News

OUG privind amânarea ratelor a fost modificată. Ce schimbări au fost aduse

30.03.2020 | 19:34
OUG privind amanarea ratelor a fost modificata Ce schimbari au fost aduse
ADVERTISEMENT

Guvernul a decis să modifice OUG pentru amânarea ratelor. Conform ministrului Cîțu, nu va mai exista „dobânda la dobândă” și perioada pentru solicitări se va prelungi. Restanțierii vor avea, în continuare, interzis la amânare.

Guvernul schimbă ordonanța pentru rate

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, l-a anunțat pe Ludovic Orban în cadrul unei ședințe de guvern că ordonanța care prevedere posibilitatea amânării ratelor va fi modificată.

ADVERTISEMENT

Concret, „dobânda la dobândă” nu va mai exista pentru lunile în care creditul va fi amânat. De asemenea, perioada pentru depunerea solicitărilor va fi prelungită la 45 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. Cei care sunt restanțieri vor avea în continuare interzis la amânare, deși ar putea exista o portiță legală în acest sens, potrivit lui Cîțu.

Ordonanța a fost retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial, pentru a fi modificată, după ce mai mulți specialiști au găsit mai multe nereguli în textul original.

ADVERTISEMENT

„Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuța despre dobîndă la dobândă. Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare.

Am existins și perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe să facă cerere către bancă”, a explicat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a trecut în revistă toate modificările, pentru a fi sigur că toată lumea le-a înțeles:

  • 1. La creditele ipotecare va fi dobîndă 0. Nu există dobândă la dobândă.
  • 2. Se prelungește termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, față de perioada stării de urgență precizată inițial.
  • 3. Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanțe, să își aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanțe.
ADVERTISEMENT

Conform ordonanței, ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului pentru o perioadă de până la nouă luni, dacă vor dovedi că au fost afectați „direct sau indirect” de criza financiară iscată de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: