News

Păclișa, focar de infecție cu Covid-19 pentru persoanele cu dizabilități. S-a deschis dosar penal “in rem”. DSP Hunedoara calcă din groapă-n groapă!

01.05.2020 | 12:56
Paclisa focar de infectie cu Covid19 pentru persoanele cu dizabilitati Sa deschis dosar penal in rem DSP Hunedoara calca din groapan groapa
Păclișa, focar de infecție cu Covid-19 pentru persoanele cu dizabilități. S-a deschis dosar penal "in rem". INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cumplita epidemie de coronavirus are și părțile ei… “bune”: scoate în evidență incompetența multor manageri din sistemul de sănătate public! Arată tragic diferența dintre profesioniști și neprofesioniști. Ridică la suprafață toate gunoaiele, care până acum se ascundeau bine-mersi în mâlul sistemului.

S-a deschis dosar penal “in rem” la Păclișa, devenit focar de infecție cu COVID pentru persoanele cu dizabilități

Conform site-ului cronicahunedoreana.ro, a fost deschis un dosar penal in rem, privind evenimentele și felul în care a fost gestionată situația îmbolnăvirilor de COVID-19 de la Centrul de Îngrijiri Păclișa, Deva. Conform articolului 352, alin. 1, Codul Penal, obiectul dosarului penal cade sub incidența ”zădărnicirii combaterii bolilor”.

ADVERTISEMENT

Sursa citată dezvăluie fapte grave care s-ar fi petrecut la Centrul de Îngrijiri Păclișa (amplasament destinat persoanelor cu dizabilități), un nou exemplu trist de pe lista dezastrelor din sistemul medical public al României. Din cauza gestionării total amatoristice a situației, s-a ajuns la îmbolnăviri ale asistaţilor, bieți pacienți cu handicap loviți deja crunt de soartă, dar, mai grav, și a unei părți din personalul angajat acolo.

S-a deschis dosar penal “in rem” la Păclișa, devenit focar de infecție cu COVID pentru persoanele cu dizabilități

Probe recoltate personalului pe la porți, în stradă, ca lăutarii

Gafele au curs una după alta! Personalul care deservește Centrul nu a fost testat corespunzător. De asemenea, și șoferii microbuzelor, care duceau personalul la muncă, se pare că au fost testați târziu și după multe insistente.

ADVERTISEMENT

Probe de la personalul care muncește la Păclișa, după declanșarea epidemiei de COVID 19, au fost recoltate cel puțin ciudat, respectiv în fața porții casei sau a intrării blocului în care locuiesc oamenii, pur și simplu în stradă! Ziariștii de la Cronicahunedoreana.ro se întreabă: “Aceste probe nu ar fi trebuit recoltate într-un mediu cât de cât protejat? Puteau veni cu o autoutilitară, punct fix, etc. Nu afară, pe la porți, ca lăutarii…”

Noul șef al DSP Hunedoara, care ar trebui să gestioneze “focarul Păclișa”, numit politic

O explicație posibilă a situației dramatice de la Păclișa, unde un număr mare de persoane cu dizabilități și oameni care au grijă de ele sunt infectați cu COVID, poate fi faptul că DSP Hunedoara are un nou șef, care pare depășit de situație. Numele său este Sebastian Mezei și este impus pe linie politică de PNL Hunedoara.

ADVERTISEMENT

De la preluarea mandatului, Mezei bâjbâie, refuză întrebările incomode ale presei și dă senzația că n-are habar cum să gestioneze “focarul Păclișa”. Conform cronicahunedoreana.ro, de la începutul numirii sale, DSP calcă din groapă în groapă. Ultima gafă a DSP-ului, devenita celebră pe plan local, s-a petrecut tot la Păclișa.

Sosiți la Centrul de Îngrijiri pentru a recolta probe de la cei infectați cu COVID, reprezentanții DSP Hunedoara au constatat, speriați, că unul dintre pacienți nu este pus pe lista persoanelor pozitive, deși omul era deja carantinat de câteva zile. Dându-și seama de situația ridicolă, i-au recoltat de urgență și noului pacient pozitiv, de care nimeni nu știa! Explicația e una simplă: niciun factor de decizie de la DSP nu s-a obosit să actualizeze listele cu purtătorii de coronavirus de la Păclișa.

ADVERTISEMENT

Normal, situația a scăpat de sub control, totul transformându-se într-un focar regional!

Pandemia incompetenţilor. Vasilică Potecă, prefectul județului, s-a spălat pe mâini de “scandalul Păclișa”. Adică a respectat “recomandările”

Într-o emisiune TV, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, s-a spălat pe mâini (așa și trebuie, conform “recomandărilor”), declarând ritos: “Centrul Păclișa nu este secție externă a SJU Deva”. În traducere, “Ăia de la Păclișa să se salveze singuri, ce treabă avem noi?”

Bineînțeles, prefectul Vasilică Potecă are și el simpatii liberale, precum “economistul Mezei”.

Cronicahunedoreana.ro mai subliniază: “Pe lângă oamenii nevinovați care s-au îmbolnăvit, singurul fapt ce pare a fi cert este deschiderea dosarului penal in rem. Incompetența managerilor numiți politic pune în pericol vieți. Aceasta este, de fapt, o altă pandemie. Pandemia incompetenților”  

ADVERTISEMENT
Tags: