News

Pacienții cu arsuri grave, concediu medical pe toată durata tratamentului, inclusiv în perioada de recuperare. Anunțul Ministerului Sănătății

Guvernul a decis, luni, ca pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concediu medical pe toată durata tratamentului, inclusiv în perioada de recuperare.
30.08.2021 | 19:26
Pacientii cu arsuri grave concediu medical pe toata durata tratamentului inclusiv in perioada de recuperare Anuntul Ministerului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Guvernul României a luat o decizie extrem de importantă în privința pacienților care au suferit arsuri grave.

Conform unei decizii aprobate în ședința de luni, s-a hotărât ca aceste persoane să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

ADVERTISEMENT

Astfel, la solicitarea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Guvernul a aprobat Ordonanța privind modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Concediu medical pe toată durata tratamentului, inclusiv în perioada de recuperare, pentru pacienții cu arsuri grave. Anunțul Ministerului Sănătății

În același timp, noile modificări anunțate în cursul acestei zile prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

ADVERTISEMENT

Această Ordonanță a fost elaborată de Ministerul Sănătății și CNAS cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a constituit în 27 mai, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Acesta este un organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastică, ATI, boli infecțioase, epidemiologie, recuperare medicală, medicină de urgență), se arată pe site-ul ministerului condus de Ioana Mihăilă.

Ministerul Sănătății, măsuri pentru creșterea calității serviciilor medicale

Tot luni, la solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Actul normativ aduce mai multe modificări legii-cadru a sănătății în vederea armonizării legislației în domeniu, a clarificării unor atribuţii din cadrul structurilor Ministerului Sănătății și ale direcțiilor de sănătate publică, precum și pentru punerea în acord a mai multor acte normative cu impact asupra sănătăţii populaţiei.

ADVERTISEMENT

Urmează a fi înființat Registrul Naţional al Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, o platformă electronică în administrarea Ministerului Sănătăţii, și care va furniza datele necesare pentru managementul şi politicile de resurse umane în sănătate.

Totodată, actul normativ definește pentru prima oară serviciul de audit clinic, care va reprezenta o metodă de îmbunătățire a calității asistenței medicale prin revizuirea sistematică a practicilor curente în comparație cu un sistem de referință acceptat.

”Noile reglementări introduc și posibilitatea ca spitalele publice să se poată asocia în consorții medicale, cu personalitate juridică, în scopul derulării în comun de activități medicale, cercetare științifică, investiții în infrastructură, achiziții de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, precum și alte activități specifice unităților sanitare respective.

De asemenea, actul normativ reglementează tarifele serviciilor hoteliere suportate de persoana care însoțește copilul cu vârstă mai mare de 3 ani internat într-un spital public sau în situația în care medicul consideră că nu este necesară prezenţa însoțitorului, în sensul că acest tarif nu poate depăși dublul sumei reprezentând alocația pentru hrană specifică secției în care este internat copilul.

Pentru pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de până la 3 ani, precum şi pentru însoţitorul persoanei cu handicap grav internat, tarifele serviciilor hoteliere se suportă de către casele de asigurări de sănătate, dacă medicul consideră necesară prezenţa lor pentru o perioadă determinată”, se arată pe site-ul oficial.

ADVERTISEMENT