Știm cu toții că ouăle sunt foarte necesare în alimentație, dar de ce nu am auzit despre consumul de ouă de curcan și nici nu le vedem în magazine? În timp ce carnea acestei păsări este foarte consumată și recomandată pentru sănătate, ouăle acesteia aproape că nu se găsesc la vânzare.
Ouăle de curcan au un gust unic, sunt foarte sățioase, însă nu se găsesc deloc ușor. Doar cine ține neapărat să introducă în alimentația sa aceste ouă o poate face, și asta adresându-se fermelor producătoare. Marile lanțuri de magazine nu comercializează acest produs, nefiind fezabil.
Motivul pentru care ouăle de curcă nu se găsesc în magazine, la vânzare, este pur economic. Producția acestora este foarte costisitoare, astfel că fermierii nu își permit să ajungă să le și vândă. Pentru a obține un profit cât de cât rezonabil, un ou de curcă ar trebui vândut cu cel mult trei dolari, adică circa 15 lei, însă costurile tot nu sunt acoperite.
Asta și din cauza faptului că aceste păsări depun maxim două ouă pe săptămână, în timp ce găinile, de exemplu, depun un ou pe zi. Ritmul lent de producție nu ajută în ceea ce privește oferta. Curcile trăiesc și mai mult decât găinile, astfel că vârsta la care pot depune ouă vine mai târziu. Mai mult, acest tip de pasăre are nevoie și de alte condiții de trai, spațiu mai mare și un anumit tip de hrană.
„Curcile au un ciclu de viață mai lung, astfel încât trebuie să ajungă la aproximativ șapte luni înainte de a putea produce ouă”, a declarat Kimmon Williams de la National Turkey Federation.
Din punct de vedere nutrițional, ouăle de curcă sunt de două ori mai grase decât ouăle de găină. De asemenea, conțin și de trei ori mai mult colesterol. Astfel, specialiștii susțin că aceste ouă sunt mai potrivite pentru pregătirea sosurilor. Gălbenușurile lor sunt mult mai cremoase, textura ajutând la legarea preparatelor. Cu toate acestea, ouăle de curcă nu se găsesc în magazine și nici nu sunt folosite la scară largă în România. Ele sunt considerate rare, fiind folosite doar de bucătarii profesioniști care prepară rețete speciale.
În acest context, ouăle de curcă se găsesc mai degrabă la vânzare pentru incubație, și nu pentru consum. Și asta pentru că mai degrabă s-ar dori creșterea unui curcan pentru carne, decât un singur ou. Astfel, un ou de curcă fertilizat se găsește pe internet la prețul de 10 le.