News

Paiele din plastic dispar de pe piață din iulie. Cu ce vor fi înlocuite în restaurante

Începând din luna iulie, paiele din plastic dispar de pe piață și vor fi înlocuite cu alte produse.
07.06.2021 | 11:06
Paiele din plastic dispar de pe piata din iulie Cu ce vor fi inlocuite in restaurante
Paiele din plastic dispar de pe piață din iulie. Cu ce vor fi înlocuite în restaurante. Sursa foto: insider.com
ADVERTISEMENT

Pe 3 iulie 2021, adică în mai puțin de o lună, produsele din plastic de unică folosință precum tacâmuri sau paie vor fi interzise și în România.

Paiele clasice de plastic dispar din România în iulie. Țara noastră trece la paie comestibile

În acest context legislativ impus de UE, restaurantele trebuie să renunțe la paiele de băut obișnuite. Pentru a veni în sprijinul celor din Horeca, o firmă din Cluj a adus deja în ţara noastră paie care pot fi mâncate imediat după folosire.

ADVERTISEMENT

Deși prețul de achiziție este dublu față de cele din plastic, cererea e mare. Zeci de restaurante din țară și-au asigurat stocul cu paiele comestibile.

Avantajul acestora este că pot fi mâncate după folosire. Paiele de ultimă generație, mai prietenoase cu natura, au un gust dulce-acrişor. Ele sunt soluţia ideală atât pentru restaurantele care fac livrări, cât şi pentru festivaluri sau food truck-uri.

ADVERTISEMENT

”Sunt o alternativă pentru paiele de hârtie, datorită calităţii superioare, la cele din bioplastic, care sunt compostabile doar la nivel industrial şi nu se întâmplă niciodată practic”, spune Maria Lichtenberg, importator paie, conform ObservatorNews.

Specialiștii spun că paiele comestibile rezistă până la două ore în băuturile reci, iar în cele calde, până la 20 de minute.

ADVERTISEMENT

Produsele din plastic vor fi interzise în UE din iulie și în România. Care sunt acestea

În martie 2019, Parlamentul European a decis ca articolele de plastic de unică folosință să fie interzise începând cu anul 2021.

Directiva a fost adoptată cu o largă majoritate, primind 560 de voturi “pentru” și doar 63 de voturi “împotrivă” și abțineri. Noua lege se va aplica pe tot teritoriul UE din 3 iulie.

ADVERTISEMENT

Următoarele produse vor fi interzise în UE din 2021:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
  • Farfurii din plastic de unică folosință
  • Paie din plastic
  • Bețișoare de urechi din plastic
  • Bețișoare din plastic pentru baloane
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat

Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume.

Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.

ADVERTISEMENT