News

Ororile comise de regimul din Iran contra protestatarilor. ”Autoritățile au început un joc pentru a-i tortura familia”

Iranul este acuzat de comiterea de atrocități în cursul reprimării pe scară largă a protestelor anti regim stârnite de moartea tinerei Mahsa Amini.
09.12.2022 | 18:44
Ororile comise de regimul din Iran contra protestatarilor Autoritatile au inceput un joc pentru ai tortura familia
Regimul de la Teheran este acuzat de crime, mutilări, furt de cadavre și alte atrocități Foto: Reuters, The Guardian, Shutterstock / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regimul de la Teheran a efectuat prima execuție oficială în legătură cu protestele antiguvernamentale care au zguduit țara, spânzurând un bărbat care a fost găsit vinovat de către un tribunal revoluționar de “război împotriva lui Dumnezeu”.

Prima execuție oficială legată de proteste

Mohsen Shekari a fost acuzat că a blocat o stradă și a rănit un membru al miliției pro-regim Basij la 25 septembrie, în timpul primei faze a protestelor declanșate de moartea Mahsei Amini în arestul poliției moralității.

ADVERTISEMENT

Mass-media de stat a publicat o înregistrare video a ceea ce a declarat a fi mărturisirea lui Shekari, care îl arată pe acesta cu o vânătaie pe obrazul drept.

Familia sa a așteptat în fața închisorii unde a fost executat, încercând să afle vești despre soarta sa.

ADVERTISEMENT
mohsen shekari
Mohsen Shekari a făcut apel împotriva verdictului, dar acesta a fost confirmat de Curtea Supremă pe 20 noiembrie Foto: Twitter via The Guardian

Unchiul lui Shekari, Mahmoud Shekari, a declarat pentru The Guardian că autoritățile “au început un joc pentru a-i tortura familia” prin faptul că nu au eliberat cadavrul său, o plângere care se potrivește cu experiențele altor familii de protestatari morți.

El a spus că familia a fost trimisă la două cimitire, dar că atunci când au ajuns la locațiile respective, li s-a spus că trupul nu se afla acolo.

ADVERTISEMENT

Agenția de știri Mizan, administrată de sistemul judiciar iranian, a declarat că Shekari a fost condamnat la 1 noiembrie la tribunalul revoluționar din Teheran, care, de obicei, ține procese cu ușile închise.

Grupurile pentru drepturile omului au declarat că Shekari a fost torturat și forțat să mărturisească. Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a scris pe Twitter că Shekari a fost “condamnat la moarte în cadrul unor procese-spectacol, fără niciun proces echitabil”.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 21 de persoane au fost acuzate de infracțiuni care sunt susceptibile de a atrage pedeapsa cu moartea. Sute de alte persoane au fost ucise în timpul protestelor.

Marți, alte cinci persoane au fost condamnate la moarte pentru uciderea unui membru Basij.

Iranul, acuzat de furtul cadavrelor protestatarilor uciși

Autoritățile iraniene au fost acuzate că au furat cadavrele protestatarilor uciși din spitale și morgi pentru a împiedica familiile să organizeze funeralii, despre care activiștii spun că ar putea constitui puncte de mobilizare pentru proteste.

Familiile protestatarilor care au fost uciși au calificat-o drept o nouă tactică îngrijorătoare de intimidare.

ONU a avertizat anterior că autoritățile iraniene au refuzat să elibereze cadavrele sau au condiționat eliberarea lor de tăcerea familiilor.

Iranul a negat acuzațiile de încălcare a drepturilor omului împotriva protestatarilor și a acuzat națiunile occidentale că au transformat “adunările pașnice în revolte și violență”.

Potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cel puțin 448 de persoane, dintre care 60 de copii, au fost ucise de la începutul protestelor, deși se crede că numărul real este mai mare din cauza dificultății de accesare a certificatelor de deces.

Experții iranieni au declarat că protestele, care au unit o gamă diversă de iranieni, reprezintă cea mai mare provocare cu care s-a confruntat regimul de la Revoluția islamică din 1979.

Ca răspuns, autoritățile au continuat represiunea mortală care a rănit sau ucis sute de persoane și a încarcerat alte mii.

Forțele iraniene de represiune mutilează cu intenție protestatarii

Forțele de securitate iraniene țintesc femeile care participă la protestele anti-regim cu focuri de armă de vânătoare împușcându-le în zona feței, sânilor și organelor genitale.

