Oamenii de știință au realizat studii cu privire la schizofrenie. Aceștia au identificat părțile creierului din care se crede că ar apărea această afecțiune psihică.
Cercetătorii susțin că o scanare de tip RMN de rutină ar putea să schimbe modul în care schizofrenia ar putea fi diagnosticată și tratată.
„Colectarea datelor RMN de bună calitate ca un produs secundar al îngrijirii medicale de rutină pentru boli mintale, cum ar fi schizofrenia, ne poate ajuta să depășim prejudecățile de selecție în studiile de neuroimagistică. Implementarea acestui lucru va oferi direcții clare pentru practica clinică”, a spus Yuchao Jiang, cercetător post-doctoral de la Universitatea Fudan, care a condus această lucrare împreună cu Dr. Palaniyappan, conform publicației McGill.
De asemenea, oamenii de știință folosesc un nou proces analitic cunoscut sub numele de „cartografiere a epicentrului” pentru a căuta asemănări sau diferențe între scanările cerebrale. În acest proces s-au folosit scanările a 1.124 de persoane cu schizofrenie și a 1.046 de persoane sănătoase.
„Folosind tehnici precum cartografierea epicentrului, putem identifica care părți ale creierului sunt cele mai afectate, chiar înainte de apariția simptomelor vizibile. Aceste informații ne pot ajuta apoi să identificăm pacienții care ar putea să se descurce mai bine cu tratamente specifice”, a delcarat Jianfeng Feng de la Universitatea Fudan din China, cercetător post-doctoral care a condus studiul împreună cu dr.Palaniyappan.
Datele studiului au indicat că schizofrenia poate proveni dintr-o varietate de zone. Cercetătorii au identificat două regiuni ale creierului de unde pot pleca, adesea, anomaliile, la persoanele cu schizofrenie. Aceste două regiuni sunt zona lui Broca și cortexul frontoinsular.
„Acest lucru ne spune că fiecare persoană care suferă de această afecţiune are un punct de plecare unic care poate explica diferenţele de simptome între pacienţi”, a spus medicul psihiatru dr. Lena Palaniyappan de la Universitatea canadiană McGill, conform sursei citate.
Aceste noi informații le-ar putea fi de folos oamenilor de știință în procesul de identificare a pacienților care sunt susceptibili de a reacționa mai bine cu anumite tratamente specifice.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, schizofrenia se caracterizează prin deficiențe în modul în care este percepută realitatea, dar este semnalată și prin modificări ale comportamentului obișnuit.
Persoanele diagnosticate cu schizofrenie pot avea iluzii și halucinații persistente, gândire dezorganizată, comportament dezorganizat, agitație extremă, dar și menținerea unor posturi neobișnuite. Pacienții pot avea o vorbire limitată și pot avea o limitare în a-și exprima emoțiile. De asemenea, persoana poate face lucruri care par bizare sau fără scop.