News

Oxford admite că o eroare de fabricație a afectat testele pentru vaccinul anti-COVID dezvoltat cu AstraZeneca

26.11.2020 | 10:05
Oxford admite ca o eroare de fabricatie a afectat testele pentru vaccinul antiCOVID dezvoltat cu AstraZeneca
ADVERTISEMENT

Universitatea Oxford și AstraZeneca, care lucrează la un vaccin anti-Covid aflat în fazele finale ale studiilor clinice, au recunoscut miercuri, 25 noiembrie, o eroare de fabricație.

Acest eveniment nedorit nu face altceva decât să ridice semne de întrebare cu privire la rezultatele preliminare ale vaccinului experimental COVID-19 despre care au fost oferite informații încurajatoare.

ADVERTISEMENT

Recent, pe 23 noiembrie, s-a spus că vaccinul realizat de Universitatea din Oxford a demonstrat o eficiență de 70%, la prima doză administrată. La a doua vaccinare, se spunea că eficacitatea acestuia ajunge la 90%.

O eroare de fabricație a afectat testele pentru vaccinul anti-COVID dezvoltat de Oxford și AstraZeneca

La doar trei zile după ce AstraZeneca și Universitatea Oxford au dezvăluit că vaccinul COVID-19 la care lucrează este ”extrem de eficient”, o eroare de ultim moment în studiul clinic i-a făcut pe mulți oameni de știință din SUA să pună la îndoială eficacitatea vaccinului.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, cei doi parteneri implicați în crearea tratamentului contra coronavirus au anunțat că vaccinul lor a arătat o eficiență de 70% în prevenirea COVID-19, conform ultimelor studii efectuate în Marea Britanie și Brazilia.

Ulterior, pe 25 noiembrie, într-o declarație de presă, Universitatea Oxford a admis că unele dintre flacoanele care au luat parte la proces nu aveau concentrația corectă a vaccinului, ceea ce însemna că unii dintre membrii procesului au primit doar o jumătate de doză. Imediat, cele două instituții au anunțat că eroarea a fost remediată, scrie Business Insider.

ADVERTISEMENT

De ce sunt îngrijorați experții din sănătate?

Controversele din lumea medicală legate de vaccinul celor de la Oxford și AstraZeneca au apărut după ce compania și universitatea au descris vaccinul ca fiind “extrem de eficient” fără să menționeze și motivul pentru care unii participanți la studiu au primit doze mai mici de vaccin.

Grupul de voluntari care au primit o doză mai mică părea să fie mult mai bine protejat decât voluntarii care au primit două doze complete. AstraZeneca a spus că, în grupul cu doze mici, vaccinul pare să fie eficient la 90%. În timp ce grupul care a primit două doze complete, vaccinul părea să fie eficient cu 62%. Producătorii de medicamente au spus că, combinat, vaccinul pare să fie eficient la 70%.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, acum rezultatele studiului par a fi distorsionate, deoarece, conform declarației anterioare a companiei, doar 2.741 de participanți au primit doza mai mică, în timp ce un număr mult mai mare (8.900) au primit cele două doze complete.

Cei de la Oxford au anunțat că au discutat problema cu autoritățile de reglementare și că s-a convenit finalizarea testelor de faza a II-a pe cele două grupuri distincte.

Specialiștii spun că adevărata problemă este aceea că niciuna dintre cele 2.741 de persoane din grupul care a primit inițial un dozaj mai mic nu are peste 55 de ani. Persoanele mai tinere au tendința de a oferi un răspuns imun mai puternic decât persoanele în vârstă.

ADVERTISEMENT