News

Otrăvită cu arsenic, arsă cu ţigara, bătută cu ciocanul!

Drama fetiţei familiei Rotariu se upgradează la finalul fiecărei operaţii, părînd însă fără linie de finiş. Micuţa de nouă ani se pregăteşte de o nouă operaţie, iar părinţii...
09.10.2013 | 13:33
Otravita cu arsenic arsa cu tigara batuta cu ciocanul
ADVERTISEMENT

Drama fetiţei familiei Rotariu se upgradează la finalul fiecărei operaţii, părînd însă fără linie de finiş. Micuţa de nouă ani se pregăteşte de o nouă operaţie, iar părinţii anunţă că pînă la 18 ani aceasta va mai fi operată de peste 20 de ori! Povestea Kassandrei Rotariu depăşeşte cu mult barierele şi celui mai fantezist film sau a celei mai inventive imaginaţii. Arsă repetat cu ţigara, lovită cu ciocanul peste degete, cu oasele zdrobite şi obligată să înghită acid sulfuric – toate acestea pînă la 3 ani, “autoarea” fiind bunica acesteia! – fata adoptată de Iosif şi Dana Rotariu te surprinde cu buna dispoziţie, zîmbetul angelic şi cursivitatea ideilor şi a cuvintelor, deşi are şuruburi implementate în maxilar!

 

Claviculă pusă la mînă!

Holul hotelului unde e cazată familia Rotariu poartă aerul diplomat al unei clădiri de patru stele. Liniştea generată de oameni sobri, îmbrăcaţi la costum şi unii exagerat de politicoşi este animată de pendularea printre stîlpii de susţinere a unui copil. A unei fetiţe ce întîmpină orice vizitator sau client al hotelului cu un zîmbet cald, din suflet. Şchiopătă vizibil, iar bluza albă îi lasă o parte a umărului drept gol, de sub articolul vestimentar ieşind una din cicatricile pe care copilul, fără vina lui, le poartă ca semn a chinurilor prin care trece continuu. „A rămas fără claviculă la ultima operaţie. A fost nevoie să i-o pună la mînă”. Detaliile care lovesc brusc gîndurile reporterului sînt ale lui Iosif Rotariu, părintele copilului.

ADVERTISEMENT

 

Vorbeşte cu şuruburi în maxilar

Susţinuţi de Ana-Maria Prodan, care este şi organizatoarea licitaţiei de la Residence Militari, eveniment creat în scopul strîngerii de fonduri pentru Kassandra Rotariu, Dana şi Iosif încep conversaţia cu o surpriză pe care fata fostului international doreşte să îl înmîneze impresarei. „Este o cană cu imaginea ta. Cînd pui ceva fierbinte în ea, culoarea roşie devine albă”, detaliază Kassandra. Uimeşte prin cursivitatea cu care vorbeşte, deşi operaţia de la maxilar a suferit complicaţii. Încă o complicaţie, de parcă operaţiile ale căror număr devine tot mai greu de ţinut minte nu sînt de ajuns pentru un trup firav. Tot Iosif ne oferă detalii. „A avut o infecţie la maxilar, a fost operată, dar infecţia a recidivat şi o perioadă nu a putut deschide gura. Acum are şuruburi băgate în maxilar, dar peste două săptămîni vor fi scoase”.

 

Bucuria de pe masa de operaţie

Discuţia cu familia Rotariu se poartă în jurul copilului de 9 ani, care deodată începe să privească în gol, fără a-şi pierde însă zîmbetul. „Nu ştim cum poate să aibă psihicul atît de puternic. Pentru ea totul e simplu! De exemplu, cînd trebuie să o operăm, ea ne spune cu zîmbetul pe buze că iar se duce la prietenul ei, care îi pune o mască şi o adoarme”, dezvăluie părinţii micuţei care, pînă în prezent, a suferit 35 de operaţii. Kassandra explodează de bucurie la auzul vorbelor Ana Mariei Prodan, care şi-a chemat cei trei copii pentru a-i ţine companie. „Cristi (n.r. – fratele Kassandrei), du-te în cameră şi cînd te întorci să vii cu avioanele din sertar. Hai să-ţi spun unde sînt. Ştii sertarul acela, de la geam? Acolo! Două avioane le iei pentru tine, două pentru mine”, sună indicaţiile adresate fratelui ei.

