Advertorial

Cum găsești un loc de muncă în România?

15.11.2023 | 13:32
Cum gasesti un loc de munca in Romania
Sursă foto: pexels.com

Ești în căutarea unui loc de muncă? Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (www.anofm.ro) îți oferă informații utile:

 • Contactează  una  dintre cele 42 de agenții județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM).

Conform legislaţiei naţionale, angajatorii români au obligaţia de a declara locurile de muncă vacante la agențiile teritoriale ale ANOFM. Pentru a vizualiza locurile de muncă vacante la nivel național/județean, vă recomandăm să accesați website-ul ANOFM, www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=ANOFM&categ=3&subcateg=1. Fiecare ofertă cuprinde detalii referitoare la cerințele postului, mod de aplicare, date de contact ale angajatorului etc.

Platforma de servicii online va rămâne în funcțiune până la finalizarea Platformei unice de livrare a serviciilor pentru angajatori (PULS) care se realizează în cadrul proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”. Date și informații suplimentare despre beneficiile PULS găsiți aici:

https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/15526/Platforma_unica_PULS.pdf

Documentele necesare pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă:

 1. Actul de identitate, în original;
 2. Actele de studii și de calificare, în original;
 3. Declarație pe proprie răspundere (descarcă aici), sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că nu sunt restricţii medicale care vă împiedică să prestați muncă sau există eventuale restricţii medicale care împiedică prestarea unei anumite activități;
 4. Curriculum vitae descarcă aici.

Sursă foto: pexels.com

 • Dacă eşti cetăţean al unui stat UE/SEE/al Confederației Elvețiene, beneficiezi, alături demembrii familiei tale, de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii români în ceea ce priveşte munca şi protecţia socială. Contactează unul dintre cei 45 de consilieri naţionali EURES, care pot fi găsiţi în fiecare Agenţie Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv la AMOFM Bucureşti.

Datele de contact ale consilierilor se găsesc pe website-ul naţional EURES, https://www.anofm.ro/eures/index.html?agentie=&categ=11&subcateg=1, secțiunea “Contact”.

 • Dacă eşti cetăţean al unui stat non-UE, ai drept de muncă în România, pe baza unei autorizaţii de muncă obţinută de angajator de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Poţi lucra fără autorizaţie de muncă, în baza unui contract individual de muncă avizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă, dacă eşti în următoarele situaţii:

 • eşti cetăţean străin al unui stat non-UE şi ai drept de şedere pe termen lung pe teritoriul României;
 • ai obţinut statut de refugiat;
 • beneficiezi de altă formă de protecţie internaţională;
 • te afli în procedura de soluţionare a cererii de azil;
 • te regăseşti în alte categorii de persoane menţionate pe website-ul IGI, link util: https://igi.mai.gov.ro/obtinerea-avizului/

 

 • Cetățenii ucraineni refugiaţi, precum şi cei care nu solicită o formă de protecție în România, pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare.

Informații utile pentru cetăţenii ucraineni, în limba română, ucraineană și engleză, găsiţi pe website-ul ANOFM: https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/19895/pliant_servicii_refugiati_ucraineni.pdf

ATENȚIE!

În cazul în care ai găsit un loc de muncă, asigură-te că ai primit un contract de muncă sau o scrisoare de angajament semnată de angajator în mod legal.

 

Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților

săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social

European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.