News

Pădurile, scandal fără sfârșit între activiștii de mediu și minister! Acuze dure de ambele părți

19.04.2021 | 17:09
Padurile scandal fara sfarsit intre activistii de mediu si minister Acuze dure de ambele parti
Activiștii de mediu spun că fenomenul tăierilor ilegale continuă. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pădurile României reprezintă un scandal fără sfârșit între activiștii de mediu și minister! Cele două părți se acuză reciproc, deși ambele recunosc că fenomenul tăierilor ilegale a fost diminuat serios după apariția aplicației SUMAL 2.0. 

Cu toate acestea, nu o dată activiștii au avut probleme în păduri și chiar în trafic sau viața de zi cu zi. Aceștia au fost șicanați serios, uneori chiar de pădurari, contrele fiind destul de puternice.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții MMAP spun că dialogul este singura soluție, dar înclină să le dea dreptate celor care au în pază pădurile, nu ONG-urilor.

Pădurile, scandal fără sfârșit între activiștii de mediu și MMAP!

De altfel, aproape că nu există activist de mediu care să nu fi fost amenințat cu bătaia de pădurari sau hoții de lemne. Mulți dintre ei au fost agasați în trafic și amenințați serios.

ADVERTISEMENT

Tiberiu Boșutar, un vocal activist, a pățit-o chiar în timp ce se afla într-un live pe o rețea de socializare. Acesta a fost atacat la intrarea într-un canton silvic din zona Moldovița.

Sursa foto – facebook

În timp ce se filma și protesta că un pădurar nu a fost concediat, deși el ar fi adus mai multe date exact legate de furtul de lemne, pe lângă acesta a trecut o mașină, care a oprit ceva mai departe.

ADVERTISEMENT

Din autoturism au coborât doi oameni, care se văd la un moment dat cum vin spre el, înjurând, nervoși. Acesta a sesizat pericolul și a transmis “Uite, sar la bătaie!”. A apucat să se urce în mașină, dar atacatorii i-au spart geamul din spate.

Daniel Bodnar, un alt activist de mediu cunoscut în spațiul public, a avut și el parte de mai multe atacuri. De altfel, acesta a transmis că și accidentul în care a fost implicat îi ridică anumite semne de întrebare.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Ministerului solicită dialog între părți

Nu sunt singurii care au avut parte de ciocniri severe. Reprezentanții Ministerului solicită calm și mai ales dialog. Gelu Puiu, secretar de stat, a transmis pentru site-ul nostru că de vină ar fi lipsa de informare.

„Am văzut și eu în spațiul public că sunt șicanări între cele două entități până la urmă. Eu cred că vin din păreri contrare vis a vis de același aspect. Unii consideră că și-au făcut treaba, că sunt corecți, că sunt cinstiți, ceilalți acuză în permanență că cei care teoretic și-au făcut treaba sunt hoți și este o generalizare.

Eu cred că fiecare speță trebuie verificată în primul rând și în al doilea rând cred că cel mai important lucru este să stea la masa dialogului. Nu cred că este soluția să ne urmărim fiecare pe fiecare în ceea ce facem. Eu cred că aceste nemulțumiri se pot face doar prin dialog.

Eu cred că este o lipsă de dialog și percepția este diferită pentru același lucru. Eu cred că există o lipsă de informație și de o parte și de cealaltă. Pentru că activismul de mediu, în adevăratul sens al cuvântului, este complex și trebuie să înțelegem toți că în România între 18 și 20 de milioane de mc se exploatează și sunt necesari a fi exploatați conform amenajamentelor silvice, conform cărților de căpătâi ale silviculturii.

Sursa foto – hepta.ro

Pădurea are nevoie de lucrări silviculturale, de asta s-au inventat silvicultorii, de asta avem nevoie de ei. De asta avem inginer silvic care face o facultate, face o școală, de asta avem tehnician silvic care și el face studii de specialitate și cred că este cel mai în măsură să spună dacă o lucrare silviculturală trebuie aplicată și în ce context.

De aici diferența de opinie între cetățeni, unii poate n-au studiile de specialitate, alții nu au înțeles mecanismul iar alții văd că orice tăiere este ilegală. De aici o percepție falsă asupra întregului sector, o pecete care este pusă în acest sector ca hoți. Eu cred că doar prin dialog și prin faptul că unii nu au timp să asculte, alții nu vor să invite la dialog și alții care se pricep la toate”, a explicat pentru FANATIK secretarul de stat în MMAP, Gelu Puiu.

Cât lemn este tăiat ilegal din pădurile României!

De asemenea, Gelu Puiu a transmis că activiștii de mediu au dreptate în privința anumitor modalități folosite de hoții de lemne. Spune doar că SUMAL 2.0 este fără breșă și atunci ușile celor care se ocupă ci ilegalități sunt închise definitiv.

Sursa foto – hepta.ro

„Realitatea nu este chiar așa cum este prezentată de unii și alții vis a vis de tăierile ilegale din România. Sunt, descoperim tăieri ilegale, avem în medie între 100 și 200 000 de mc anual pe care îi descoperim ca fiind tăiați ilegal. Dar până la alte sume și alte cifre e diferență mare.

La partea de teren i-aș invita să participe la lucrări. Să vadă cu adevărat și activiștii de mediu ce înseamnă o punere în valoare, ce înseamnă un tratament silvicultural, ce înseamnă o împădurire, ce înseamnă o producere de puieț.

I-as invita să vadă ce înseamnă o exploatare. Să stea efectiv acolo cu tahistul, cu drujbistul, să vadă ce înseamnă munca la pădure. În primul rând ca să priceapă toate mecanismele silviculturale și forestiere din zona de producție.”, a explicat Gelu Puiu.

ADVERTISEMENT