News

Pacienții vindecați de coronavirus ar putea fi afectați de boală ani de zile. Predicțiile negre ale oamenilor de știință

13.05.2020 | 15:32
Pacientii vindecati de coronavirus ar putea fi afectati de boala ani de zile Predictiile negre ale oamenilor de stiinta
ADVERTISEMENT

Pacienții vindecați de coronavirus nu se pot considera scăpați de orice fel de griji, deoarece ar putea fi afectați de această boală ani de zile de acum înainte.

Pacienții vindecați de coronavirus ar putea fi afectați de boală ani de zile

Conform Bloomberg, oamenii de știință au descoperit că pacienții vindecați de coronavirus ar putea fi afectați de această boală pe termen lung, chiar dacă pentru moment au scăpat de problemele majore.

ADVERTISEMENT

Unii pacienți recuperați au semnalat la câteva luni după ce au fost infectați că au probleme cu respirația, obosesc repede și au dureri corporale. Studii la scară mică, efectuate în Hong Kong și China, arată că supraviețuitorii se aleg cu o funcționare mai slabă a plămânilor, inimii și ficatului.

Un spital din Hong Kong a monitorizat un grup de 20 de pacienți timp de două luni după ce s-au vindecat de COVID-19 și au descoperit că jumătate dintre ei aveau funcții pulmonare sub limita normală.

ADVERTISEMENT

Complicații cardiace cronice ar putea apărea la pacienți chiar și după recuperare

Un studiu efectuat pe probe de sânge de la 25 de pacienți recuperați în Wuhan a relevat faptul că plămânii lor nu funcționează la capacitate normală, indiferent de gravitatea simptomelor coronavirusului.

Într-un alt studiu, tomografiile efectuate la o lună după externarea din spitalul din Wuhan a 70 de persoane care au suferit de COVID-19, arătau că 66 prezentau anomalii reziduale pulmonare ușoare.

ADVERTISEMENT

Doctorii de la Centru Medical Cedars-Sinai din Los Angeles au menționat faptul că astfel de complicații cardiace cronice ar putea apărea la pacienți chiar și după recuperare, ca urmare a inflamației persistente.

În timp ce cercetătorii urmăresc sănătatea pe termen lung a supraviețuitorilor de COVID-19, epidemiile anterioare cauzate de viruși similari arată că consecințele pot dura mai mult de un deceniu.

ADVERTISEMENT

”Pacienții recuperați de SARS au avut o calitate slabă a vieții la 12 ani după vindecare”

Conform unui studiu, supraviețuitorii sindromului respirator acut sever (SARS) au suferit infecții pulmonare, niveluri mai mari de colesterol și s-au îmbolnăvit mai frecvent decât alții, timp de 12 ani după ce epidemia a străbătut Asia, ucigând aproape 800 de oameni din cei 8.000 infectați.

Cercetătorii din China au analizat 25 de pacienți vindecați de SARS la 12 ani după ce au contractat virusul, constatând că mai mult de jumătate dintrei ei au suferit o altă infecție pulmonară.

”Aceste date au demonstrat că pacienții recuperați de SARS au avut o calitate slabă a vieții la 12 ani după vindecare și au fost sensibili la inflamații, tumori și tulburări metabolice ale glucozei și lipidelor”, au anunțat oamenii de știință.

Medicul Nicholas Hart, care l-a avut în îngrijire pe premierul britanic Boris Johnson, vine cu o veste deloc bună pe termen lung pentru oamenii care au fost infectați cu coronavirus. Într-o postare făcută pe rețelele de socializare, doctorul britanic afirmă că COVID-19 este ”poliomielita acestei generații” și a avertizat că va avea efecte pe termen lung asupra pacienților.

În schimb, profesorul de medicină la Universitatea din Hong Kong, Ivan Hung, a precizat că intervenția timpurie ar putea juca un rol în rezultatele pe termen lung ale pacienților cu coronavirus.

”90% din aproximativ 200 de pacienți externați în aprilie din spital par să aibă o recuperare completă. Diagnosticul și tratamentul precoce este cheia succesului”, a afirmat Hung.

ADVERTISEMENT