News

Păcăleală de 1 aprilie. Pagina de Facebook a USR Tineret nu fost spartă. ”Sceneta s-a încheiat”

01.04.2021 | 20:52
Pacaleala de 1 aprilie Pagina de Facebook a USR Tineret nu fost sparta Sceneta sa incheiat
Pagina de Facebook a USR Tineret a fost "spartă". Revendicările hackerilor, demne de 1 aprilie Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Au apărut explicații după ce astăzi s-a anunțat că pagina de Facebook a USR Tineret a fost „spartă”. După multe ore, problema a fost lămurită.


”Nu ne-a spart nimeni pagina și, din fericire, nu ne-a citit nimeni conversațiile”

Update, ora 21:00/ Reprezentanții USR tineret au explicat că totul a fost, de fapt, o farsă. Motivul aceste ”păcăleli” a fost o demonstrație prin au vrut să arate ”că pe rețelele sociale cacealmaua e regină iar impostura capătă autoritate.”

ADVERTISEMENT

”S-a încheiat sceneta. Nu ne-a spart nimeni pagina și, din fericire, nu ne-a citit nimeni conversațiile.
Pe de altă parte, poate ați văzut că au apărut știri legate de „spargere” și că informația a fost preluată pe tot felul de grupuri obscure unde vestea a fost primită cu entuziasm. Grupuri de sute sau mii de oameni unde administratorii sunt niște anonimi iar tematica se învârte, de obicei, în jurul unei persoane care se prezintă ca salvatorul și eliberatorul nostru. Trăiești un șoc când intri pentru prima oară într-un astfel de grup, pentru că pe feed-ul tău nu apare deloc așa ceva: ești tu cu prietenii tăi și interesele tale. Cu alte cuvinte, „hack-ul” paginii noastre a ajuns în bule. Și am observat din nou că prin acest sistem a ajuns să funcționeze comunicarea în societatea noastră. (…)

”Fabricarea adevărului trebuie contracarată. Prin responsabilitatea cuvântului și printr-o presă onestă față de crezul ei profesional”

Da, internetul face parte din viața noastră. Ne-am născut și am crescut cu el. Din păcate, ne și poate vulnerabiliza. Trăim într-o perioadă în care pare că nu ținem pasul cu avansul tehnologic și cu noile metode de manipulare a opiniei publice. Nu înseamnă că suntem creduli dacă uneori cădem în plasa dezinformării. Ci înseamnă că aceste noi metode sunt atât de elaborate și de sucite încât trebuie să fim mult mai pregătiți pentru a face diferența între adevăr și minciună.

ADVERTISEMENT

Nu vrem să trăim într-o lume unde conspirația ajunge adevăr pentru că lucește. Unde falsitatea se impune prin exploatarea bulelor și algoritmilor pe Facebook și TikTok. Ori nu ne apare nimic pe feed, ori ne apare tot ce adună share-uri, interacțiuni, tot ce e scandal sau circ. Nu vă răsar tot felul de postări și nu știți de unde au venit?

Cam despre asta voiam noi să vorbim cu ocazia lui 1 aprilie. Despre faptul că pe rețelele sociale cacealmaua e regină iar impostura capătă autoritate.
Fabricarea adevărului trebuie contracarată. Prin responsabilitatea cuvântului și printr-o presă onestă față de crezul ei profesional.
În cazul în care vreți să raportați un incident de securitate cibernetică, sunați la 1911”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a USR PLUS.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 15:53/ Atât imaginea de profil a paginii, cât și cea de copertă au fost înlocuite de autorii faptei. Aceștia au transmis mesaje care au amuzat internauții.

Informațiile au fost confirmate atât de colegii de la Generația PLUS, dar și de unul dintre vicepreședinții USR Tineret, Valentin Lăzureanu. Glumă sau nu, toată lumea a râs.

ADVERTISEMENT

Pagina de Facebook a USR Tineret a fost „spartă”. Revendicările hackerilor, demne de 1 aprilie

Cei ce au furat accesul administratorilor paginii de Facebook a USR Tineret au schimbat fotografiile de profil și de copertă ale acesteia. Ei au transmis mesaje care au stârnit râsete pe rețelele de socializare: „râdeți la asta, putorilor.”

Mesajul hackerilor pentru administratorii paginii USR Tineret.
Mesajul hackerilor pentru administratorii paginii USR Tineret. Sursa foto: Facebook
Imaginea de profil a USR Tineret, după ce a fost spartă de hackeri
Imaginea de profil a USR Tineret, după ce a fost spartă de hackeri
Sursa foto: Facebook

Hackerii nu au fost prețențioși. Ei au anunțat, spre amuzamentul internauților, că vor înapoia pagina în schimbul unei stile de rachiu și a 0.3 bitcoin.

Revendicările hackerilor
Revendicările hackerilor pentru a înapoia accesul la pagina USR Tineret
Colaj: Fanatik

Generația PLUS a distribuit un mesaj pe Facebook prin care anunță că vestea spargerii paginii colegilor lor le aduce tristețe. Ei bănuiesc și cine ar putea sta în spatele atacului.

„Suntem trişti că frăţiorilor de la USR Tineret le-a fost spartă pagina de fb şi că au pierdut accesul la ea. Nu vrem să speculăm dacă în spatele atacului cibernetic a stat o organizaţie politică, un actor statal sau doar un lup singuratic, dar îi susţinem în efortul de a-şi recupera accesul,” au transmis aceștia.

Valentin Lăzureanu, vicepreședinte USR Tineret, a confirmat informațiile: „Ha, ha, ha, ce am râs, acum puteți să vă opriți. Mi-ar fi plăcut să vă spun că e o păcăleală de întâi aprilie. Însă nu e. Dintr-o neglijență am rămas fără pagina USR Tineret și tot ce era legat de ea, mail și tineretposting included.

„Din fericire nu era legat și contul de Instagram la pagină, așa că acesta e singurul canal de comunicare pe care îl mai avem. Încercăm să remediem problema cât mai repede și să vedem ce mai e de făcut pentru a le recupera și aduce la normal,” a adăugat acesta. Cu toate acestea, internauții au rămas de părere că totul este o glumă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: