News

Originile germane și italiene ale reginei Elisabeta a II-a. Cei mai vechi strămoși, cunoscuți cu precizie până la anul 900

Pe linie paternă, defuncta regină a Marii Britanii avea mai mult sânge german decât englezesc, cu strămoși consemnați istoric din secolul X.
09.09.2022 | 18:51
Originile germane si italiene ale reginei Elisabeta a IIa Cei mai vechi stramosi cunoscuti cu precizie pana la anul 900
Regina Elisabeta a II-a și castelul din Germania al strămoșilor ei din dinastia Wettin/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elisabeta a II-a s-a născut în 1926 ca fiică a regelui George al VI-lea și a soției sale Elizabeth Bowes-Lyon. Dacă mama sa făcea parte din nobilimea britanică, mai mult scoțiană decât engleză, regele George era descendent direct, din tată în fiu, din mari familii nobiliare germane.

Strămoșul italian al reginei

Regina a fost descendentă directă a dinastiei de Hanovra care a ocupat tronul Marii Britanii din 1714, pe care l-a ocupat întrucât electorul de Hanovra, din familia Brunswick-Lüneburg, era văr de-al doilea cu ultima reprezentantă a dinastiei Stuart, regina Anne. Această familie conduce Hanovra, un mic stat în nord-vestul Germaniei de astăzi, fiind doar o ramură dintr-o familie mult mai veche.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Welfii germani, duci ai Bavariei și Saxoniei, și strămoși ai multor familii nobiliare din Germania. În secolului XII, Welfii au fost la un pas să răstoarne dinastia Hohenstaufen și să ocupe tronul Sfântului Imperiu Romano-German.

Însă originea familiei Welf este chiar mai veche, datând din secolul X. Primul reprezentant al familiei era, de fapt, italian, un anume Oberto I care a fost conte de Milano, până la moartea sa care a survenit în anul 970. Descendenți ai săi s-au mutat în Bavaria, fiind în serviciul împăraților romano-germani, iar Welf I a primit titlul de duce al Bavariei în 1070. Între Oberto I și Elisabeta a II-a sunt nu mai puțin de 33 de generații.

ADVERTISEMENT

Descendenții hanovrieni ai familiei Welf au ocupat tronul britanic până în anul 1901, ultima reprezentantă fiind regina Victoria (1837-1901). Aceasta s-a căsătorit tot cu un prinț german, Albert von Sachsen-Coburg und Gotha. Deși soț al reginei, acesta nu a fost încoronat niciodată ca rege, astfel fiind creat precedentul prin care și soțul reginei Elisabeta a II-a, Philip, a trebuit să se mulțumescă cu titlul de prinț de Edinburgh, fără să fie încoronat.

O dinastie germană deghizată

Familia Sachsen-Coburg und Gotha era una din multele ramuri ale familiei von Wettin. Strămoșul acesteia a fost un oarecare Dietrich von Wettin care a trăit în aproximativ între 920 și 975. În secolul XV, descendenți ai acestuia au devenit duci ai Saxoniei și suverani ai altor mici stătulețe germane. Ramura Sachsen-Coburg und Gotha a dat, în diverse perioade, monarhi pe tronurile din Polonia, Portugalia, Brazilia și Bulgaria. În prezent, regele Belgiei provine din această familie.

ADVERTISEMENT

După moartea reginei Victoria, rege al Marii Britanii a devenit Edward VII, care a păstrat numele familiei tatălui său, Sachsen-Coburg und Gotha. Noua dinastie a rămas cu acest nume doar până în 1917, când bunicul reginei Elisabeta, regele George V (1910-1936) a schimbat numele familiei în dinastia de Windsor.

Schimbarea de nume a survenit în contextul primului război mondial, când germanofobia britanicilor l-a determinat pe rege să ia un nume cu rezonanțe mai englezești, mascând faptul că țara era condusă de o dinastie germană. Lucru destul de dificil, întrucât și soția sa, Mary, era fiica unui nobil german, ducele von Teck. După război, nu s-a revenit la numele inițial al familiei nici până acum.

ADVERTISEMENT

Un eveniment asemănător a avut loc și în Belgia. În 1920, regele Albert I a schimbat numele familiei din Sachsen-Coburg und Gotha în „de Belgia”, iar de pe blazonul familiei regale au fost scoase simbolurile care aduceau aminte de originile saxone ale familiei. Lucrurile s-au schimbat în 2017 când regele Philippe a decis că supranumele „de Belgia” ar trebui rezervat regelui, soției sale, fratelui și surorii lui, în timp ce ceilalți membri ai familiei să folosească numele originar. Doi ani mai târziu, în blazonul familiei regale a fost reintrodusă simbolistica saxonă.

Numele de Sachsen-Coburg-Gotha mai este purtat de ultimul țar al Bulgariei, Simeon II (1943-1946). Născut în 1937, fostul țar este ultimul șef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial care mai este încă în viață.

ADVERTISEMENT