ADVERTISEMENT
News

Ovidiu Băjenaru a murit de Covid-19. Reputatul neurolog era internat de o săptămână la Institului Matei Balș

Autor: Emil Neacsu | 03.09.2020 | 14:09
Ovidiu Băjenaru a murit de Covid-19. Reputatul neurolog era internat de o săptămână la Institului Matei Balș
Profesor Dr. Ovidiu Băjenaru a încetat din viață din cauza infectării cu Covid-1

Doctorul Ovidiu Băjenaru a murit. Lumea medicală a mai pierdut o somitate astăzi, după ce cunoscutul neurolog a încetat din viață din cauza infectării cu Covid-19. Doctorul Băjenaru era director al Departamentului de neuroștiințe de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”.

ADVERTISEMENT

El era internat la secția de Terapie Intensivă de la Institutul Matei Balș. Este a doua figură importantă din viața medicală care dispare în decurs de câteva zile din cauza Covid-19.

Săptămâna trecută a decedat profesorul doctor Istvan Benedek din Târgu Mureș, cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult din România, în 2001.

ADVERTISEMENT

Dr. Ovidiu Băjenaru a murit

Profesorul doctor Ovidiu Băjenaru s-a născut pe 12 februarie 1957 și a fost profesor de neurologie, director al Departamentului de neuroștiințe clinice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” București și șeful Clinicii de neurologie din Spitalul Universitar de Urgență București.

El era membru corespondent al Academiei Române și Președinte de Onoare ad vitam al Societății de Neurologie din România și în noiembrie 2019 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler de președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Printre domeniile sale de interes științific se aflau demențele și bolile neurodegenerative (în particular Parkinson și Alzheimer), distoniile musculare și alte anomalii de comportament motor, bolile cerebro-vasculare, scleroza multiplă, patologia somnului în bolile neurologice și în bolile medicale. Realizase sau colaborase la studii clinice în: boli cerebro-vasculare, Parkinson și alte tulburări de comportament motor, demențe, scleroză multiplă, migrenă, durere neuropatică, epilepsie. A fost Investigator Principal Național și Investigator Principal în peste 50 studii clinice internaționale multicentrice.

În activitatea sa îndelungată, prof dr Ovidiu Băjenaru a publicat peste 400 lucrări științifice (în ISI Web of Science: 144 lucrări, 1551 citări, indice Hirsch=16) și comunicate în reviste de la congrese și alte manifestări științifice de prestigiu din țară și internaționale. De asemenea, este autor sau coautor a 14 cărți medicale publicate în România.

ADVERTISEMENT

Cunoscutul medic Gabriel Diaconu a anunțat pe Facebook decesul reputatului medic. ”A stat de încăpățânat ce era la Universitar până nu a mai putut să respire. Abia atunci a acceptat sa meargă la Balș. Era prea târziu…

Aceasta este povestea morții profesorului meu de neurologie, doctorul Ovidiu Băjenaru. Titlurile academice sunt redundante. Pentru mine rămâne “domnul profesor”

ADVERTISEMENT

Rămâne domnul profesor care mi-a deschis ochii în tot ce presupune arta de-a povesti, nu doar descrie, creierul, nervii ori organele de simț”, a scris Gabriel Diaconu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!