Sport

Ovidiu Haţegan revine într-un U Craiova – CFR Cluj la aproape un an de când era amenințat cu memoriu la CCA: „Malpraxis în formă continuată”

Universitatea Craiova - CFR Cluj este derby-ul etapei a 24-a în Liga 1. Ovidiu Hațegan a fost delegat să oficieze partida, un arbitru contestat vehement de campioana en-titre, tocmai după un meci cu oltenii.
04.02.2022 | 11:55
Ovidiu Hategan revine intrun U Craiova  CFR Cluj la aproape un an de cand era amenintat cu memoriu la CCA Malpraxis in forma continuata
Arbitrul central Ovidiu Hategan alaturi de Dan Nicolae Nistor in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si CFR Cluj, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 11 aprilie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova – CFR Cluj este cel mai tare meci al etapei cu numărul 24 din sezonul regulat al Ligii 1. Niciuna dintre cele două echipe nu traversează o formă grozavă, deși ambele au obiective extrem de importante.

Având în vedere încărcătura partidei și faptul că, atât oltenii, cât și ardelenii au nevoie disperată de victorie, derby-ul de pe „Ion Oblemenco” a fost încredințat unei brigăzi de arbitri de top, cu Ovidiu Hațegan (41 de ani) la centru.

ADVERTISEMENT

Arbitrul arădean nu este însă deloc pe placul campioanei en-titre. Anul trecut, ardelenii au făcut scandal și au lansat acuzații grave la adresa lui Hațegan, tocmai după un derby cu Universitatea Craiova.

Ovidiu Hațegan, „omul negru” în Universitatea Craiova – CFR Cluj? Reproșurile aduse de ardeleni la adresa celui mai bun arbitru român

Ovidiu Hațegan i-a enervat teribil pe cei de la CFR Cluj în sezonul 2020-2021. Cel mai bun arbitru român a oficiat două meciuri ale ardelenilor cu „Știința” și a fost acuzat că a greșit în favoarea echipei antrenate acum de Laurențiu Reghecampf.

ADVERTISEMENT

Mai întâi, Hațegan a fost la centru la partida din ultima etapă a sezonului regulat, atunci când, U Craiova și CFR Cluj au remizat alb pe „Ion Oblemenco”. În urma acelui rezultat, ardelenii au terminat pe locul 2, la un punct în spatele celor de la FCSB.

Deși la acel meci a împărțit opt cartonașe galbene, dintre care șase au fost văzute de fotbaliștii alb-albaștrii, Hațegan a fost arătat cu degetul de către cei de la CFR Cluj pentru mai multe faze litigioase. Ardelenii au fost nemulțumiți că n-au primit penalty la o presupusă tragere în care a lui Bogdan Vătăjelu asupra lui Mario Camora și că Dan Nistor nu a fost sancționat după un fault la Alexandru Chipciu.

ADVERTISEMENT

Un scandal a avut loc și la pauza confruntării de pe „Ion Oblemenco”. FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că Marian Copilu, președinte la CFR Cluj la vremea respectivă, s-a dus în cabina arbitrilor peste Hațegan și colegii săi.

Tirul de acuzații al campionilor s-a declanșat 13 zile mai târziu, când Ovidiu Hațegan a fost desemnat să arbitreze un nou derby CFR Cluj – U Craiova, de această dată în etapa a treia a play-off-ului, când oltenii au câștigat în Gruia, scor 2-1. Atunci, ardelenii l-au acuzat pe Hațegan că n-a dictat penalty în minutul 42, după un duel dintre Bancu și Chipciu, și în minutul 52, când Acka l-a atacat pe Debeljuh, ambele faze petrecându-se la 1-0 pentru olteni.

ADVERTISEMENT

Frustrarea a fost atât de mare în Gruia, încât conducerea lui CFR Cluj a emis un comunicat extrem de dur la adresa „fluierașului” în vârstă de 41 de ani, pe care îl acuză de rea voință.

„Dr. Ovidiu Haţegan: Malpraxis în formă continuată! 19 operaţii reuşite – pacientul mort”, „’Bisturiul doctorului’ are canturi diferite: la CFR ‘taie’, la adversari ‘pansează’!” sau „La ce să ne mai aşteptăm, domnule doctor?”, au fost câțiva din termenii duri folosiți de ardeleni, care, la finalul comunicatului, au cerut recuzarea lui Ovidiu Hațegan de la meciurile lui CFR Cluj.

Edi Iordănescu l-a „mitraliat” și el pe Ovidiu Hațegan

Până ca CFR Cluj să emită comunicatul de mai sus, ardelenii au reacționat la cald după CFR Cluj – U Craiova 1-2, prin vocea antrenorului de atunci, Edi Iordănescu.

„Mi-e jenă să comentez prestația arbitrilor. De câte ori a fost CFR – Craiova cu domnul Hațegan la mijloc, același lucru. Ajunsesem să facem haz de necaz pe margine, ziceau colegii că la al treilea penalty poate ne dă unul. E rușinos că un asemenea arbitru ia astfel de decizii, doar într-o anumită direcție. Eu mereu am zis că sunt erori umane, dar deja gândul meu merge în altă direcție”, declara actualul selecționer.

După acel eveniment, CFR Cluj și Universitatea Craiova s-au mai întâlnit de patru ori în meciuri oficiale, dar niciodată Comisia Centrală a Arbitrilor nu l-a mai delegat pe Ovidiu Hațegan, până acum. Partida din returul play-off-ului trecut i-a fost încredințată lui Istvan Kovacs, iar echipa din Gruia s-a impus cu 3-1. A urmat apoi meciul din Supercupa României, condus de Adrian Cojocaru și câștigat de olteni la loviturile de departajare.

U Craiova și CFR Cluj, adversare pentru a treia oară în acest sezon

Următoarele două derby-uri au avut loc chiar în acest sezon, o dată în turul campionatului și o dată în 16-imile Cupei României. CFR Cluj și U Craiova și-au împărțit victoriile. Ardelenii au câștigat în Liga 1, cu Marcel Bîrsan la centru, în timp ce oltenii au obținut calificarea în optimi, după un meci arbitrat de Kovacs. Ambele partide s-au terminat cu același scor, 1-0.

U Craiova – CFR Cluj se joacă sâmbătă, 5 februarie, de la ora 21:00. Centralul Ovidiu Hațegan va fi ajutat de la cele două linii de asistenții Radu Ghinguleac și Ferencz Tunyogi, în timp ce Andrei Chivulete va îndeplini rolul celui de-al patrulea oficial.

  • 23 de victorii, 21 de remize și 12 înfrângeri a înregistrat CFR Cluj cu Ovidiu Hațegan la centru

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – CFR Cluj: 3,45 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT