News

Pacientul zero din China a luat noul coronavirus de la un liliac încă din luna noiembrie. Raportul care arată cât de repede s-a răspândit infecția în prima lună

05.04.2020 | 10:41
Pacientul zero din China a luat noul coronavirus de la un liliac inca din luna noiembrie Raportul care arata cat de repede sa raspandit infectia in prima luna
ADVERTISEMENT

Pacientul zero din China, infectat cu noul coronavirus, ar fi luat agentul patogen de la un liliac încă de pe 17 noiembrie, arată un raport publicat recent, potrivit site-ului Mirror.

Cine a fost pacientul zero din China

Primul caz de infecție cu coronavirus din China, denumit pacientul zero, ar fi luat noul coronavirus încă de anul trecut, arată datele furnizate de oficialii de la Beijing.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport consultat de cotidianul South China Morning Post, primul pacient înregistrat cu noul coronavirus datează din 17 noiembrie 2019.

În plus, documentul arată că cel puțin 226 de persoane infectate cu COVID-19 au fost consultate de doctorii din China în anul 2019.

ADVERTISEMENT

Cazurile înregistrate de doctorii chinezi coincid de altfel cu momentul în care medicii din Wuhan își declarau în mod public îngrijorarea față de noul virus.

Cât de repede s-a răspândit noul coronavirus la început

Specialiștii au încercat să traseze o hartă a modului în care s-a făcut transmiterea în faza de început a pandemiei cauzate de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit datelor guvernului chinez, pacientul zero, un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei, ar fi luat noul coronavirus încă de pe data de 17 noiembrie.

Raportul mai arată că, din acel moment, între unul și cinci cazuri erau confirmate zilnic de medicii din China. Până pe 15 decembrie, numărul persoanelor infectate ajunsese la 27, iar pe 20 decembrie cazurile au crescut la 60.

ADVERTISEMENT

Pe 27 decembrie, Zhang Jixian, un medic de la spitalul provinciei Hubei, le-a spus autorităților chineze că boala era provocată de un nou coronavirus.

La acel moment, peste 180 de persoane erau deja infectate, cu toate că este posibil ca doctorii să nu fi știut de toate cazurile la acea vreme.

Chiar dacă datele guvernului de la Beijing, consultate de cotidianul amintit mai sus, nu au fost făcute publice, acestea furnizează indicii importante despre cum s-a răspândit infecția la început și arată totodată viteza de transmitere a bolii.

Datele specialiștilor chinezi arată astfel cine a fost pacientul zero din China, fapt ce ar putea să-i ajute pe aceștia să găsească sursa noului coronavirus, despre care se spune că ar fi trecut de la un animal sălbatic, cel mai probabil un liliac, către oameni.

Dintre primele nouă cazuri raportate inițial în luna noiembrie, patru bărbați și cinci femei, niciunul nu a fost confirmat ca fiind pacientul zero.

Potrivit OMS, primul caz confirmat cu COVID-19 în China a fost înregistrat pe 8 decembrie, însă organizația nu urmărește infecția în sine, ci se bazează pe informații din partea țărilor membre pentru a realiza rapoartele.

Între timp, medicul Ai Fe, primul care  făcut publice informațiile despre coronavirus, a dispărut fără urmă.

ADVERTISEMENT