News

Modul incredibil în care regretatul Benone Sinulescu s-a ales cu prenumele lui. ”Cum am devenit Benone? Asta e bine de povestit”

Marele interpret de muzică populară Benone Sinulescu a încetat din viață joi, la 84 de ani, în urma unei pneumonii care i-a agravat starea precară de sănătate.
18.11.2021 | 16:39
Modul incredibil in care regretatul Benone Sinulescu sa ales cu prenumele lui Cum am devenit Benone Asta e bine de povestit
ADVERTISEMENT

Marele rapsod Benone Sinulescu a murit joi la vârsta de 84 de ani, la spital, în urma unei pneumonii care s-a complicat, pe fondul unor probleme multiple de sănătate. Artistul era internat în spital de patru zile, iar starea sa s-a înrăutăţit continuu în ultimele 48 de ore.

Renumitul cântăreţ fusese internat și în luna iunie, după ce fusese găsit atunci inconştient în casă de către apropiaţi. Recuperarea lui Benone Sinulescu s-a făcut atunci la o clinică specializată, iar interpretul a rezistat și părea atunci că a depășit cumpăna.

ADVERTISEMENT

Benone s-a născut în Munții Buzăului

Născut în munții Buzăului, dintr-un tată care a cântat la strană, Benone Sinulescu a povestit la un moment dat și ce bătăi a luat de la părinții lui, și cum a primit un nume neobișnuit de botez.

”Am avut peripeții de-a lungul vieții. Am luat bătaie de la tata prima și singura dată. Bunicul avea o moară și un iaz. Eu m-am suit într-un vișin, care avea crengile peste apa aia.

ADVERTISEMENT

Am căzut pur și simplu în apă și dacă nu era mama acolo, să mă prindă de cămașă și să mă tragă înapoi, mă lua roată aia de la moară și probabil nu mai prindeam ziua de azi. Și când m-a prins tata, m-a bătut de mi-a făcut fundul zebră. Țin minte asta cât oi trăi”, a povestit Benone Sinulescu.

Benone Sinulescu s-a ales cu prenumele de la o carte

Benone Sinulescu a mai vorbit într-un interviu despre copilăria lui și despre originea numelui primit la botez, unul foarte rar, de altfel.

ADVERTISEMENT

”M-a botezat soția fratelui bunicului meu. Cornelia Damian. Cum am devenit Benone? Asta e bine de povestit: mama mea fiind țărancă, în timp ce era gravidă, avea o surată. Ce înseamnă surată? Se lega o frăție între femei. Și surata mamei era gravidă, și mama. Și ele acolo citeau o carte, Genoveva de Brabant.

”Dacă naște băiat, o să-i pună numele Benoni, și dacă naște fată o să-i pună numele Genoveva!”

Era o povestioară, am citit-o și eu când eram mic, de curiozitate, să știu de unde mi se trage numele. Această Genoveva născuse și ea un copil, un băiat pe care îl chema Benoni, în limba italiana ar însemna Fiul durerii.

ADVERTISEMENT

A trăit în pădure, printre ­ani­male, printre căprioare și, citind mama această carte, așa mult i-a plăcut încât a zis că, dacă naște băiat, o să-i pună numele Benoni, și dacă naște fată o să-i pună numele Genoveva. Și mama a născut băiat. Deci Benoni. Între timp s-a transformat numele, a devenit Benone”, a povestit regretatul artist.

ADVERTISEMENT