News

Pacient cu Covid-19, internat în spital, şi-a pus fiul să sune la 112 pentru că nu mai avea oxigen

21.11.2020 | 20:59
Pacient cu Covid19 internat in spital sia pus fiul sa sune la 112 pentru ca nu mai avea oxigen
ADVERTISEMENT

Un pacient cu Covid-19, internat la Spitalul Judeţean din Târgovişte, şi-a pus fiul să sune la 112 pentru că simţea că se sufocă şi nu mai avea oxigen, iar niciun cadru medical nu îl putea ajuta în acel moment.

Cazul unui bărbat de 65 de ani, bolnav de coronavirus și internat în stare gravă, arată cât de critică este situația din spitalele României în această perioadă a pandemiei.

ADVERTISEMENT

Bătrânul le-a cerut disperat fiilor lui ajutorul atunci când a constatat că se sufocă şi niciun medic nu era prin preajmă pentru a-l ajuta, iar unul dintre ei a sunat la Serviciul Unic de Urgență.

Un pacient Covid-19 şi-a pus fiul să sune la 112 pentru că nu mai avea oxigen

România străbate cea mai gravă perioadă din această pandemie de Covid-19. După ce locurile la ATI sunt tot mai puține sau chiar lipsesc în unele orașe, unde sunt ocupate, și criza personalului medical se amplifică.

ADVERTISEMENT

Un bărbat internat la Spitalul Județean din Târgoviște care nu mai avea oxigen, a avut nevoie de ajutorul unui fiu pentru a apela serviciul 112. Asta după ce a realizat că nimeni din personalul medical nu era disponibil să-l ajute.

”Aseară la ora 9 sună telefonul, mă uit – tata. Și că: sună repede la 112 că nu mai am tub de oxigen, nu vine nimeni. 10 minute cred că a stat fără oxigen.

ADVERTISEMENT

Și când am sunat la 112 cică: nu ține de noi. Eu vă pot chema ambulanța. Doamnă ce ambulanță să chemați, el este în spital Cum să chemați ambulanța în spital?”, dezvăluie fiul disperat al pacientului, conform Digi24.

Ce spune conducerea spitalului din Târgoviște

Managerul spitalului recunoaște situația gravă și spune că pacientul era monitorizat, dar la ora la care s-a întâmplat incidentul în spital era doar o mână de oameni care aveau în grijă 60 de bolnavi de COVID.

ADVERTISEMENT

”Este vorba de un pacient care s-a internat în data de 18 într-o stare destul de gravă, cu o saturaţie de aproximativ 68-70%, care necesita oxigen. Pacientul a refuzat de foarte multe ori purtarea măştii care îi asigura fluxul de oxigen suplimentar, necesar în tratamentul bolii de care suferă pacientul în cauză.

Am verificat aseară exact la momentul semnalării acelei probleme. Pacientul avea tub de oxigen la capul patului, cu presiune normală, cred că e posibil să fi fost un atac de panică al pacientului“, spune Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului de urgență Târgoviște, pentru postul de știri citat.

Managerul unității medicale mai spune că acesta este şi efectul lipsei de personal medical specializat, care să le acorde îngrijirile necesare pacienţilor COVID.

”Degeaba facem angajări temporare la acest moment, pentru că ne vin asistenţi debutanţi, infirmieri debutanţi, ceea ce presupune o activitate un pic deficitară, cel puţin în primele etape ale activităţii lor.

Noi îngrijim pe 3 etaje pacienţi cu COVID pozitiv în această clădire şi personalul nu poate să fie prezent în fiecare moment şi cu o rapiditate maximă la fiecare pacient în parte. Secţia pneumologie despre care facem vorbire – avem la momentul de faţă 5 asistenţi în tura de zi, 2 infirmieri şi 1 brancardier“, adaugă managerul.

ADVERTISEMENT