ADVERTISEMENT
News

Pacienţii asimptomatici, monitorizaţi de medicii de familie. Guvernul anunţă că doctorii vor primi mai mulţi bani

Autor: Bogdan Solomon | 23.10.2020 | 11:55
Pacienţii asimptomatici, monitorizaţi de medicii de familie. Guvernul anunţă că doctorii vor primi mai mulţi bani
Pacienții asimptomatici vor fi monitorizați de la domiciliu. Sursa foto: Getty

Guvernul Orban a adoptat în ședința de joi, 22 octombrie, o Ordonață de Urgență care vizează atât pacienții cu forme ușoare ale virusului SARS-COV-2, cât și pe cei asimptomatici. De acum, aceștia vor fi supravegheați la domiciliu, urmând ca în spital să rămână doar cei care se confruntă cu forme grave ale bolii.

ADVERTISEMENT

Actul normativ prevede, însă, că bolnavii trebuie să fie examinați într-o unitate medicală în cazul în care primesc test pozitiv. Specialiștii vor recolta probe, vor efectua radiografii și, ulterior, îi vor trimite acasă dacă se constată că au forme ușoare.

Pe toată durata izolării la domiciliu vor fi monitorizați de medicii de familie, iar în cazul în care starea li se agravează, trebuie să sune la numărul de urgență 112. Pentru monitorizarea pacienților cu forme ușoare sau asimptomatici, medicii de familie ar urma să primească 105 lei pentru fiecare caz.

ADVERTISEMENT

Pacienții cu forme ușoare și asimptomatici vor fi tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care se asigură accesul la îngrijiri și concedii medicale pentru persoanele asigurate care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19 și  infectate cu COVID-19, indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale.

Actul normativ aprobat de Guvern modifică și completează Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, precum și OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

ADVERTISEMENT

Astfel, a fost reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigații paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiției de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Persoanele respective au obligația informării medicului de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situația în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată.

ADVERTISEMENT

Medicii de familie vor asigura monitorizarea stării de sănătate a pacienților până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, precum și după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive definiției de caz.

Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de casa de asigurări de sănătate cu reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie își desfășoară activitatea.

ADVERTISEMENT

Finanțarea serviciilor de monitorizare se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii și durata monitorizării.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, iar în urma investigațiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă, medicul de familie acordă concediu medical pentru carantină pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acesta.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru persoanele pentru care direcțiile de sănătate publică au emis documente prin care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza acestor documente, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.

Prin ordin al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS urmează să se stabilească modelul de contract, drepturile și obligațiile părților, condițiile de raportare, validare și modalitatea de plată, precum și sancțiunile aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor contractuale”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie vor primi câte 105 lei pentru fiecare pacient COVID monitorizat

Potrivit șefului cancelariei premierului, Ionel Dancă, medicii care monitorizează pacienții COVID cu simptome ușoare și asimptomatici vor putea deconta aceste prestaţii medicale în suma de 105 lei pe caz din bugetul CNAS. De asemenea, vor avea posibilitatea de a elibera certificatele pentru concediile medicale aferente.

Este un act normativ, o ordonanţă de urgenţă importantă, adoptată după consultarea tuturor specialiştilor implicaţi în combaterea epidemiei şi e o soluţie adaptată la situaţia actuală, într-o evoluţie care pune la grea încercare sistemul sanitar românesc.

Implicarea medicilor de familie e esenţială pentru reducerea presiunii pe sistemul medical de urgenţă şi guvernul face un apel catre toţi medicii de familie să fie alături de colegii din sistemul medical în efortul de limitare a infecţiilor şi să ajute în cazul pacienţilor asimptomatici sau cu forme uşoare, în aşa fel încât aceştia să nu trebuiască să mai meargă la spital pentru a primi actele care să ateste infecţia cu coronavirus”, a transmis Dancă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!