News

Pacienții de la Institutul „Matei Balș” vor fi testați cu teste serologice de tip Elisa: „Dau mai puține rezultate fals pozitive sau negative”

11.05.2020 | 19:15
Pacientii de la Institutul Matei Bals vor fi testati cu teste serologice de tip Elisa Dau mai putine rezultate fals pozitive sau negative
Pacienții de la „Matei Balș” vor fi testați cu teste Elisa. Foto: teste coronavirus INQUAM_Photos_George_Calin
ADVERTISEMENT

Pacienții de la „Matei Balș” vor face toți teste serologice de tip Elisa, teste cu o precizie mai mare decât clasicele teste rapide.

Pacienții de la „Matei Balș” vor fi testați cu teste de tip Elisa

Medicul Adrian Marinescu a anunțat că toți pacienții spitalului vor fi testați cu acest tip de teste serologice de tip Elisa, care dau mai puține rezultate fals pozitiv sau fals negativ.

ADVERTISEMENT

Medicul Marinescu crede că noile teste vor fi disponibile în câteva zile, astfel că medicii vor avea indicații precise despre anticorpii IgN, de fază acută a bolii, dar și despre cei IgC, cei protectori, cei dobândiți după ce persoana infectată s-a vindecat.

„Vor fi analize de rutină care vor fi folosite pentru toți pacienții pentru că e clar că e o mare diferență între ceea ce pot să ne arate testele rapide și aceste teste serologice de tip Elisa. Testele de tip elisa dau mai puține rezultate fals pozitive și fals negative”, a explicat Marinescu, medic infecționist la Insitutul „Matei Balș”, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Așadar, medicii au șansa de a afla gradul de imunizare al populației, lucru pe care nu-l cunosc momentan cu certitudine. Specialiștii rămân locaili, deocamdată, teoriei conform căreia persoanele infectate nu se pot reinfecta pentru că au dezvoltat anticorpi protectori.

„În momentul în care vom ști pe parcurs în lunile ce urmează care e acest grad, se vor putea trage mai multe concluzii la nivel de sănătate publică, se pot lua măsuri, se pot face prognoze”, a explicat doctorul.

ADVERTISEMENT

Număr record de persoane vindecate la „Matei Balș”

Institutul „Matei Balș” se laudă cu o rată mare a vindecărilor: din totalul de 602 de persoane infectate, 415 s-au vindecat. Numărul deceselor este de 3%, mult sub media din România sau din Europa.

Tehnica ELISA (metoda imunoenzimatică) este o tehnică imunologică frecvent utilizată în toate laboratoarele clinice pentru determinarea anticorpilor, enzimelor, hormonilor. Așadar, medicii au șansa unică de a afla numărul de anticorpi din corpul persoanelor vindecate sau infectate, pentru a trage mai multe concluzii și pentru a lua măsuri.

ADVERTISEMENT

Determinarea anticorpilor prin tehnica ELISA are la bază o reacție antigen – anticorp specifică, determinând prezența în sânge a anticorpilor de tip IgG sau IgM dezvoltați de organism împotriva COVID-19. Pe baza măsurării densității optice în urma reacției enzimatice specifice se interpretează rezultatul ca Negativ/ Pozitiv/ Echivoc. Rezultate Echivoce pot apărea în cazul reacțiilor nespecifice antigen-anticorp frecvent întâlnite în cazul infecțiilor cu virusuri din genul Coronavirusuri altele decât COVID-19” , explică doctorul Andreea Alexandru, conform reginamaria.ro.

ADVERTISEMENT