Life

Păcatul pe care mulți români îl fac în Sâmbăta Morților fără să știe. Obiceiul legat de Moșii de toamnă care trebuie respectat

Păcatul pe care mulți români îl fac în Sâmbăta Morților fără să știe. Există un obicei legat de Moșii de toamnă care trebuie respectat.
03.11.2023 | 19:00
Pacatul pe care multi romani il fac in Sambata Mortilor fara sa stie Obiceiul legat de Mosii de toamna care trebuie respectat
Păcatul pe care mulți români îl fac în Sâmbăta Morților fără să știe. Sursă foto: Creștin Ortodox
ADVERTISEMENT

În Sâmbăta Morților, sau Moșii de toamnă, există un păcat pe care mulți creștini îl fac fără să știe. Această sărbătoare are numeroase obiceiuri și tradiții care trebuie respectate în fiecare an.

Obiceiul legat de Moșii de toamnă care trebuie respectat

Sâmbăta Morților, sau Moșii de toamnă, reprezintă o sărbătoare extrem de importantă în calendarul ortodox. În ziua de 4 noiembrie, creștinii merg la biserică cu daruri și se roagă pentru sufletele celor adormiți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot în această zi de mare sărbătoare se merge la cimitir pentru curățarea mormintelor. Sunt așezate flori, dar și lumânare aprinse la căpătâiul celor care din păcate nu mai sunt printre noi.

Biserica Ortodoxă organizează de asemenea și un parastas colectiv. El se organizează astfel încât creștinii să se roage pentru iertarea păcatelor făcute de cei morți în decursul vieții lor.

ADVERTISEMENT

Dincolo de aceste obiceiuri, există și câteva superstiții legate de Sâmbăta Morților. Se spune că fiecare creștin în partea trebuie să respecte anumite reguli. Cine nu face acest lucru, comite un mare păcat.

Conform tradiției, în Sâmbăta Morților, sufletul celor adormiți coboară pe pământ. Tocmai din acest motiv, se dă de pomană mâncare gătită. Iar pentru a asigura liniștea celor trecuți în neființă, e bine să respectăm unele reguli.

ADVERTISEMENT

Un mare păcat pe care mulți îl fac în Sâmbăta Morților sau de Moșii de toamnă este circulația. Mai exact, tradiția spune că nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morților colindă neîncetat.

Păcatul pe care mulți români îl fac în Sâmbăta Morților fără să știe

Se spune că este foarte periculos să mergi noaptea în ajun și de Moșii de toamnă, atunci când sufletele celor morți se întorc înapoi în morminte așteptând să meargă către cer. Puțini creștini țin însă cont de acest obicei.

ADVERTISEMENT

Un alt mare păcat este legat de vizite. Tradiția spune că nu e bine să mergi în vizită în Sâmbăta Morților. Ai voie însă să mergi să dai de pomană în această zi de mare sărbătoare.

O altă regulă este legată de treburile casnice. De Moșii de toamnă nu se dă cu mătura în casă. Se spune că cine face acest lucru ridică praful în ochii celor morți. Păcat mai este considerat și spălatul rufelor.

Totodată, în Sâmbăta Morților nu este bine să arunci gunoiul. Se spune că acesta ajunge în mâncarea morților. O altă tradiție mai spune că nu e bine să ieși din biserică înainte ca Sfânta Liturghie să ia sfârșit.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!