News

Pacienții care se infectează cu COVID-19 pot face diabet. Explicațiile medicilor

Infecția cu coronavirus afectează celulele din pancreas care produc insulina și poate provoca diabetul.
29.09.2021 | 17:52
Pacientii care se infecteaza cu COVID19 pot face diabet Explicatiile medicilor
ADVERTISEMENT

Niște studii recente arată faptul că pacienții care se îmbolnăvesc de coronavirus pot să dezvolte diabet după aceea. Explicația este oferită de medici.

Celulele care produc insulina, afectate de COVID-19. Ce arată două studii recente

Două studii recente ar putea explica motivul pentru care tot mai mulți oameni care se infectează cu noul coronavirus ajung să aibă diabet.

ADVERTISEMENT

Conform explicațiilor cercetătorilor, coronavirusul poate să afecteze celulele care produc insulina din pancreas și chiar să le schimbe funcțiile.

Aceasta ar putea fi explicația pentru faptul că unii oameni care fac infecția ajung să aibă diabet după aceea, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

De asemenea, medicii și-au transmis îngrijorarea cu privire la acest fenomen prin care tot mai mulți oameni fie se îmbolnăvesc de diabet în timp ce sunt infectați cu coronavirus, sau la scurt timp după ce au reușit să se vindece.

Unul dintre cercetătorii care s-au ocupat de un studiu de specialitate a explicat faptul că celulele, în loc să secrete insulina, încep să producă mai multe tipuri de hormoni.

ADVERTISEMENT

Ce arată medicii despre posibilitatea de a face diabet după COVID-19

În același timp, nu este deocamdată clar dacă infecția cu coronavirus duce la schimbări pe termen foarte lung, pentru că datele arată că unii dintre pacienți au revenit la un nivel al glucozei normal.

„Cu toate acestea, știm că unii pacienți care au avut niveluri de glucoză din sânge foarte instabile când erau în secția de terapie intensivă și s-au recuperat de la Covid-19, unii dintre ei și-au revenit, sugerând că nu toți pacienții vor avea aceste efecte permanent”, a spus profesorul Shuibing Chen.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, profesorul Francesco Rubino, președinte de chirurgie metabolică la King’s College din Londra, a precizat că studiile sunt consecvente, iar ele ar putea să dea explicații pentru cazurile de diabet.

„Aceste studii par a fi consecvente în susținerea unei rațiuni biologice pentru ideea că Covid-19 ar putea crește riscul de a dezvolta diabet la persoanele care fie sunt predispuse la acesta, sau chiar la cei care nu sunt predispuși deloc”, a precizat el.

Totuși, cele două studii realizate în New York și Italia nu răspund clar la întrebarea „Fac oamenii diabet după ce se infectează cu coronavirus?”, au mai precizat specialiștii.

„Dacă aceste schimbări sunt îndeajuns pentru a face virusul să provoace diabet este o întrebare la care acest studiu nu a oferit un răspuns, dar este o posibilitate”, a precizat Francesco Rubino, președinte de chirurgie metabolică la King’s College din Londra.

ADVERTISEMENT