News

Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din Columbia, pe urmele lui ”El Chapo”. Va fi extrădat în SUA

Otoniel, şeful celei mai puternice bande de traficanți de droguri din Columbia, reținut sâmbătă, va fi extrădat în SUA. Acesta urmează astfel calea mexicanului ”El Chapo”, care a fost extrădat în ianuarie 2017 în Statele Unite.
25.10.2021 | 10:12
Otoniel cel mai cautat traficant de droguri din Columbia pe urmele lui El Chapo Va fi extradat in SUA
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de sâmbătă, 23 octombrie, guvernul de la Bogota a anunțat arestarea lui Dairo Antonio Usuga, cunoscut ca Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din Columbia.

Traficantul, în vârstă de 50 de ani, a fost arestat în cursul unei operaţiuni militare şi poliţieneşti în jungla din nord-vestul Columbiei, acţiune la care au participat aproximativ 700 de bărbaţi susţinuţi de 18 elicoptere.

ADVERTISEMENT

La o zi distanță după capturarea lui Otoniel, guvernul de la Bogota a anunţat că a demarat procesul privind extrădarea în SUA.

Otoniel, şeful celei mai puternice bande de traficanți de droguri din Columbia, reținut sâmbătă, va fi extrădat în SUA

În ultimii ani, Statele Unite şi Columbia au oferit recompense de peste 5 milioane de dolari pentru informații prețioase care să conducă la arestarea lui Otoniel. SUA  a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea sa.

ADVERTISEMENT

Justiția din Statele Unite apreciază că traficantul reținut în acest weekend a importat cel puțin 73 de tone de cocaină între 2003 și 2014.

Ministrul Apărării din Columbia, Diego Molano, a declarat pentru ziarul El Tiempo că următorul pas pentru oficiali este să respecte ordinul de extrădare al SUA.

ADVERTISEMENT

Autoritățile l-au dus acum pe Otoniel la o bază militară din capitala Bogota înainte de extrădarea sa, potrivit presei columbiene.

Chiar și președintele statului sud-american, Ivan Duque a salutat capturarea ”baronului drogurilor” într-un mesaj video televizat.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este cea mai mare lovitură împotriva traficului de droguri din țara noastră în acest secol”, a spus el. ”Această capturare este comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar în anii 1990”.

Unde a fost prins Otoniel

Otoniel a fost capturat în ascunzătoarea sa rurală din provincia Antioquia din nord-vestul Columbiei, aproape de granița cu Panama.

Operațiunea a implicat sute de soldați susținuți de 22 de elicoptere. În timpul intervențiilor, un ofițer de poliție a fost ucis.

Publicația El Tiempo a raportat că autoritățile au reușit să identifice locația în care a fost capturat în urmă cu două săptămâni.

Șeful intervenției a spus că mișcările lui Otoniel au fost urmărite de peste 50 de experți, care au folosit imagini din satelit. Agenți din SUA și Marea Britanie au fost implicați în căutarea traficantului.

Poliţia de la Bogota a anunțat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi că nu folosea un telefon mobil.

Otoniel a început să lupte încă de când avea 18 ani în Armata populară de eliberare, o gherilă marxistă demobilizată în 1991.

Ulterior, s-a înregimentat în grupările paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010).

Otoniel are o soartă identică cu a lui Joaquin ”Chapo” Guzman, lider al cartelului mexican Sinaloa, care a fost extrădat în ianuarie 2017 în SUA, unde ispăşeşte o condamnare la închisoare pe viaţă pentru trafic de droguri.

ADVERTISEMENT
Tags: