News

„Otrava“ care ne distruge dinţii. Explicaţiile dentiştilor: „E ca şi cum am muşca din piatră“

Din categoria alimentelor care atacă şi distrig smalţul dentar fac parte snacks-urile. Stomatologul arădean Dan Merişca consideră că este mult mai uşor să previi apariţia unei boli decât...
14.12.2015 | 17:38
Otrava care ne distruge dintii Explicatiile dentistilor E ca si cum am musca din piatra
ADVERTISEMENT

Din categoria alimentelor care atacă şi distrig smalţul dentar fac parte snacks-urile. Stomatologul arădean Dan Merişca consideră că este mult mai uşor să previi apariţia unei boli decât s-o tratezi, de aceea recomandă evitarea unor alimente. Stomatologul Dan Merişca susţine că o alimentaţie nesănătoasă este principalul motiv pentru care suferim de afecţiuni dentare. „Este suficient să cumpărăm unele produse alimentare din supermarketuri, care conţin o grămadă de chimicale care ne «otrăvesc».

Printre aceste chimicale, putem aminti conservanţii şi emulgatorii de diferite tipuri care, din păcate, cresc foarte mult aciditatea. Această aciditate atacă smalţul dintelui, provocând în timp apariţia cariilor. Este bine de ştiut că un PH crescut ajută la depunerea plăcii bacteriene, dezvoltând astfel caria”, explică Dan Merişca. Printre alimentele care dăunează sănătăţii dentare şi nu numai se numără şi snacks-urile. „Contactul cu alimentele dure e la fel de dăunător ca şi cum am încerca să muşcăm dintr-o piatră. În primele trei milisecunde până nu se înmoaie acel snakcs, el are duritatea asemănătoare unei pietre.

ADVERTISEMENT

Repetarea acelui gest se traduce printr-un stres continuu al smalţului dentar şi supunerea prismelor de smalt la trauma cu prăbuşirea lor la nivel micro ceea ce va duce la crearea de fisuri ale smalţului dentar. Dintr-o dată, ne trezim cu tot felul de leziuni carioase ce au ca punct de plecare deteriorarea smalţului dentar.

Astfel, snacks-urile devin mai periculoase decât bomboanele sau ciocolata. Dacă ciocolata afectează un dinte sau mai mulţi, snacks-urile pot afecta tot grupul frontal de dinţi”, explică doctorul Dan Merişca.

ADVERTISEMENT

Citeste mai mult pe www.adevarul.ro