News

OUG 9 aprilie 2020. Ce decizii ia Guvernul României în plină pandemie de coronavirus. LIVE UPDATE Video în timp real cu şedinţa condusă de Ludovic Orban

09.04.2020 | 17:49
OUG 9 aprilie 2020. Ce decizii ia Guvernul României în plină pandemie de coronavirus. LIVE UPDATE Video în timp real cu şedinţa condusă de Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban conduce sedinta cabinetului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri financiar-fiscale prin care se intenționează susținerea economiei afectate de către epidemia de coronavirus. Şedinţa a început la ora 17.

OUG 9 aprilie 2020. Deciziile luate de Guvernul României LIVE UPDATE

Vezi aici cele mai importante decizii luate de Guvern, unele dintre ele dezvăluite în exclusivitate de FANATIK, în urma analizării proiectului OUG:

ADVERTISEMENT

Ce decizii ia Guvernul României în plină pandemie de coronavirus

Video în timp real cu şedinţa condusă de Ludovic Orban

Posted by Fanatik News on Thursday, April 9, 2020

O primă măsură prevăzută în actul normativ este ușurarea procedurilor prin care microîntreprinderile pot face donații spitalelor, donații în schimbul cărora primesc.

ADVERTISEMENT

Deducerea sumelor reprezentând sponsorizări din impozitul de veniturile microîntreprinderilor (…) se efectuează în baza contractului de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale”, prevede proiectul ordonanței.

În al doilea rând, s-a decis ca personalul considerat esențial și care a fost băgat în izolare preventivă nu va putea fi impozitat pentru ”avantajele în natură” pe durata stării de urgență. Astfel, nu vor plăti impozit pentru hrana și îmbrăcămintea furnizată de angajatori pe durata stării de urgență. Vizați de această facilitatea sunt angajații considerați indispensabilii furnizării unor servicii, precum cei din domeniul energetic sau al utilităților, și care a fost izolat preventiv pentru a preîntâmpina infectarea lor cu coronavirus.

O altă facilitate fiscală vizează companiile din domeniul HoReCa (hoteluri – restaurante – cafenele), printre cel mai afectat de consecințele epidemiei. Astfel, firmele din acest domeniu nu vor mai plăti, în anumite condiții, impozitul specific acestor activități, pe perioada în care și-au întrerupt activitatea în timpul stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Beneficiare sunt firmele care ”întrerup activitatea total sau parţial ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin care se constată, în baza declaraţiilor pe propria răspundere, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020 sau întreruperea parţială sau totală a activităţii ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente pe perioada stării de urgenţă decretate.”

De asemenea, va fi anulată Loteria bonurilor fiscale din cauza restângerii activității comerciale și necesității de respectare a normelor de distanțare sociale.

Același motiv a fost invocat și pentru prelungirea pe durata stării de urgență  și alte 90 de zile ulterioare stării de urgență a valabilității autorizațiilor de organizare și licențelor de exploatare a jocurilor de noroc. Taxele aferente nu se vor plăti pe durata stării de urgență putând fi achitate după 5 zile de la închierea stării de urgență. În cazul în care starea de urgență, operatorii din  acest domeniu nu vor mai trebui să plătească deloc taxele datorate pe durata stării de urgență.

ADVERTISEMENT

În plus, nu vor fi sancționate firmele care nu depun la timp  situațiile fiscale pe anul 2019. Este oficializarea unei intenții mai vechi a Guvernului.

Alte prevederi permit folosirea alcoolului  de contrabandă confiscat de stat pentru producția de dezinfectanți pe bază de alcool. Până acum, produsele alcoolice erau distruse.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri