News

Pactul AUKUS. SUA, Marea Britanie și Australia au început crearea unei noi flote de submarine cu propulsie nucleară

Pactul AUKUS. Cele trei țări au făcut primul pas pentru realizarea acordului tripartit în domeniul apărării pentru a contracara amenințarea Chinei
14.03.2023 | 17:59
Pactul AUKUS SUA Marea Britanie si Australia au inceput crearea unei noi flote de submarine cu propulsie nucleara
Pactul AUKUS își propune să contracareze influența Chinei în regiunea indo-pacifică Sursa foto: Facebook President Joe Biden
ADVERTISEMENT

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au făcut luni primul pas concret în vederea realizării Pactului AUKUS, un acord tripartit în domeniul apărării, axat pe creșterea puterii navale de foc a Australiei pentru a contracara amenințarea militară tot mai mare a Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Planul de creare a unei noi flote de submarine cu propulsie nucleară

În timpul unei conferințe de presă la Baza navală Point Loma din San Diego, California, președintele Joe Biden a confirmat că SUA va trimite trei submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia în Australia, cu posibilitatea de a trimite încă două dacă va fi nevoie. Statele Unite își propun să finalizeze vânzarea primelor trei submarine până în 2032.

ADVERTISEMENT

Dar “scopul final”, a spus Biden, este de a lucra cu Marea Britanie pentru a dezvolta SSN-AUKUS, un submarin omonim, un “nou submarin de ultimă generație cu armament convențional”, relatează TIME. Această ambarcațiune de atac va fi construită în Marea Britanie și Australia după un proiect britanic, dar va folosi tehnologie din toate cele trei țări.

“Va răspunde nevoilor de apărare ale Australiei, aducând în același timp armatele noastre, oamenii de știință, inginerii noștri, constructorii de nave, forța de muncă industrială, țările noastre mai aproape unul de celălalt – mai aproape ca niciodată”, a declarat Biden, care s-a întâlnit individual cu prim-ministrul australian Anthony Albanese și cu premierul britanic Rishi Sunak după anunț.

ADVERTISEMENT

Reuters a relatat pentru prima dată săptămâna trecută că, în cursul următorului deceniu, Canberra va cumpăra de la SUA până la cinci submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia.

Albanese a declarat că Pactul AUKUS reprezintă “cea mai mare investiție în capacitatea de apărare a Australiei din întreaga noastră istorie”, adăugând că va crea aproximativ 20.000 de locuri de muncă directe pentru australieni. Premierul a adăugat că australienii vor comanda și întreține submarinele.

ADVERTISEMENT

”Trei flote de submarine care vor lucra împreună”

Submarinele cu propulsie nucleară sunt considerate superioare, deoarece pot sta mai mult timp sub apă; în prezent, doar șase țări le au. Achiziționarea de către Australia a unei flote de astfel de nave a fost piesa centrală a parteneriatului AUKUS de când a fost anunțat în 2021, țara renunțând la un acord anterior cu Franța pentru ambarcațiuni submarine cu propulsie diesel.

“Acesta este un parteneriat puternic”, a declarat premierul britanic Sunak. “Pentru prima dată, va însemna trei flote de submarine care vor lucra împreună atât în Atlantic, cât și în Pacific, menținând oceanele noastre libere, deschise și prospere pentru decenii de acum încolo.”

ADVERTISEMENT

Mulți observatori consideră că achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară va fi un moment important pentru puterea militară a Australiei. Carl Thayer, profesor emerit de politică la Universitatea din New South Wales-Canberra, a declarat că submarinele vor “schimba jocul” pentru Australia, oferind armatei sale capacitatea de a lovi cu rază lungă de acțiune și făcându-o mai interoperabilă cu flotele din SUA și Marea Britanie.

În prezent, Australia dispune de o flotă de șase submarine convenționale cu motor diesel din clasa Collins, comandate între 1996 și 2003. În ultimul deceniu, mai multe guverne australiene au încercat să găsească modalități de modernizare a flotei, înainte de a se mulțumi cu Pactul AUKUS.

Submarinul din clasa Virginia este cel mai recent submarin de atac rapid din marina americană, menit să înlocuiască vechea flotă de submarine din clasa Los Angeles. Submarinele de atac rapid pot fi echipate cu mai multe încărcături utile, potrivit marinei americane, și pot efectua misiuni de informații, recunoaștere și supraveghere, precum și lansa torpile și rachete de croazieră.

Cum va reacționa China

Ca parte a Pactului AUKUS, Biden a declarat că personalul militar și civil australian va fi încorporat alături de trupele americane și britanice pe nave și în baze pentru instruire și dezvoltare.

Biden a adăugat că SUA intenționează să sporească vizitele submarinelor cu propulsie nucleară în porturile australiene mai târziu în cursul anului, în timp ce ambarcațiunile submarine americane și britanice vor avea o “prezență rotativă” în Perth, Australia de Vest, începând cu 2027, pentru a ajuta la instruirea forței locale.

China și-a exprimat de mult timp opoziția față de Pactul AUKUS, iar misiunea țării la Națiunile Unite și-a reiterat îngrijorările pe Twitter după anunț, susținând că alianța occidentală declanșează riscul de proliferare nucleară. De asemenea, China a sugerat că Pactul AUKUS promovează o mentalitate de tip Război Rece și dăunează stabilității în regiune.

În timpul anunțului, Biden a insistat asupra faptului că submarinele nu sunt înarmate nuclear și că utilizarea tehnologiei de propulsie nucleară este “testată și sigură”.

De asemenea, se așteaptă ca Beijingul să se adreseze din nou vecinilor din Asia de Sud-Est pentru a obține sprijin împotriva acestei evoluții. În 2021, Indonezia și Malaezia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarele submarine cu propulsie nucleară ale Australiei.

Totuși, este puțin probabil ca China să riposteze imediat, spun experții. Achiziționarea de către Australia a submarinelor cu propulsie nucleară nu ar face decât să se adauge la amenințările tot mai mari la adresa securității Beijingului din partea altor pacte regionale, cum ar fi Quad – un dialog de securitate pe care Australia și SUA îl au cu India și Japonia.

ADVERTISEMENT