Fotbal intern

Pablo Cortacero a adus la Dinamo un director cu 3 cluburi distruse în CV! Video

06.12.2020 | 16:00
Pablo Cortacero a adus la Dinamo un director cu 3 cluburi distruse in CV Video
ADVERTISEMENT

Pablo Cortacero l-a adus pe Radu Birlică pe post de director de marketing pentru a atrage sponsori la Dinamo. Printre echipele la care a activat, uneori chiar în paralel (!), se găsesc și Ceahlăul Piatra Neamț, și Rapid București, și ASC Poli Timișoara, ajunse aproape de desființare, distruse, pe timpul lui Birlică.

Radu Birlică are un CV „aglomerat”: Concordia Chiajna (ianuarie 2010 – februarie 2013), Dinamo (martie 2013 – iunie 2014), U Cluj (tur 2014), Ceahlăul Piatra Neamț (februarie 2015 – iunie 2015), ACS Poli Timișoara (iunie 2015 – iunie 2019), Rapid (august 2014 – ianuarie 2015 și decembrie 2015 – mai 2016).

ADVERTISEMENT

A fost de la director de marketing, la primele 4 echipe amintite, la administrator special la Rapid, trecând prin mai multe funcții la ACS Poli Timișoara: director de marketing, vicepreședinte, președinte și administrator special.

Ca să facă rost de bani, Pablo Cortacero l-a adus la Dinamo pe Radu Birlică, un director de marketing cu 3 cluburi distruse în CV!

Dincolo de declarațiile în contradictoriu ale lui Radu Birlică și ale conducerilor cluburilor amintite, fiecare trăgând spuza pe turta lui și acuzând pe celălalt, datele reci și seci consfințesc următoarea realitate:

ADVERTISEMENT
  • Ceahlăul Piatra Neamț a intrat în insolvență în 2015, după plecarea lui Birlică, și apoi în faliment în 2016
  • Rapid București a intrat în faliment în 13 iunie 2016
  • ACS Poli Timișoara a retrogradat din Liga 1 în 2016, dar i-a luat locul Rapidului, promovat și intrat în faliment, apoi a retrogradat de două ori consecutiv: în 2018 din Liga 1 și în 2019 din Liga 2, iar anul acesta, dacă nu se întrerupea Liga 3 din cauza coronavirusului, era ca și retrogradată în Liga 4, la un pas de desființare.

Rapid a intrat în faliment la o lună după plecarea cu scandal a lui Radu Birlică

La Rapid situația s-a degradat în perioada în care patron era basarabeanul Valerii Moraru. Care a luat clubul din Giulești în 25 iulie 2014, cu datorii de 2,2 milioane de euro și l-a dus la datorii de 4,5 milioane de euro la momentul falimentului, pronunțat pe 13 iunie 2016.

ADVERTISEMENT

Din august 2015, Rapid nu mai plătise niciun leu la bugetul de stat, restanțele la ANAF ajungând la peste 10 milioane de lei.

Radu Birlică declara pe atunci că Valerii Moraru l-a presat să nu plătească nimic din impozitele la stat, nu mai băgase niciun ban la Rapid din decembrie 2015 și solicita o anchetă a organelor abilitate împotriva patronului, care, în opinia sa, era vinovat de multe acțiuni penale în domeniul falsului în acte și al evaziunii fiscale.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere amenințările familiei Moraru, de a nu-mi respecta atribuțiile de administrator special, lipsa continuă de lichidități, neplata angajaților, a jucătorilor și a staff-ului, precum și refuzul acționarilor majoritari de a susține cheltuielile aferente meciurilor de pe teren propriu, am hotărât să demisionez”Radu Birlică, 13 mai 2016

Violeta Moraru, soția lui Valerii Moraru îl acuza pe Birlică: „Administratorul special Birlică Radu e un escroc și un hoț, ne-a șantajat. Când soțul meu i-a spus că încetăm contractul pentru că n-a făcut nimic pentru Rapid, a început scandalul”.

Nu s-a sesizat nicio oficialitate a statului în vara lui 2016, Rapid s-a „împrăștiat” în mai multe Rapidulețuri prin ligile a patra și a cincea, dintre care fostul primar al Sectorului 6, Dan Tudorache, a ales unul și l-a sprijinit să urce până în Liga 2.

