News

Pagubele uriașe cauzate de vremea extremă în Craiova se pot repeta la următoarea furtună. Explicațiile autorităților

Autoritățile locale din Craiova au ajuns la o concluzie alarmantă după pagubele uriașe cauzate de furtuna de sâmbătă. Situația s-ar putea repeta la următoarea vijelie puternică. Care este explicația.
03.07.2022 | 16:59
Pagubele uriase cauzate de vremea extrema in Craiova se pot repeta la urmatoarea furtuna Explicatiile autoritatilor
Constatare îngrijorătoare după furtuna violentă din Craiova. Pagubele uriașe se pot repeta la următoarea vijelie. Sursa foto: colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

O furtună fără precedent în ultimii ani s-a abătut, sâmbătă după amiaza, asupra municipiului Craiova.

Constatare îngrijorătoare după furtuna violentă din Craiova. Pagubele uriașe se pot repeta la următoarea vijelie

A fost o adevărată rupere de nori. Cantitățile uriașe de precipitații căzute au inundat străzile din Bănie luând pe sus mașinile.

ADVERTISEMENT

Vijelia puternică a pus la pământ zeci de copaci și chiar stâlpi de beton. Cel mai mult au avut de suferi acoperișurile, multe fiind luate de vântul extrem de puternic.

Autoritățile locale anunță că cele 22 de acoperișuri distruse de furtună au fost toate construite fără autorizație.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observator News, Poliția Locală a acordat deja primele sancțiuni încă de seara trecută, pentru ca asociațiile de proprietari să intre în legalitate.

Până la ora 23.00, județul Dolj se află sub alertă cod galben de ploi și vijelii. Așadar, dezastrul de sâmbătă s-ar putea repeta în cazul unor furtuni la fel de puternice, dat fiind faptul că în zonă există multe acoperișuri ridicate fără autorizație.

ADVERTISEMENT

Craiova s-a aflat sub cod roșu de furtună, sâmbătă. S-a emis și mesaj RO-Alert

În urmă cu 24 de ore, în Craiova au fost averse torențiale, peste 50 l/mp, vijelie cu viteze ale vântului la rafale de peste 70 km/h și grindină. Între orele 17:10 și 18:00, ANM a emis o alertă nowcasting cod roșu.

A venit rapid și un mesaj RO-Alert dinspre Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

ADVERTISEMENT

În mai puțin de o oră, vremea extremă s-a dezlănțuit în Bănie. Ploaia abundentă a umplut străzile cu apă, râurile formate luând pe sus mașinile parcate.

După furtuna de sâmbătă au fost peste 80 de apeluri la 112, în care s-au anunțat situații de urgență, localnicii cerând sprijin în situaţii de inundaţii, copaci căzuţi pe carosabil sau pe autoturisme ori acoperişuri smulse de vânt.

Mai multe locații din oraș au fost inundate. Printre acestea: Muzeul de Artă din Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, arhiva Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova şi mai multe locuințe.

ADVERTISEMENT