News

Pacienții recuperați după COVID- 19 produc anticorpi împotriva virusului

08.05.2020 | 12:11
Pacientii recuperati dupa COVID 19 produc anticorpi impotriva virusului
ADVERTISEMENT

Pacienții recuperați după COVID- 19 produc anticorpi împotriva virusului, anticorpi care arată faptul că o nouă reîmbolnăvire gravă este puțin probabilă. Astfel, conform unui studiu, cei care au scăpat de coronavirus, indiferent de sex, vârstă sau severitatea bolii au produs anticorpi.

Pacienții recuperați după COVID- 19 produc anticorpi împotriva virusului

Majoritatea pacienților care s-au recuperat recent din COVID-19 produc anticorpi specifici virusului și celule T, potrivit cercetătorilor. Cu toate acestea, răspunsurile imune ale diferiților pacienți nu sunt toate la fel.

ADVERTISEMENT

14 dintre pacienții aflați în studiu au arătat că sunt răspunsuri imune la scară largă, însă rezultatele a șase dintre ei care au fost evaluate la două săptămâni după externare sugerează că anticorpii au fost menținuți cel puțin în toată această perioadă.

Pacienții recuperați se pot întoarce la muncă

Culmea, conform experților, oamenii care s-au recuperat după COVID-19 se pot întoarce la muncă, deși încă nu este clar cât durează această protecție pe care organismul lor o oferă.

ADVERTISEMENT

„Sunt vești bune, vești extraordinare”, a transmis Angela Rasmussen, virolog la Columbia University în New York, deși aceasta nu a fost implicată în proiect.

Rezultatele suplimentare din studiu indică ce părți ale virusului sunt cele mai eficiente la declanșarea acestor răspunsuri imune și, prin urmare, ar trebui să fie vizate de potențialele vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Nu este clar de ce răspunsurile imune variau atât de mult la pacienți. Autorii spun că această variabilitate poate fi legată de cantitățile inițiale de virus pe care le-au întâlnit pacienții, stările lor fizice sau microbiota lor.

„Aceste descoperiri sugerează atât celulele B cât și celulele T participă la protecția imunitară împotriva infecției virale”, spune co-autorul senior al studiului, Ania Wajnberg.

ADVERTISEMENT

„Lucrările noastre au oferit o bază pentru analiza suplimentară a imunității protectoare și pentru înțelegerea mecanismului care stă la baza dezvoltării COVID-19, în special în cazurile severe.

Are, de asemenea, implicații pentru proiectarea unui vaccin eficient pentru a proteja împotriva infecției”, a mai adăugat aceasta

Cu toate acestea, vă readucem aminte că OMS a susținut de curând că nu sunt dovezi evidente că persoanele care au dezvoltat anticorpi după ce s-au recuperat sunt protejaţi de o a doua infecţie.

„O astfel de mişcare ar putea creşte trasmiterea virusului. Persoanele care presupun că sunt imune nu mai iau măsuri de protecţie”, au spus specialiştii.

„Nu sunt dovezi curente că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 şi au format anticorpi sunt protejaţi de o a doua infecţie”, a precizat OMS într-un comunicat.

Deocamdată se știe că mai multe guverne lucrează la realizarea de aşa numite ”paşapoarte de imunitate ”care să permită celor ce s-au vindecat de COVID-19 să se întoarcă la muncă sau să poată călători.

Mai mult de atât, OMS a mai precizat că în momentul de faţă se cercetează în mai multe laboratoare modul în care anticorpii dezvoltaţi de oameni interacţionează cu SARS-COV-2, dar şi cu alte şase coronavirusuri cunoscute.

 

 

ADVERTISEMENT