News

„Pactul ruso-american ne poate afecta”. Crin Antonescu îi dă dreptate lui Donald Trump: România trebuie să mărească toate cheltuielile de apărare ca partener NATO

Crin Antonescu a atras atenția în cadrul emisiunii „Testul Puterii cu Denise Rifai”, marca FANATIK, asupra riscului la care este expusă România în cazul unui pact ruso-american.
26.03.2025 | 20:10
Pactul rusoamerican ne poate afecta Crin Antonescu ii da dreptate lui Donald Trump Romania trebuie sa mareasca toate cheltuielile de aparare ca partener NATO
Ce spune Crin Antonescu despre un posibil pact între Rusia și SUA. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, a vorbit în emisiunea „Testul Puterii cu Denise Rifai”, difuzată pe FANATIK.RO despre riscurile la care este expusă România în cazul unui acord între Rusia și Statele Unite. Fostul lider liberal a afirmat că țara noastră trebuie să ia în serios avertismentele lansate președintele american Donald Trump.

Crin Antonescu îi dă dreptate lui Donald Trump

În opinia acestuia, România trebuie să-și crească consistent bugetul pentru apărare și să devină un partener NATO credibil și activ. Antonescu a avertizat că viitorul parteneriatului strategic româno-american depinde în mod esențial de capacitatea noastră de a investi în securitate și de a demonstra că suntem un aliat de încredere pe flancul estic al Europei. Fostul lider liberal a transmis că România trebuie să-și revizuiască rapid strategia externă, să atragă investiții americane și să-și adapteze politica de apărare la o lume tot mai instabilă.

ADVERTISEMENT

„Statele Unite nu mai sunt dispuse să plătească la nesfârșit securitatea Europei. Trebuie să ne suportăm singuri cheltuielile și să devenim furnizori de securitate, nu doar beneficiari”, a declarat Crin Antonescu.

Antonescu propune producția de armament în România: „Să cumpărăm de la noi, să și vindem”

În acest context, Crin Antonescu i-a spus realizatoarei Denise Rifai că industria națională de apărare a României trebuie să fie dezvoltată. Mai clar, fostul lider PNL susține că România trebuie să investească nu doar în achiziții externe, ci și în producție internă, care să aducă valoare economică și să crească independența strategică.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să producem armament în România. Nu putem fabrica F-16, dar putem crea componente și alte produse de care au nevoie armatele NATO. Putem colabora cu americanii sau cu europenii. Dar prioritatea ar fi să producem și să vindem. Și, dacă se poate, să-i facem pe ceilalți să cumpere de la noi”, a punctat Crin Antonescu în ediția live a emisiunii „Testul Puterii cu Denise Rifai”, marca Fanatik, difuzată de la ora 18:00, în fiecare marți, miercuri și joi.

El a subliniat că această strategie ar putea consolida nu doar securitatea țării, ci și economia, creând locuri de muncă și atrăgând investiții în domenii de înaltă tehnologie. Întrebat cum ar gestiona ca președinte o eventuală ruptură între Uniunea Europeană și Statele Unite, Antonescu a răspuns fără ezitare: „Insist categoric pentru menținerea parteneriatului strategic cu SUA”. El a explicat că apartenența la UE nu trebuie să excludă apropierea de Washington, chiar dacă între cele două blocuri pot apărea divergențe.

ADVERTISEMENT

„Eu sunt Uniunea Europeană, dar nu văd ce mă împiedică să păstrez și să întăresc parteneriatul cu Statele Unite. America și UE sunt entități distincte, nu s-au suprapus niciodată. România trebuie să rămână un stat occidental, de nedezlipit de valorile Occidentului”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Ar trebui România să se distanțeze de China? Ce spune Crin Antonescu

În același context, fostul președinte interimar a amintit că unele state din NATO, precum Turcia, nu sunt membre ale UE, dar își joacă activ rolul strategic. A sugerat inclusiv formarea unui triunghi de securitate cu Polonia și Turcia, pentru a întări poziția României în regiune.

Realizatoarea Denise Rifai l-a mai întrebat, în cadrul rubricii „Da sau nu” pe Crin Antonescu dacă ar trebui ca România să se distanțeze de China, în cazul în care SUA se va apropia de Rusia. Candidatul la alegerile prezidențiale a refuzat să dea un răspuns clar, însă a spus că țara noastră trebuie să aibă interesele sale. A susținut că nu există prietenii sau dușmănii eterne în politică externă, ci doar interese bine definite.

„Deci, eu, în ceea ce privește relațiile cu alte state, cred că scopul fiecărei țări nu este distanțarea, ci apropierea. Cu cât ești mai aproape de cât mai mulți, posibil, rațional, rentabil, cu atât mai bine. Deci nu e scopul meu să mă distanțez de cineva. Nu suntem atât de aproape de cineva discutabil încât să fie nevoie să ne distanțăm. Eu cred că România trebuie să-și urmeze parcursul occidental.

România este parte a Occidentului, de nedezlipit, de nedesprins, de neclintit de acolo, iar politica comună la care România trebuie să fie parte, a Uniunii Europene, dacă se poate a binomului pe care eu sper să-l salvăm, Statele Unite, Europa Occidentală, va marca liniile de apropiere sau de distanțare față de Rusia și China. Între noi fie vorba, Rusia și China încă nu s-au despărțit și nu știm cât de repede se va întâmpla asta”, a mai spus Antonescu.

„România trebuie să fie prezentă în toate planurile importante”

Întrebat despre planul Uniunii Europene privind consolidarea industriei europene de apărare, Antonescu a transmis că România trebuie să fie parte activă din orice proiect major.

„Nu avem cum să nu fim prezenți. Suntem în UE și trebuie să participăm activ. Vom vedea detaliile când voi deveni președinte, dar angajamentul e clar”, a declarat el.

Totodată, Crin Antonescu este de părere că România trebuie să-și asume responsabilități mai mari în apărarea colectivă și să înțeleagă că „nimeni nu mai plătește la nesfârșit securitatea Europei”. În opinia sa, efortul bugetar pentru apărare trebuie majorat, dar în paralel trebuie să apară și rezultate economice concrete.

" “Pactul ruso-american ne poate afecta”. Crin Antonescu îi dă dreptate lui Donald Trump: România trebuie să mărească toate cheltuielile de apărare ca partener NATO