. Acestea fie provin din latină, din slavă sau din limba dacică. Chiar dacă sunt diferite, cu toate contribuie la identitatea unitară a României.

Care este influența numelor principalelor județe de la noi din țară

Potrivit omofon.com, originea numelor județelor din România are la bază mai multe influențe. Cele mai puternice dintre ele sunt legate popoarele care au locuit acolo. Astfel, avem județe al căror nume este strâns legate de daci, romani sau turci.

ADVERTISEMENT

De asemenea, numele județelor din România au fost influențate și de geografia regiunii. Zonele montane au primit un nume aparte, diferit de așezările de la câmpie sau de cele definite de păduri.

ADVERTISEMENT

Tot pe lista influențelor asupra originii numelor județelor din România se înscriu și termenii administrativi vechi. Înainte, fiecare județ avea nume medieval, dat de unitatea administrativă pe care o reprezenta.

Cu alte cuvinte, fiecare județ al țării noastre poartă un nume predestinat. În timp ce originea unora este ușor de intuit, altele sunt de-a dreptul surprinzătoare. Iată câteva exemple!

  • Alba – provine din latinescul ”albus”, care înseamnă ”alb” și care face referire la zidurile cetății medievale Alba Iulia.
  • Arad – provine de la numele unui cavaler, Orod, care a jucat un rol esențial în cucerirea Transilvaniei.
  • Brașov – este o denumire slavă, însă, mulți consideră că vine de la termenul dacic ”brad”.
  • București – provine de la numele boierului care ar fi întemeiat așezarea, Bucur.
  • Călărași – numele provine de la călărașii care obișnuiau să păzească drumurile din zonă.
  • Caraș-Severin – provine din turcescul ”karaș”, care înseamnă ”negru”.
  • Cluj – provine din latinescul ”Castrum Clus”, care se traduce ”cetate închisă”
  • Constanța – denumirea vine de la orașul cu același nume, care a fost botezat Constantiana de către Constantin cel Mare
  • Dolj – provine din cuvântul slav ”dolj”, care înseamnă ”vale joasă”
  • Gorj – provine din slavul ”gora”, care se traduce ”munt”, denumire specifică pentru relieful zonei.

Lista completă cu originile numelor județelor din România poate fi consultată AICI.

Tags: