News

Păcăleala cripto, explicată de Andrei Caramitru: ”Bravo mie că le-am luat banii pe nimic. 1-2 miliarde cash adevărat”

Andrei Caramitru, absolvent al Universității de Business de la Geneva, a explicat cum funcționează ”schemele cripto”, în urma cărora creatorii lor rămân cu miliarde de dolari.
12.11.2022 | 12:35
Pacaleala cripto explicata de Andrei Caramitru Bravo mie ca leam luat banii pe nimic 12 miliarde cash adevarat
Andrei Caramitru, absolvent al prestigioasei universități de business de la Geneva, a explicat cum se îmbogățesc cei care produc cryptomonede / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Facebook Andrei Caramitru
ADVERTISEMENT

Prăbușirea zonei cripto, din ultimele luni, a dus la o pierdere de zeci de miliarde de dolari pe care o suportă investitorii în astfel de monede virtuale. Unde dispar acești bani și cine sunt de fapt marii câștigători al acestui dezastru financiar. Chiar cei care le-au creat, susține Andrei Caramitru.

Cum se naște o monedă cripto? Cu un program banal de calculator

Fiul regretatului actor Ion Caramitru a gândit un scenariu prin care ar putea să devină miliardar în dolari, pornind de la o investiție minimă – prețul unei biciclete.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Andrei Caramitru, este suficient un program de tip Excel care să creeze automat un cod unic în dreptul fiecărei așa-zise monede de tip cripto, care reprezintă simple linii în acel tabel.

”Să zicem că vreau un milion de monede ”DacuCoin”. Le scrie computerul în tabel în câteva minute cu numele meu la fiecare. Eu dețin cele 1 milion de monezi. Am de fapt, un tabel, asta e tot. Pot scrie mâine încă 10 milioane de monezi, nu e problemă, toate pe numele meu”, spune Andrei Caramitru.

ADVERTISEMENT

Cum faci moneda ta să fie deosebită față de altele

Cum transformi liniile în monede? Cu ajutorul unei ”inovații”, prin care autorul cripto-monedelor nu mai deține controlul asupra liniei de cod care indică ultimul deținător. Aceasta este encriptată și poate fi verificată de cumpărător cu ajutorul unei aplicații pe telefon. Practic, un fel de certificat de proprietar la purtător.

Cum treci de la ”o prostie banală” la o ”mega revoluție” și la profit. Andrei Caramitru spune că e nevoie de trei lucruri: ”șpagă” la binance sau alt exchange, pentru a fi adăugat în catalogul lor (plata se face în noua monedă, deci nu costă nimic), marketing (influenceri plătiți cu zeci de mii de monede, de asemenea, nu costă nimic) și un ”white paper” tehnic de trei pagini, mai exact un document care să ateste că e vorba de o nouă tehnologie revoluționară, care va lua fața celorlalte cripto-monede aflate pe piață.

ADVERTISEMENT

”Și după, începe să meargă. Musk și Kim scriu pe Twitter și Instagram – DacuCoin To The Moon! Vând primele 100 de monede la 1 dolar. După, încă 50 de monede la 2 dolari. (…) Prețul explodează, lumea înnebunește. Încep să fac bani serioși vânzând linii din tabel – 50.000 de dolari pe zi”, a scris Andrei Caramitru pe contul lui de Facebook.

Andrei Caramitru: ”Închizi tot și asta a fost. Ghinion la toată lumea”

Avantajul sistemului este că deținătorul monedei poate oricând să creeze alte milioane, fără să fie controlat de vreo instituție sau autoritate. Acestea pot fi investite în reglarea pieței – ”Dacă scade prețul, intervin eu și cumpăr cu câteva zeci de mii de dolari, mizilic și uite, hopa, a crescut prețul”.

ADVERTISEMENT

Toată povestea se încheie în momentul în care piața devine saturată iar entuziasmul investitorilor scade. De fapt tocmai ei sunt cei care vor plăti nota finală de plată.

”La un momente dat, însă, nu mai găsești pe nimeni să cumpere și nu ai chef să cheltuiești dolari adevărați să menții prețul din tabelul ăla stupid. Închizi tot și asta a fost.

Ghinion la toată lumea care a pierdut tot. Bravo mie că le-am luat banii pe nimic, pe un tabel simplu și stupid. 1-2 miliarde cash de-adevărat, dolari americani, nu linii de tabel”, a mai scris Andrei Caramitru.

ADVERTISEMENT
Tags:
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!