A dat Rapid pe ACS Poli Timișoara, pe care a lăsat-o cu două divizii mai jos decât a găsit-o, la un pas de desființare!

După Rapid, Radu Birlică s-a „tras”, coincidență?, tocmai spre Timișoara, unde, spun voci din mediul fotbalistic, l-ar fi ținut tot timpul la curent pe primarul de atunci, Nicolae Robu, cu prăbușirea administrativă a Rapidului, ca un colac de salvare a lui ACS Poli de la retrogradare.

Ceea ce s-a și întâmplat, echipa timișoreană luând locul în prima ligă Rapidului, tocmai promovat, dar băgat în faliment de Valerii Moraru. Tot coincidență?

Trecut la ACS Poli Timișoara prin mai multe funcții, director de marketing, vicepreședinte, președinte și administrator special, Radu Birlică n-a reușit să-și atragă simpatia comunității fotbalistice locale, nici atât de mediul de afaceri, în care trebuia să găsească sponsori pentru echipă.

Contestat în permanență de suporteri, nu era agreat nici de jucători sau de funcționarii clubului, „uitați” la plata salariilor în favoarea onor conducerii. Birlică a avut la Timișoara doar sprijinul primarului Nicolae Robu.

Directorul de marketing al lui Dinamo a fost considerat de Druckeria suporterilor timișoreni, care oricum nu aveau la inimă pe ACS Poli, cel mai nociv personaj adus în fotbalul local în perioada respectivă, dacă nu chiar în istoria post-decembristă a „violeților”.

Repudiat de comunitate, Birlică a lăsat  pe ACS Poli la un pas de faliment, cu două divizii mai jos decât atunci când venise la club. I s-a transmis pe mai multe „canale” să nu mai calce prin Timișoara dacă ține la integritatea persoanei sale…

„Acest Birlică pe unde a fost a distrus totul. Luați toate cluburile unde a lucrat, toate s-au închis. N-au intrat în insolvență, ci în faliment, s-au desființat. Ceahlăul, Rapid… Tare mi-e teamă că urmează Poli… A luat cu japca bani din club fără să facă nimica. El mereu a fost cu salariul la zi și ceilalți mureau de foame”Ioan Miculaș, fost președinte al lui ACS Poli Timișoara, pe 9 martie 2017  (vezi mai jos confruntarea de la Tele Nova Timișoara)

„Nu se pune problema falimentului la Rapid. Chiar există perspective bune pentru redresarea situaţiei. Susţin asta, deşi ştiu că sunt destule lucruri care mă pot contrazice”Radu Birlică în 23 ianuarie 2016. Pe 13 iunie 2016 Rapid intra în faliment

„De când sunt la Rapid, nu l-am văzut niciodată pe la club. Nu știu cum a fost administrator special la Rapid. Am înțeles că semna lumea prin cafenele, stătea acolo și chema fel și fel de oameni să semneze acolo documentele necesare pentru club. L-am cunoscut când căra navete, cândva, venea pe la Rapid cu unii care aduceau mâncare pe acolo…” Dinu Gheorghe, președinte la Rapid, 13 mai 2016

„Am văzut că oameni ca Birlică au spus că trebuia să rămânem până în decembrie sau până la finalul turului. Dacă domnul Birlică e atât de puternic pe marketing, ar fi trebuit să facă rost de bani că să ne țină până în 20 decembrie. De asta e director de marketing, să aducă bani în club. Să-și vadă fiecare de treaba lui și să-și facă treaba bine. Cei care nu și-au făcut treaba bine sunt cei din administrativ, inclusiv domnul Birlică. Ar trebui să aducă bani în club și să plătească jucătorii”Cosmin Contra

  • 15.000 de euro solicita în instanță firma RBG Total Partners SRL de la ACS Poli Timișoara în august 2016. Firma respectivă îi aparţinea lui Radu Birlică, directorul de marketing al lui ACS Poli Timișoara în acel moment. No comment!
  • 5.000 de lei pe lună primea Radu Birlică de la ASC Poli Timișoara pentru transport și cazare, în condițiile în care angajații clubului aveau salarii de maxim 2.000 de lei net, neplătite cu lunile. No more comment!
ADVERTISEMENT