Începând cu data de 1 iunie, pacienții oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor putea accesa investigațiile PET-CT fără a mai fi necesară aprobarea comisiei de experți la nivelul CNAS. Această schimbare facilitează procesul de diagnosticare și monitorizare a pacienților cu cancer.
Totodată, autoritățile anunță demararea Programului Național de Endometrioză, care va asigura pacienților care suferă de aceasta boală accesul la intervenții chirurgicale minim invazive. De asemenea, va fi lansat Subprogramul Național de Tratament al Bolnavilor cu Tulburare Depresivă Majoră în cadrul Programului Național de Sănătate Mentală, având ca scop îmbunătățirea accesului pacienților la tratamentul medicamentos pentru această afecțiune.
“Aceste noutăți au fost aprobate în cadrul şedinţei executivului de astăzi (n.r. 24 mai) și sunt prevăzute într-o Hotărâre de Guvern care modifică şi completează actul normativ similar privind programele naționale de sănătate.
Aceeași hotărâre mai prevede că începând cu data de 1 iulie 2023 se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice“, se arată în comunicatul CNAS.
Potrivit sursei citate, se va modifica și termenul de decontare în cadrul programelor de sănătate curative. Sumele aferente serviciilor medicale vor fi decontate furnizorilor în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii, în loc de termenul actual de la data acordării vizei de “bun de plată”. Singura excepție o reprezintă serviciile medicale pentru care decontarea se va face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.
“Tot de la aceeași dată se modifică termenul de decontare în cadrul programelor de sănătate curative. Sumele se vor deconta furnizorilor în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii şi nu de la data acordării vizei de ‘bun de plată’, cum este în prezent, excepție făcând serviciile medicale pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii”, precizează reprezentanții CNAS.
Potrivit informațiilor publicate de CNAS, începând cu data de 1 iunie, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru investigațiile PET-CT vor avea acces la acestea pe baza unui formular specific, care va fi valabil timp de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific și metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate vor fi aprobate prin ordinul președintelui CNAS.
În cadrul ședinței de vineri, 26 mai, Guvernul a aprobat un nou contract-cadru pentru furnizarea serviciilor medicale, care va fi implementat începând cu 1 iulie 2023. Acest document aduce cu sine reglementări noi, având ca obiectiv consolidarea prevenției și îmbunătățirea accesului la serviciile medicale prin extinderea pachetului de bază. Astfel, se urmărește posibilitatea detectării și tratării bolilor în stadii incipiente. În conformitate cu noul contract-cadru, numărul de analize medicale ce pot fi efectuate la stat va fi crescut de către CNAS.
„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (…)
Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esențial la îmbunătățirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea ‘piramidei’ serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente”, a explicat Adela Cojan, președintele CNAS.