News

Cine ar fi, de fapt, pacientul zero al pandemiei de Covid-19. OMS a evitat să cerceteze teoria scurgerii de laborator

O nouă cercetare încearcă să facă lumină în cazul debutului pandemiei de Covid-19 și arată cine ar fi fost, de fapt, pacientul zero. Piața de animale din Wuhan rămâne, astfel, în centrul atenției.
19.11.2021 | 12:26
Cine ar fi de fapt pacientul zero al pandemiei de Covid19 OMS a evitat sa cerceteze teoria scurgerii de laborator
O nouă investigație arată cine ar fi fost, de fapt, pacientul zero al pandemiei de Covid-19. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Noi informații referitoare la începutul pandemiei de Covid-19 arată că rapoartele inițiale întocmite de Organizația Mondială a Sănătății ar putea fi eronate. Analiza curentă sugerează o nouă sursă a pandemiei, identificând un pacient zero nou, diferit față de cel din raportul OMS.

Raportul actual a fost publicat în jurnalul Science și, cu siguranță, va reaprinde dezbaterea de acum un an și jumătate, referitoare la începutul pandemiei. Căutarea originii pandemiei a contribuit la tensiuni geopolitice semnificative, iar ultimele luni au adus noi clarificări.

ADVERTISEMENT

Michael Worobey este un expert în evoluția virusurilor de la University of Arizona, iar acesta a descoperit mai multe discrepanțe ale cronologiei, având în vedere informațiile deja disponibile în jurnale medicale, dar și interviuri video din China, cu oameni despre care se crede că ar fi fost primele două persoane infectate.

Dr. Worobey sugerează că legăturile unui vânzător cu piața Huanan, dar și o nouă analiză a legăturilor primilor pacienți spitalizați cu această piață sugerează că pandemia a început acolo.

ADVERTISEMENT

”În acest oraș cu 11 milioane de locuitori, jumătate din cazurile inițiale sunt legate de un loc cu dimensiunile unui teren de fotbal. E foarte dificil să explici tiparul dacă pandemia nu a început de la piață”, arată Worobey.

Mai mulți experți, inclusiv unul dintre investigatorii selectați de OMS, afirmă că munca dr. Worobey este una serioasă și că, cel mai probabil, primul caz de Covid-19 a fost al unui vânzător de fructe de mare.

ADVERTISEMENT

Totuși, unii spun că dovezile sunt încă insuficiente pentru a stabili un răspuns la întrebarea generală despre cum a început pandemia. Aceștia sugerează că virusul a infectat, probabil, un ”pacient zero” înainte de cazul vânzătorului, dar a atins ulterior masa critică pentru a se împrăștia la piață. Studii ale schimbărilor genomului virusului, inclusiv unul realizat de dr. Worobey, arată că prima infecție a avut loc undeva la jumătatea lui noiembrie, cu câteva săptămâni înainte de cazul vânzătorului.

”Nu dezaprob analiza, dar nu sunt de acord că datele sunt suficient de convingătoare sau complete pentru a spune ceva cu certitudine, în afară de faptul că piața din Huanan a fost un eveniment de superspreading (n.r. – un eveniment în care rata transmisiei este mult mai mare decât în mod normal, de regulă din cauza unui număr ridicat de oameni ce se află într-un spațiu restrâns), arată Jessee Bloom, virolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center.

ADVERTISEMENT

Piața de animale din Wuhan, punctul de pornire sau doar o ”victimă” a pandemiei?

Bloom mai notează că nu este prima oară când în raportul OMS, întocmit alături de cercetători chinezi, sunt găsite greșeli, inclusiv erori legate de conexiunile pacienților inițiali cu piața Huanan. ”E uluitor că în toate aceste cazuri, încă există neconcordanțe despre când a avut loc totul”, arată acesta.

Spre finele lui decembrie 2019, doctorii de la mai multe spitale din Wuhan au observat mai multe cazuri misterioase de pneumonie ale unor pacienți ce lucrau la piața Huanan, un spațiu închis, umed și slab ventilat, unde sunt vândute fructe de mare, păsări, carne și animale sălbatice. Pe 30 decembrie, oficialii din sănătate au cerut spitalelor să raporteze toate noile cazuri legate de această piață.

Temându-se de un nou scenariu SARS, care a pornit din piețele de animale din China, în 2002, autoritățile au ordonat închiderea pieței Huanan, iar poliția a făcut asta pe 1 ianuarie 2020. Era, însă, prea târziu, deoarece noile cazuri au continuat să apară în Wuhan.

Pe 11 ianuarie 2020, autoritățile din Wuhan au spus că debutul cazurilor a fost pe 8 decembrie. O lună mai târziu, au identificat primul pacient ca fiind un rezident din oraș, pe nume Chen, dar care nu avea nicio legătură cu piața Huanan.

Chinezii, dar și experți externi, au suspectat că numărul mare de cazuri legate de piață ar fi putut fi, de fapt, o eroare statistică din cauza unui eșantion părtinitor. Au considerat că apelul din 30 decembrie, de a raporta îmbolnăvirile cu legături din piață i-au făcut pe doctori să ignore cazurile care nu aveau această legătură.

”La început, am crezut că piața Huanan era sursa virusului”, spunea în mai 2020 Gao Fu, director al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din China, ”dar acum se pare că piața e doar una dintre victime.”

Controversa dintre 8 și 16 decembrie 2020

Până în primăvara lui 2020, un nou scenariu era popularizat de membri din administrația Trump: că virusul ar fi ”scăpat” din Institutul de Virologie din Wuhan, un campus aflat la aproximativ 12 kilometri distanță de piața anterior amintită. În ianuarie 2021, cercetători aleși de OMS au vizitat China și au intervievat un contabil ce ar fi dezvoltat simptome pe 8 decembrie. Raportul acestora, din martie 2021, îl descriu ca fiind primul caz de Covid-19.

Cu toate acestea, Peter Daszak, de la EcoHealth Alliance, parte din echipa OMS, spune că analiza lui dr. Worobey l-a convins că raportul întocmit de el și de echipa OMS este greșit. ”Acea dată de 8 decembrie a fost o eroare”, arată dr. Daszak.

Echipa OMS nu l-a întrebat pe contabil când au început simptomele. În schimb, data de 8 decembrie le-a fost dată de medicii de la spitalul Hubei Xinhua, care s-a ocupat și de alte cazuri timpurii, dar care nu l-a îngrijit și pe dl. Chen. ”Astfel, greșeala există aici”, arată dr. Daszak.

Pentru experții OMS, interviul a fost o fundătură. Contabilul nu părea să aibă legături cu piața de animale, cu laboratorul sau cu vreo adunare publică de amploare. Le-a spus experților că își petrece timpul pe internet sau că face jogging, dar că nu călătorește prea mult.

Dacă, în schimb, echipa ar fi identificat vânzătoarea de fructe de mare ca fiind primul caz, ar fi fost mult mai insistente întrebările referitoare la raionul în care lucra și de unde proveneau produsele sale.

Anul acesta, dr. Daszak a fost unul dintre marii critici ai teoriei scurgerii de laborator. El și organizația sa, EcoHealth Alliance, au fost admonestați pentru colaborările de cercetare cu Institutul de Virologie din Wuhan. Deși doctorii de la spitalul Hubei Xinhua spun că debutul simptomelor contabilului a fost pe 8 decembrie, un medic de la spitalul central din Wuhan, unde Chen a fost tratat, spune că acesta ar fi dezvoltat simptome abia pe 16 decembrie.

Întrebat despre cazul lui Chen, Comitetul Național pentru Sănătate din China susține comentariile lui Liang Wannian, liderul echipei chineze din cadrul investigației comune, desfășurată alături de OMS. Liang a declarat în februarie 2021 că cel mai timpuriu caz de Covid a prezentat simptome pe 8 decembrie și nu era legat de piața Huanan.

În raportul OMS, experții au concluzionat că virusul a trecut la oameni de la animale, dar nu au putut confirma că piața Huanan era sursa. În paralel, au declarat că o scurgere de laborator era foarte improbabilă.

Raportul a fost criticat din cauza mai multor erori. Cei de la Washington Post au dezvăluit în iulie că raportul lista mostre virale greșite pentru anumiți pacienți timpurii – inclusiv pentru primul caz oficial – legând în mod greșit primul grup de cazuri de piața Huanan. OMS a promis că va îndrepta erorile, dar acestea rămân prezente, în continuare, în raportul publicat pe site-ul organizației.

OMS n-a fost interesată să studieze aprofundat teoria scurgerii din laborator

În luna mai, la două luni după raportul OMS-China, 18 cercetători, inclusiv dr. Worobey, au răspuns cu o scrisoare deschisă publicată în jurnalul Science, argumentând că echipa OMS a trecut cu vederea teoria scurgerii de laborator, fără prea mult interes de cercetare.

