România se poate lăuda cu șapte prezențe la turneele finale de Campionat Mondial. Edițiile din 1990, 1994 și 1998 sunt cele mai importante, unde România a reușit să meargă în fazele eliminatorii.
Primele trei prezențe au fost 1930, 1934, 1938, ca mai apoi să fie o pauză de 32 de ani până la calificarea din 1970. Mai apoi au urmat edițiile din 1990, 1994 și 1998, iar în 2026 se vor împlini 28 de ani de la ultima prezență a „tricolorilor” la un turneu final de Campionat Mondial.
Nașterea „Generației de Aur”
Nașterea „Generației de Aur” a avut loc, în fapt, înainte de 1994. În seara de 17 noiembrie 1993 România a câștigat în deplasarea din Țara Galilor, chiar în ultima etapă a preliminariilor, scor 2-1. România s-a clasat pe primul loc în acea grupă de calificare, cu 15 puncte strânse (victoria era recompensată cu doar 2 puncte în acea perioadă), la egalitate cu Belgia, însă cu un golaveraj superior, de 29-12, față de 16-5.
Astfel, „tricolorii” și-au asigurat biletele pentru SUA, unde au fost repartizați în grupa A, alături de Columbia, Elveția și țara gazdă. În ciuda faptului că uriașul Pele a dat-o pe Columbia mare favorită la câștigarea grupei, România a realizat surpriza. Naționala condusă de Anghel Iordănescu s-a impus în fața Columbiei, scor 3-1, prin intermediul reușitelor lui Florin Răducioiu (16, 89) și Gică Hagi (34), respectiv Adolfo Valencia (43).
Cum a arătat formula României pentru partida cu Columbia:
România: Stelea, .D Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu, Gh. Hagi (căpitan), I. Dumitrescu (Selymeş ’68), Răducioiu (Papură ’90) – antrenor Anghel Iordănescu.
Mai apoi a urmat „șocul” cu Elveția, pierdut cu 1-4, și victoria din ultima etapă, în fața Statelor Unite, scor 0-1.
Triumful istoric în fața Argentinei lui Maradona
A urmat confruntarea cu Argentina lui Diego Maradona, suspendat după ce a fost depistat pozitiv la cocaină. România s-a impus în cel mai important meci din istoria sa în fața Argentinei, scor 3-2, datorită reușitelor lui Ilie Dumitrescu (11, 18), respectiv Gică Hagi (58)/ Gabriel Batistuta (16-penalty), Abel Balbo (75).
Victoria României împotriva Argentinei este de-a dreptul impresionantă, deoarece raportul posesiei la finalul partidei a fost de 62%-38%, în favoarea „pumelor”. De altfel, volumul paselor a fost în favoarea argentinienilor: 462-253. Procentajul paselor precise din totalul celor încercate a fost un alt capitol la care Argentina a excelat: 86%, în timp ce noi am avut 79%.
ROMÂNIA: Prunea – D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes – Hagi (86 Gâlcă), Lupescu, G. Popescu, D. Munteanu – I. Dumitrescu (89 Papură)
Antrenor: Anghel Iordănescu
ARGENTINA: Islas – Sensini (63 Bello), Caceres, Ruggeri, Chamot – Simeone, Redondo, Basualdo – Ortega – Batistuta, Balbo. Antrenor: Alfio Basile
Arbitru: Pierluigi Pairetto (Italia)
Spectatori: 90.500
România – Anglia 2-1, ultima victorie la un Mondial a „tricolorilor”
Ultima prezență a României la un turneu final de Campionat Mondial a fost în 1998. La acea ediție am reușit să ajungem până în optimile de finală, unde trupa pregătită de Anghel Iordănescu a fost eliminată de Croația, scor 0-1. Victoria cu Anglia este una reprezentativă pentru România, deoarece după o serie de meciuri ezitante în ultimele decenii, „tricolorii” s-au descătușat. Astfel, succesul cu Anglia, scor 2-1, a fost cel care a asigurat, în mare parte, calificarea în următoarea fază a turneului. În cadrul aceleiași grupe, România a câștigat în fața Columbiei, scor 1-0, respectiv a remizat cu Tunisia, scor 1-1.
România: Stelea – Petrescu (90), Filipescu, Gh. Popescu, Ciobotariu – D. Munteanu, Hagi, Gîlcă, G. Popescu – V. Moldovan (46), Ad. Ilie. Au mai intrat: Marinescu, Lăcătuş, Stîngă.
Anglia: Seaman – G. Neville, Adams, Campbell, Le Saux – Anderton, Batty, Ince, Scholes – Sheringham, Shearer. Au mai intrat: Beckham, Owen (80).
Succesele menționate sunt reprezentative pentru „Generația de Aur”. Cel mai important este, de departe, cel din meciul cu Argentina, urmat de victoria cu Columbia, scor 3-1. Urmează în ierarhie succesul cu Anglia, scor 2-1, care a fost precursorul victoriei de la EURO 2000, scor 3-2.
Victoriile enumerate anterior sunt parte din „sufletul” generației care a realizat cele mai importante performanțe pentru România la turneele finale de Campionat Mondial. Însă, în aceeași ordine de idei, ele sunt și un punct de plecare pentru „Generația de Suflet”, care s-a născut la EURO 2024. Generația care a fost condusă de Edi Iordănescu și a fost preluată cu succes de Mircea Lucescu are șansa să realizeze o performanță notabilă, calificarea la un turneu final de Campionat Mondial după 28 de ani de absență.