News

Autoritățile pregătesc adoptarea OUG pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Ce tarife s-au stabilit

Guvernul României a publicat, joi, proiectul de OUG pentru plafonarea prețurilor la curent electric și gaze. Iată care sunt noile tarife stabilite de autorități.
17.03.2022 | 22:51
Autoritatile pregatesc adoptarea OUG pentru plafonarea preturilor la energie electrica si gaze Ce tarife sau stabilit
Care sunt noile tarife din schema de ajutor pentru facturile la gaze și lumină. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de OUG care include schema de ajutor pentru facturile la gaz și lumină, pentru perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, a fost publicat joi seară, de către Guvernul României.

Ce tarife au stabilit furnizorii de curent electric și gaze naturale

Drept urmare, se pot vedea noile tarife stabilite per kWh, de către furnizorii de curent electric și gaze naturale. Românii vor avea mai mult de plătit față de lunile precedente. Pentru curent electric, s-a stabilit:

ADVERTISEMENT
  • maximum 0,68 lei/kWh, la care se include și TVA pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar în 2021 este fie mai mic, fie egal cu 100 KWh,
  • maximum 0,8 lei/kWh, plus TVA, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar în 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv,
  • maximum 1 leu/kWh cu TVA pentru consumatorii noncasnici.

Referitor la consumul de gaze naturale, s-a hotărât:

  •  ”maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
  •  maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții, este menționat în proiectul de OUG, potrivit Antena 3.
ADVERTISEMENT

Când va intra noua OUG în vigoare

Ordonanța de Urgență nu a intrat încă în vigoare. Acest lucru s-ar putea întâmpla vineri, după ce reprezentații Executivului o vor adopta și publica în Monitorul Oficial.

”În privința consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situatia geopolitică și de explozia prețului la utilități, materii prime și alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale.

ADVERTISEMENT

Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară menținerea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada urmatoare astfel încât preţurile finale facturate și plătite de către consumatorul casnic și non-casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și activitatea economică”, mai este notat în proiectul Guvernului.

De altfel, în urmă cu câteva zile, premierul Nicolae Ciucă dădea asigurări că pe tot parcursul anului se va încerca plafonarea facturilor la energie și gaze.

ADVERTISEMENT

”Am decis noile măsuri pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi la gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an de zile, vor asigura ta predictibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie”, spunea prim-ministrul Nicolae Ciucă, după o ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT
Tags: