Life

”OZN-ul” din apropierea României. Construită de comuniști, clădirea-monument zace în paragină

„OZN-ul” situat foarte aproape de țara noastră. A fost ridicat în perioada comunistă, însă acum monumentul este o ruină.
26.05.2024 | 07:00
OZNul din apropierea Romaniei Construita de comunisti cladireamonument zace in paragina
„OZN-ul” situat foarte aproape de țara noastră. A fost ridicat în perioada comunistă, însă acum monumentul este o ruină. Sursa foto: getyourguide.com
ADVERTISEMENT

“OZN-ul” din apropierea României. Construită de comuniști, clădirea-monument zace în paragină. Se găsește într-un oraș important și reprezintă celui mai mare monument ideologic al regimului totalitar comunist.

„OZN-ul” situat foarte aproape de țara noastră. A fost ridicat în perioada comunistă, însă acum monumentul este o ruină

„OZN-ul” situat foarte aproape de țara noastră. A fost ridicat în perioada comunistă, însă acum monumentul este o ruină. A fost inaugurat în 1981, la aniversarea a 1300 de ani de la înființarea statului bulgar.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv socialiștii conduși de Dimitar Blagoev s-au adunat în secret pentru a forma o mișcare socialistă organizată. Vârful Buzludja, unde se găsește această construcție bizară, denumită Monumentul Buzludzha, a fost martorul bătăliei decisive din 1868.

Lupta s-a dat între turci și trupele rebele bulgare conduse de Hagi Dimităr și Ștefan Caragea. Răsculații au fost învinși, iar liderii răscoalei s-au retras în România. Piesa de arhitectură de o formă bizară se află foarte aproape de centrul orașului Stara Planina, pe vârful muntelui.

ADVERTISEMENT

De-a lungul vremii a atras mulți vizitatori, însă după căderea comunismului de clădire nu s-a mai ocupat nimeni. Se găsește în vârful Munților Balcani, edificiul având forma unui dom de dimensiuni impresionante.

Are două săli circulare, care au pereții decorați cu peste 243 de metri pătrați de mozaic. Cupola este înaltă de 15 metri, în timp ce bolta acesteia, pe lângă simbolurile comunismului, secera și ciocanul, are inscripționat mesajul: „Proletari din toate țările, uniți-vă!”.

ADVERTISEMENT

Cupola structurii a fost acoperită cu treizeci de tone de cupru. În spate clădirii-monument din Bulgaria se găsește un pilon de 70 de metri înălțime. Acesta simbolizează steagul comunist și este făcut din două stele de 12 metri de sticlă rubinică.

Potrivit cunoastelumea.ro, steaua sovietică care împodobește turnul Buzludzha a fost de trei ori mai mare decât cea de la Kremlin. După anul 1980 responsabilitatea pentru întreținerea clădirii a fost pasată între guvern, prefectură și primăria orașului Stara Zagora.

ADVERTISEMENT

Așa se face că monumentul din Bulgaria a ajuns în prezent într-o stare avansată de degradare. Nu a fost uitat complet de oameni pentru că în fiecare an, la sfârșit de iulie, aici se adună simpatizanții Partidului Socialist.

„OZN-ul” din Bulgaria, proiectat de arhitectul Georgi Stoilov

„OZN-ul” din Bulgaria, care are forma unei farfurii zburătoare, a fost proiectat de arhitectul Georgi Stoilov. Peste 60 de artiști bulgari au colaborat vreme de aproximativ 7 ani pentru a decora interiorul care are picturi murale.

Mii de „voluntari” au pus mână de la mână pentru a se ridica acestă clădire-monument care acum zace în paragină. În sala principală, care acoperă o suprafață de 500 mp, o frescă prezintă portrete lui Marx, Engels, Lenin și al liderului comunist bulgar Todor Zhivkov.

ADVERTISEMENT