ADVERTISEMENT

 

Kassandra: „Nu sînt bună de nimic!”

Ajunşi la hotel, copiii familiei Reghecampf sînt invitaţii Kassandrei, iar aceştia se conformează dorinţei. O ascultă, iar fata de 9 ani care se pregăteşte de încă 20 de operaţii povesteşte nonşalant, în timp ce răsfoieşte un album foto care conţine poze cu ea în diferite perioade ale recuperării, ce a păţit de la 3 ani pînă în prezent. „Ştii cînd plînge? Atunci cînd pierde un joc şi vede că nu poate să facă faţă unor concursuri cu fraţii ei. Atunci e momentul cînd clachează şi spune că nu e bună de nimic. Însă doar pentru moment şi, în rest, niciodată nu îşi pierde zîmbetul”, povesteşte, cu ochii aţintiţi către Kassandra, Iosif.

 

„Laur, tu stai cu oamenii mari?”

Între timp, fratele Kassandrei s-a conformat cererii fetiţei şi a respectat dorinţa acesteia, aducînd avioanele. Fata familiei Rotariu face apelul către partenerii de joacă şi îi strînge pe toţi pe o canapea alăturată locului unde Ana Maria Prodan pune la punct ultimele detalii privind licitaţia. „Bebe, tu nu vii?”, se aude întrebarea Kassandrei către Laur jr., mezinul familiei Reghecampf, însă acesta refuză invitaţia la joacă. Kassandra nu renunţă şi încearcă să-l provoace. „Aaaa, vrei să stai cu oamenii mari?”, însă întrebarea e lăsată fără răspuns, cele două priviri inocente fiind unite doar de un zîmbet.

ADVERTISEMENT

 

Înscrisă la un liceu sportiv

Discuţia cu Dana şi Iosif Rotariu continuă, însă privirile tuturor sînt aţintite tot către Kassandra, care zburdă continuu prin holurile stabilimentului de lux, plimbînd avionul adus de fratele ei. „Pînă să o mut la actuala şcoală, unde mai are colegi cu handicap şi care au primit-o cu braţele deschise, a fost înscrisă la o şcoală cu profil sportiv, însă era marginalizată pentru că nu putea să facă ce reuşeau alţii, dar perfect sănătoşi”, rememorează părinţii Kassandrei, care adaugă detalii despre coşmarul pe care micuţa trebuie să-l îndure pînă la majorat.

 

Un picior mai scurt cu 8 cm decît celălalt!

„Mai are de făcut aproximativ 20 de operaţii, iar problema e ca mereu să se găsească metode prin care mîinile şi picioarele să se dezvolte la fel cu organismul. Unul dintre picioare era mai mic cu 12 cm decît celălalt, acum e doar cu opt, dar pînă la 18 ani aceste diferenţe trebuie să nu mai existe”, încheie Dana Rotariu relatarea unei drame care pentru unii e trecătoare. Pe unii poate îi sensibilizează şi stimulează să facă parte cu un mic, dar important, ajutor financiar din viaţa Kassandrei. Pentru doctori şi analişti, e vorba de cifre, de şanse, de procentaj. Pentru Kassandra, toată povestea e doar despre zîmbete, fericire şi bucuria de a se juca alături de persoane care o vor în viaţa lor. Despre „mama”, „tata”, „fraţii” şi bucuria de a fi cu ei. Cu ei şi patru avioane, pe care le plimbă în fiecare etapă nouă a vieţii ei. După fiecare operaţie în care domnul doctor „îi pune o mască şi o adoarme”. De 35 de ori în şase ani!

ADVERTISEMENT

 

„M-am săturat să tot apar pe la organizări de evenimente şi să cer ajutorul, dar dacă mă opresc acum, cînd am trecut peste ce a fost mai greu, mi-aş bate joc de Kassandra” (Dana Rotariu, mama Kassandrei)

„Îmi e frică ca organismul ei să nu cedeze, deşi cînd văd cît e de puternică mă hrănesc şi eu din energia asta pozitivă. Are peste 60 de RMN-uri la activ, nu ştiu cum le suportă” (Dana Rotariu, mama Kassandrei)

 

CIFRE

60 de RMN-uri are la activ Kassandra Rotariu

55 de operaţii trebuie să suporte, în total, fata de nouă ani. Momentan, a ajuns la borna 35

 

ADVERTISEMENT