News

Pacient vaccinat la rapel cu Moderna, în loc de Pfizer. Cum au fost încurcate dozele. Reacția CNCAV

09.02.2021 | 20:24
Pacient vaccinat la rapel cu Moderna in loc de Pfizer Cum au fost incurcate dozele Reactia CNCAV
ADVERTISEMENT

Unui bărbat, programat pentru doza de rapel, i-a fost administrat ser Moderna, prima doză, în locul celui de la Pfizer. Dozele au fost încurcate după ce omul ar fi greșit cabinetul și ar fi declarat că este la prima doză.

Potrivit declarațiilor asistenților, bărbatul a intrat în cabinetul greșit și a spus că este la prima doză de vaccin. Cu toate acestea, el scrisese în chestionar că ar trebui să i se adrministreze doza de rapel.

ADVERTISEMENT

Doar că nimeni nu a verificat ce scrie în chestionar, nici adeverința de vaccinare a omului. Acestuia i s-a administrat vaccinul, iar eroarea a ieși la iveală ulterior.

Greșeală gravă la vaccinare. Unui bărbat i s-a administrat ser Moderna, în locul celui Pfizer

Șeful Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian a explicat, pentru Antena 3, că bărbatul venise însoțit de soție la vaccinare: „dimineață, în jurul orei 11:00, s-a prezentat la centrul de vaccinare o familie, soț și soție”.

ADVERTISEMENT

„Oamenii au fost preluați de medic, li s-a făcut triajul epidemioogic, li s-a completat chestionarul și au fost îndrumați către punctele de vaccinare. Soția a intrat în cabinetul pentru rapel Pfizer, iar soțul a intrat în cabinetul în care se făcea prima doză de vaccin, unde scria Moderna” a adăugat acesta.

Potrivit reprezentantului DSP, asistenta a declarat că l-a întrebat pe om dacă se află la prima doză. Răspunsul acestuia a fost afirmativ, iar bărbatului i s-a administrat serul greșit. Eroarea a fost constată când au văzut adeverința.

ADVERTISEMENT

„Se fac verificări, ele sunt în curs. Luăm declarații de la toți cei prezenți în centrul de vaccinare. Încurcătura a fost cauzată și de faptul că bărbatul a intrat în cabinetul pe care scria Moderna”, a mai precizat Narcis Stoian.

„Pacientul a fost sub observație. Este bine. În momentul de față acesta este acasă, soția este cadru medical. Se discută în permanență cu el la telefon. Până în momentul de față nu a avut nicio problemă”, a mai spus șeful DSP Gorj.

ADVERTISEMENT

Asistenta care este implicată în această situație este angajata Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. „Au fost anunţate STS şi Direcţia de Sănătate Publică Gorj. Este vorba de o asistentă care a făcut vaccinul şi care nu va mai fi inclusă în programul de vaccinare”, a transmis purtătorul de cuvânt al primăriei din Târgu Jiu, Adrian Drulă, potrivit Adevărul.

Reacția oficială a CNCAV în acest caz

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a avut o primă reacție în acest caz. Autoritățile spune că pacientul în cauză va fi în continuare monitorizat la domiciliu și mai precizează că nu ar trebui să existe vreun pericol pentru acesta.

”Din datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj reiese faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat s-a prezentat la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, în vederea primirii celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.

După completarea chestionarului de triaj, persoana s-a deplasat în sala de așteptare prevaccinare, spre cabinetul medical. Din declarațiile personalului vaccinator, la momentul respectiv, s-ar fi creat o confuzie în ceea ce privește tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna.

Având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză.

În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare”, precizează CNCAV.

ADVERTISEMENT