Ca expert în originile virusurilor gripei și HIV, Worobey a încercat să completeze puzzle-ul primelor zile ale pandemiei de Covid-19. Într-un studiu din mai 2020, redactat de doctori locali din Wuhan cu privire la cazuri inițiale, a descoperit o descriere a unui pacient ce semăna foarte tare cu Chen – un bărbat de 41 de ani, care nu avea legături cu piața Huanan. Totuși, autorii studiului i-au datat simptomele pe 16 decembrie și nu pe 8.

Medicul a mai găsit și o a doua sursă independentă pentru data devansată: pe însuși Chen. ”Am avut febră pe 16, în timpul zilei”, descria un bărbat identificat ca Chen într-un interviu din martie 2020 cu o publicație din Shanghai. Videoclipul indică faptul că Chen este un bărbat de 41 de ani, ce lucra în birourile unei companii din domeniul financiar, care nu a mers vreodată la piața Huanan. Rapoartele oficiale arătau că acesta trăia în districtul Wuchang din Wuhan, la kilometri întregi distanță de piață. Cei de la New York Times nu au putut, însă, confirma identitatea bărbatului din videoclip.

Pe lângă febra din 16 decembrie, Chen spune că a simțit o durere în piept și a mers la spital în aceeași zi. ”Chiar și fără exerciții intense, doar cu un efort minim, ca acum, când vorbesc cu dumneavoastră, am simțit că mi se taie respirația”, declara acesta.

Worobey mai arată că rapoartele medicale ce apar în videoclip pot oferi indicii despre modul în care raportul OMS-China a greșit data. O pagină descria o operație de care Chen avea nevoie, pentru extracția uni dinte. O alta arăta o rețetă pentru antibiotice din 9 decembrie, referindu-se la febra pe care a avut-o cu o zi înainte, posibilă zi a operației de extracție. În interviu, Chen speculează că s-ar fi putut îmbolnăvi când a mers la spital, o posibilă trimitere la momentul operației.

Cei de la Washington Post notau în iulie că detaliile furnizate de OMS pentru cazul din 8 decembrie par mai potrivite în comparația cu o intrare dintr-o bază de date online a mostrelor virale. Aici e vorba de o persoană care s-a îmbolnăvit pe 16 decembrie. Cei de la OMS spun că verifică discrepanța.

Un purtător de cuvânt al Organizației le-a declarat celor de la NY Times că e ”dificil să comenteze” referitor la primul caz de Covid-19, deoarece echipa OMS a avut acces limitat la datele pacienților. Acesta arată, totuși, că e important pentru investigatori să caute pacienți care s-au infectat și mai devreme.

Cine ar fi, de fapt, pacientul zero din pandemie

În cronologia revizuită a lui dr. Worobey, cel mai timpuriu caz nu este al lui Chen, ci al unei vânzătoare din piață, Wei Guixian, care a început să aibă simptome pe 11 decembrie. Worobey a mai descoperit că spitalele au raportat peste alte 10 cazuri posibile până pe 30 decembrie, ziua când autoritățile din Wuhan au alertat doctorii să verifice legături cu piața.

Acesta a ajung la concluzia că spitalul central din Wuhan și spitalul Hubei Xinhua au identificat fiecare câte șapte cazuri inexplicabile de pneumonie, datând înainte de 30 decembrie, care urmau să fie confirmate cazuri de Covid-19. La fiecare spital, patru din cele șapte cazuri aveau legături cu piața.

Concentrându-se doar pe aceste cazuri, dr. Worobey susține că poate fi eliminată teoria unui eșantion părtinitor, care ar fi alterat rezultatele indicând către piață. Totuși, alți cercetători spun că e departe de a fi o certitudine faptul că pandemia a început în piața Huanan.

”A făcut o treabă excelentă de reconstrucție folosind datele disponibile și e o ipoteză la fel de rezonabilă ca oricare alta, dar nu cred că vom afla vreodată ce s-a întâmplat, au trecut deja doi ani și situația este tot neclară”, consideră W. Ian Lipkin, virolog de la Mailman School of Public Health de la Columbia University.

Alina Chan, student postdoctoral la Broad Institute din Cambridge și una dintre cele mai importante susținătoare ale investigației scurgerii de laborator, spune că doar noi detalii despre cazuri din noiembrie ar putea ajuta cercetătorii să traseze originile virusului.

ADVERTISEMENT