Sport

Ovidiu Hațegan, singurul arbitru de la Euro 2020 care a arătat cartonașe roșii. Pe cine a dat afară în Italia – Țara Galilor

Ovidiu Hațegan e singurul „cavaler al fluierului” de la EURO 2020 care a eliminat doi jucători, ultimul în meciul dintre Italia și Țara Galilor
20.06.2021 | 20:28
Ovidiu Hategan singurul arbitru de la Euro 2020 care a aratat cartonase rosii Pe cine a dat afara in Italia  Tara Galilor
Ovidiu Hategan, singurul arbitru de la Euro 2020 care a aratat cartonase rosii. Pe cine a dat afara in Italia - Tara Galilor
ADVERTISEMENT

Ovidiu Hațegan a ieșit din nou în evidență la al doilea meci al său la Campionatul European. Românul s-a aflat la centru în partida dintre Italia și Țara Galilor și a luat o decizie extrem de importantă în minutul 55 al meciului, care i-ar putea condamna pe galezi.

Centralul nostru l-a eliminat pe jucătorul lui Chelsea, Ethan Ampadu, care a avut o intrare foarte dură la Bernardeschi, iar decizia sa a fost analizată și în camera VAR.

ADVERTISEMENT

Ovidiu Hațegan, decizie importantă în Italia – Țara Galilor

Galezii tremură pentru calificare după ce Ovidiu Hațegan l-a eliminat pe Ethan Ampadu, în urma unui fault dur și au tremurat în lupta pentru locul doi. Elveția a câștigat cu 3-1 cu Turcia, iar dacă Italia ar fi profitat pe tabelă de omul în plus, ar fi trimis Țara Galilor pe locul trei.

Arbitrul român a mai eliminat un jucător chiar în primul meci la EURO 2020, în confruntarea dintre Polonia și Slovacia, scor 1-2. Hațegan este primul arbitru care a eliminat un jucător la acest turneu, iar Ethan Ampadu devine a doua „victimă” a lui centralului și al doilea fotbalist care vede roșu.

ADVERTISEMENT

În acest moment, Italia este calificată deja în optimi la EURO 2020, în timp ce Turcia este deja eliminată, iar Elveția și Țara Galilor sunt despărțite doar de golaveraj, ambele cu patru puncte. Galezii au reușit o performanță negativă, Ampadu fiind primul jucător al Țării Galilor eliminat din 1968!

Ovidiu Hațegan a avut o prestație bună la EURO 2020

Ovidiu Hațegan a gestionat excelent cele două partide de la EURO 2020, chiar dacă polonezii au protestat vehement la eliminarea lui Grzegorz Krychowiak din minutul 62, judecată corect de arbitru.

ADVERTISEMENT
Ovidiu Hategan arata cartonasul rosu unui jucator polonez la EURO 2020. Sursa foto: hepta.ro
Ovidiu Hategan, singurul arbitru de la Euro 2020 care a aratat cartonase rosii la Campionatul European.

Specialiștii în probleme de arbitraj au validat decizia lui Ovidiu Hațegan și au explicat de ce a fost una conformă cu regulamentul FIFA: „Subiectul eliminare are două componente, arbitrul a fluierat, iar la astfel de faze arbitrul e obligat să dea cartonaș galben. Alții consideră că poți să lași avantaj, dar eu zic că nu e nimic de discutat, a faultat. L-a călcat pe picior și foarte bine că i-a dat galben, pentru că mulți se fac că nu văd în astfel de cazuri. Eu zic că nu a avut cum să nu dea galben, în rest nu au fost probleme”, a explicat Ion Crăciunescu la Digi Sport.

Hațegan a mai fost ajutat în meciul dintre Italia și Țara Galilor de asistenții Radu Ghinguleac și Sebastian Gheorghe, iar al patrulea oficial este israelianul Orel Grinfeeld. În camera VAR, brigada din România a fost susținută de polonezul Pawel Gil.

ADVERTISEMENT

Ovidiu Hațegan e la al doilea Campionat European

Ovidiu Hațegan arbitrează pentru a doua oară la un Campionat European, după cel din 2016. Alături de Hațegan la EURO 2020 se mai află și Istvan Kovacs, care însă nu a arbitrat nicio partidă deocamdată, dar a fost al patrulea oficial în meciul dintre Polonia și Slovacia, scor 1-2.

Hațegan este arbitru din 1996 și este… medic! Arbitrul a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, are 40 de ani și s-a născut la Arad.

Este arbitru FIFA din 2008, iar în Casa Pariurilor Liga 1 are o experiență de 15 ani și a debutat în 2006. Din iulie, 2015  face parte din Grupul de Elită al arbitrilor UEFA.

  • 2 jucători au fost eliminați la EURO 2020, ambii de către Ovidiu Hațegan
ADVERTISEMENT