News

Pacient mort de șoc septic la Spitalul din Bârlad. Oficial, sunt raportate 0 cazuri de infecții nosocomiale

29.01.2021 | 08:30
Pacient mort de soc septic la Spitalul din Barlad Oficial sunt raportate 0 cazuri de infectii nosocomiale
ADVERTISEMENT

Un pacient decedat din cauza unui șoc septic la Spitalul din Bărlad nu apare în raportările instituției. Oficial, reprezentanții spitalului au declarat zero cazuri de morți cauzate de infecții nosomicale.

Bărbatul a murit în luna decembrie a anului 2020 de șoc septic provocat de Clostridium difficile la secția ATI a unității, totuși, spitalul nu a raportat niciun caz de deces de acest fel. Managerul spitalului a declarat că se face o anchetă în acest sens.

ADVERTISEMENT

Raportările DSP pentru județul Vaslui arată că 292 de pacienți au contractat infecții nosocomiale în spitalele din județ, dar niciunul nu a murit din această cauză, scrie Ziarul Obiectiv. În schimb, publicația a obținut certificatul de deces al unui bărbat a cărui moarte nu apare în mod oficial.

Pacient mort de șoc septic la Spitalul din Bârlad. Oficial, sunt raportate 0 cazuri de infecții nosocomiale

Bărbatul a murit în secția de ATI a Spitalului din Bârlad. Atât rudele acestuia, cât și certificatul de deces confirmă infecția cu SARS – CoV -2, dar și cauza decesului: șoc septic cauzat de infecția cu bacteria Clostridium difficile.

ADVERTISEMENT
certificat deces
Certificat deces- șoc septic
Sursa foto: Ziarul Obiectiv

Cu toate că informațiile sunt scrise negru pe alb, șeful Secției ATI, dr. Ion Chilinciuc, nu recunoaște. Medicul are o explicație diferită pentru acest lucru.

„Să vă spun ceva: Clostridium aveți și dumneavoastră, am și eu și toată populația. El devine mai activ atunci când se administrează niște medicamente. Mai ales Anti-H2. Este un medicament care scade aciditatea sucului gastric. Mai ales dacă se administrează niște antibiotic, el începe să crească” a explicat specialistul pentru publicația menționată mai sus.

ADVERTISEMENT

„Nu cred că asta este ca și o infecție nosocomială. Pacientul la care faceți referire probabil a avut și alte cauza care au dus la deces. În tratamentul care i-a fost dat pentru COVID a avut și anti H2, a avut și antibioterapia. Acestea au dus la declanșarea bolii de care ați spus dumneavoastră” a adăugat acesta.

„El nu a murit numai din cauza asta. De obicei, se moare de la o deficiență poliorganică. Așa că raportarea a fost corectă” a conchis medicul, contrazicând datele din certificatul de deces.

ADVERTISEMENT

Cu privire la această situație, managerul Spitalului din Bârlad nu a oferit nicio explicație. Contactată de Libertatea, Daniela Borș a menționat că „în aceste momente există o anchetă în desfășurare, vă vom spune mai multe după ce aceasta se va încheia”.

ADVERTISEMENT