News

Pagube însemnate produse de animalele sălbatice din România. Județul în care urșii și-au făcut de cap

Statul român plătește în fiecare an milioane de lei despăgubiri din cauza daunelor produse de animalele sălbatice, însă 99% dintre cazuri sunt opera urșilor și lupilor.
14.04.2024 | 19:43
Pagube insemnate produse de animalele salbatice din Romania Judetul in care ursii siau facut de cap
Pagube însemnate produse de animalele sălbatice din România. Județul în care urșii și-au făcut de cap. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Pe lista animalelor care dau bătăi de cap oamenilor sunt castorii, râșii și chiar zimbrii. Potrivit unui anunț al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), în 2023 au fost plătite despăgubiri 13,1 milioane lei pentru un total de 3.346 de dosare. Urșii și lupii sunt pe primele două locuri în acest clasament.

Pagube însemnate produse de animalele sălbatice din România

Așadar, 84% dintre despăgubiri au fost plătite pentru pagube produse de urși (11 milioane lei), 15,45% de către lupi (2 milioane lei), în timp ce restul (66.700 lei) sunt opera castorilor, zimbrilor și a râșilor. Statul român are obligația legală să acopere anumite pagube cauzate de animale în baza HG nr. 3/2003.

ADVERTISEMENT

Aceasta acoperă pagubele ”provocate de animalele sălbatice culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, dar și pentru pagubele produse fie autovehiculelor rezultate în urma accidentelor de circulaţie, fie persoanelor fizice”. Așadar, păgubiții au primit bani de la stat dacă animalele sălbatice le-au atacat și ucis animalele domestice sau dacă le-au fost distruse culturile.

Interesant, cele mai mari pagube s-au produs în 2023 în județul Mureș. ”Cele mai mari despăgubiri achitate în perioada 2023-2024 au fost în județul Mureș, în valoare de 2.574.535 lei pentru pagubele produse de specia urs brun la animale domestice și culturi agricole”, a declarat vicepreședintele agenției, Eugen Ioan Cozma.

ADVERTISEMENT

Nu doar urșii și lupii cauzează probleme, ci și castorii, în special în județul Argeș. ”În anul 2023 au existat 251 de persoane păgubite, dintre care 233 de către exemplare de urs și 18 de către lup. Pentru anul 2023 pagubele au avut o valoare de 509.158 lei”, arată APM Argeș, referitor la situația generală.

Cum pot fi obținute despăgubirile în cazul atacurilor animalelor sălbatice

Cea mai mare despăgubire plătită în Argeș a fost de 19.650 de lei, iar cea mai mică 75 de lei, fiind vorba de culturi agricole afectate. Aici, urșii au produs pagube de 469.542 lei, iar lupii 39.616 lei. Potrivit legii, oricine are dreptul să solicite și să obțină astfel de despăgubiri din partea UAT-urilor teritoriale.

ADVERTISEMENT

”Constatarea şi evaluarea pagubei se fac numai la cererea scrisă a proprietarului păgubit sau a reprezentantului legal. Cererea se depune şi se înregistrează la unitatea administrativ – teritorială (UAT) pe teritoriul căreia s-a produs paguba, în termen de maximum 48 de ore de la data constatării ei”, se arată în lege.

Conform Adevărul, evaluarea daunelor se face de o comisie alcătuită din trei persoane, mai exact câte un reprezentant al UAT-ului, al Agenției Județene pentru Protecția Mediului și al autorității publice care răspunde de vânătoare și al Direcției județene pentru Agricultură. Foarte important, la constatarea pagubei trebuie să fie prezent proprietarul păgubit sau reprezentantul legal al acestuia.

ADVERTISEMENT

Totodată, proprietarii de animale domestice trebuie să prezinte documentele care să dovedească îndeplinirea obligațiilor pentru prevenirea pagubelor ce pot fi provocate de animalele sălbatice. Așadar, înainte de a se plânge ca animalele domestice le-au fost ucise, fermierii trebuie să asigure paza animalelor aflate la pășunat și să adăpostească pe timp de noapte animalele domestice doar în locuri păzite și împrejmuite.

ADVERTISEMENT