News

OUG pentru comercianții care urcă prețurile foarte mult. Amenzi de 50.000 de lei

Pentru a controla o tendință întâlnită din ce în ce mai des în România, guvernul pregătește OUG pentru comercianții care urcă preţurile foarte mult și nejustificat.  
11.05.2022 | 21:59
OUG pentru comerciantii care urca preturile foarte mult Amenzi de 50000 de lei
Românii vor mai protejați în fața speculanșilor - Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Ordonanța de ugență prevede amenzi care pot ajunge până la 50.000 de lei pentru cei care urcă prețurile foarte mult și nejustificat. Practic, se poate spune că Guvernul României pregătește OUG pentru speculă.

Va exista un control al prețurilor mărite foarte mult și nejustificat

Conforn adevarul.ro, Ordonanţa de urgenţă a fost miercuri pe agenda şedinţei de guvern, în primă lectură. Proiectul are ca principal scop protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt vizate şi disfuncţionalităţile evidente ale pieţei. Noua OUG prevede sancţiuni de la 0,01% – 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării. Atenție, nu va exista o amendă mai mică de 5.000 lei.

Sursa citată a notat că în cazul autorităţilor şi instituţiilor publice, amenda va fi stabilită între 5.000 și 50.000 lei. Pentru persoanele fizice, amendă va fi cuprinsă între 600 lei la 2.500 lei.

ADVERTISEMENT

Odată cu noul proiect de act normativ, guvernanții urmăresc să creeze cadrul legislativ general care să asigure un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor. Mai mult, este țintită şi buna funcţionare a pieţei interne.

În acest sens, vor fi reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei. Ne referim la perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză.

ADVERTISEMENT

Ce practici comerciale vor fi interzise de noua OUG

Așa cum prevede această OUG, sunt interzise practicile comerciale ale întreprinderii şi/sau ale angajatului care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau sunt susceptibile să producă prejudicii altor întreprinderi.

Aici sunt incluse denigrarea unei întreprinderi concurente sau a produselor/serviciilor sale, de natură să îi lezeze interesele legitime. Este vizată denigrarea realizată prin comunicarea ori răspândirea – de către o altă întreprindere sau un fost sau actual angajat – de informaţii care nu corespund realităţii.

ADVERTISEMENT

Va fi interzisă și deturnarea clientelei unei întreprinderi concurente de către un fost sau actual angajat, prin folosirea unor informaţii despre care acesta avea cunoştinţă la momentul săvărşirii faptei că reprezintă secrete comerciale sau informaţii confidenţiale şi a căror dezvăluire poate dăuna semnificativ intereselor acelei întreprinderi.

Legea va amenda și discreditarea activităţii unei întreprinderi concurente sau a produselor şi serviciilor sale, realizată de către o altă întreprindere sau un fost sau actual angajat, prin recurgerea la acţiuni menite să atragă pierderea bunei reputaţii sau a credibilităţii acesteia, prin alte mijloace decât cele prevăzute la lit. a).

Constituie contravenţii săvârşirea practicilor de concurenţă neloială prevăzute la art. 2 care afectează interesul public şi se sancţionează după cum urmează:  

a) amendă de la 0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării în cazul contravenţiilor săvârşite de întreprinderi, dar nu mai puţin de 10 000 lei;   b) amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice”, se arată în textul OUG citate.

ADVERTISEMENT