Medicii și asistentele medicale – care tratează demonstranții în secret pentru a evita arestarea – au declarat pentru The Guardian că au observat pentru prima dată această practică după ce au realizat că femeile ajungeau adesea cu răni diferite de cele ale bărbaților, care erau mai frecvent împușcați în picioare, fese și spate.

În vreme ce o blocadă a accesului la internet a ascuns o mare parte din represiunea sângeroasă asupra protestatarilor, fotografiile furnizate de medici au arătat răni devastatoare pe tot corpul de la așa-numitele alice, cu care forțele de securitate au tras asupra oamenilor de la mică distanță.

Unele dintre fotografii arătau oameni cu zeci de mici bile “împușcate” înfipte adânc în carnea lor.

radiografie Iran
O radiografie furnizată de un medic iranian a unui craniu în care se văd alicele Foto: The Guardian

Activiștii spun că astfel de violențe îngrozitoare bazate pe gen nu reprezintă o surpriză, având în vedere regimul misogin al ayatolahilor iranieni, care au preluat puterea în timpul revoluției din 1979 și și-au menținut controlul prin forță brută, adesea împotriva femeilor.

O parte a campaniei de intimidare a Teheranului a inclus amenințări la adresa medicilor care îi tratează pe răniți.

La 26 octombrie, sute de medici au protestat în fața Consiliului medical din Iran și au fost împușcați cu pistoale cu bile de către forțele de securitate.

Studenții iranieni vorbesc despre tratamentul brutal la care au fost supuși de către forțele de securitate ale regimului

Trei tineri au povestit în detaliu pentru Express.co.uk despre atrocitățile brutale comise de forțele de securitate ale regimului iranian împotriva lor și a colegilor lor.

Între timp, într-un mesaj adresat protestatarilor iranieni, doi tineri încarcerați pentru 16 ani au lansat un apel către colegii lor să “reziste până la capăt”.

Aida, o studentă la medicină în vârstă de 23 de ani, a vorbit despre faptul că a fost “atacată de mai multe ori și împușcată cu gloanțe” de către Corpul Gardienilor Revoluției iraniene în timp ce protesta. Ea a mai spus că “mai mulți prieteni de-ai mei” au fost arestați, în timp ce mulți alții au fost “privați de educație”.

Mohammad, doctorand stabilit la Teheran, a declarat că aproximativ 700 de studenți au fost implicați în proteste împotriva regimului începând din septembrie, în timp ce unui număr “mult mai mare” dintre ei li s-a interzis accesul în instituție.

El a explicat cum a fost martor la lupte izbucnite între studenți și forțele de securitate, atât în uniformă, cât și în civil, și a relatat un incident în care “au lovit rău o fată și au rupt cămașa unui băiat”. Ambii studenți au fost salvați de colegi protestatari de la alte bătăi în acea zi, pentru ca apoi să fie arestați după incident, a mai spus el.

O studentă la drept în vârstă de 19 ani din Teheran, Freshteh, a declarat că “zilele au fost pline de durere și tristețe”, deoarece forțele regimului “i-au bătut pe oamenii mei cu bastoane și i-au împușcat cu puști cu alice”.

Între timp, doi studenți, încarcerați timp de 16 ani în infama închisoare Evin din Iran sub acuzația de simpatizare cu opoziția iraniană și de a acționa împotriva “securității naționale”, au lansat un apel către studenți să “reziste până la capăt”.

Ali Younesi și Amirhossein Moradi, ambii medaliați la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică, au fost arestați în aprilie 2020, în timp ce se aflau la Universitatea de Tehnologie Sharif din Teheran.

“Ne înclinăm în fața studenților care nu mai strigă pur și simplu, ci se revoltă, studenți care au fost arestați, interziși, suspendați și amenințați. În aceste zile, am fost și suntem alături de voi și de prietenii noștri dragi din universitățile din tot Iranul.

Cu fiecare știre pe care o auzim, ne vedem alături de voi. Cu fiecare știre despre arestarea voastră, revizităm primele zile ale arestării noastre și învățăm din curajul și îndrăzneala voastră. Cu reziliența și infatigabilitatea voastră, urmărim știrile în fiecare zi cu speranță”, au transmis ei.

ADVERTISEMENT
Tags: