News

”OUG 13” revine. Senatul a votat pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se introduce un prag valoric pentru abuzul în serviciu de 250.000 de lei. Aproape identic cu cel din OUG 13
29.03.2023 | 15:35
OUG 13 revine Senatul a votat pentru introducerea unui prag de 250000 lei pentru abuzul in serviciu
Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților care este cameră decizională Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative a fost iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022. Senatul a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, pragul de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Senatul a votat pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu

În favoare proiectului au votat 79 de senatori, 25 au votat împotrivă şi 11 s-au abținut. ”Iohannis şi Predoiu desăvârşesc ce a început în 2017 Dragnea”, acuză fostul ministru al justiției, Stelian Ion, care scrie într-o postare pe Facebook că actualul ministru, Cătălin Predoiu este ”mai toxic decât Iordache”.

ADVERTISEMENT

”Predoiu e mai toxic decât Iordache. Sub oblăduirea lui, pesediștii, peneliștii și udemeriști tocmai au propus și vor vota la Senat un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Adică fapta prin care un funcționar public produce ,cu intenție, un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune. Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD PNL 50.000 de euro?… O nimica toată.

ADVERTISEMENT

Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susține în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată.

Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Amendament introdus cu o oră înainte de plen

Un alt senator USR a criticat proiectul, despre care a spus că a fost puternic înrăutățit în comisia juridică. ”Chiar şi în această dimineaţă, fără a explica cum arată în final amendamentele, s-a făcut un vot, aşa, pe repede înainte, reprezentanţii Guvernului nu au fost întrebaţi dacă le susţin.

În legătură cu abuzul în serviciu, felul în care coaliţia, în comisia juridică, alege să formuleze textul final, este un mod în care CCR va declara din nou neconstituţional acest text”, a declarat în plen Simona Spătaru.

ADVERTISEMENT

”Este o infracţiune asupra căreia trebuie să fie foarte responsabili”, a mai spus senatorul USR. ”S-a tratat cu superficialitate şi pe ascuns intenţiile faţă de cum arată acum în raport textul”, a spus Spătaru, care a precizat că amendamentele au fost introduse în comisie la ora 9.00, iar plenul s-a reunit la 10.00.

Senatorul independent Diana Şoşoacă a cerut în plen retrimiterea proiectului de lege la comisie, însă propunerea sa a fost respinsă. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.

OUG 13, adoptată în 31 ianuarie 2017, după ora 21.00, de către guvernul condus de Sorin Grindeanu, a provocat cele mai ample proteste de stradă înregistrate în Romania după Revoluție. Ordonanța prevedea un prag valoric de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

ADVERTISEMENT