Românii sunt mari consumatori de pâine. Specialiștii ne atrag atenția întotdeauna să avem grijă la cantitate, deoarece, în caz contrar, ne alegem cu grăsime, kilograme în plus, probleme cardiovasculare sau probleme cu sistemul digestiv. Totuși, există și pâine sănătoasă.
Pâinea poate fi și dietetică, dar și aceasta trebuie mâncată moderat. Nu este indicat mai mult de o felie pe zi, dacă nu vă puteți abține de la ea sau dacă aveți un preparat ce se consumă doar cu pâine, precum salata de vinete, zacusca sau dulceață.
Ceea ce este foarte important să știți, pâinea sănătoasă nu are sare sau prea multă sare, este nutritivă, adică poate avea în compoziție semințe pline de vitamine, nu are nici E-uri în textură și nu ar trebui să aibă un aspect de burete.
Cea mai bună pâine este în mod cert cea făcută acasă, fiindcă așa cunoașteți tot ceea ce ați adăugat, cantitatea și modul de lucru. Este esențială respectarea igienei. În lumea gastronomiei, pâinea cu maia a stârnit o adevărată nebunie.
Știința consideră pâinea cu maia foarte utilă, fiindcă are un indice glicemic scăzut și este compusă din nutrienți și probiotice. Și pâinea integrală este recomandată pentru persoanele la dietă sau care respectă un anumit regim din motive medicale.
Pâinea integrală are și un conținut ridicat de fibre. Menține sistemul intestinal ușor, nu-l încarcă și nu creează senzația de balonare. Pentru diabetici este o opțiune extrem de bună, fiindcă are magneziu, mineral care controlează insulina și glucoza.
”Adulții de vârsta a doua și a treia care consumă zilnic 2-3 felii de pâine integrală au creșteri mai mici ale dimensiunii taliei, tensiunii arteriale și nivelului zahărului din sânge în timp, arată un studiu american realizat la Universitatea Tufts.
Dimensiunea mare a taliei, tensiunea arterială mărită, nivelul prea mare de zahăr din sânge, precum și nivelul crescut al colesterolului și al trigliceridelor sunt factori de risc pentru diverse boli de inimă.
Folosind datele din Framingham Heart Study Offspring Cohort, început în anii 1970 pentru a evalua factorii de risc pe termen lung ai bolilor de inimă, o cercetare ale cărei rezultate au apărut în Journal of Nutrition a examinat perspectivele privind sănătatea asociate cu consumul de cereale integrale și rafinate pe o perioadă medie de 18 ani. Cei 3.100 de participanți din cohortă aveau o vârstă medie de 50 de ani la începutul colectării datelor”, explică pe doc.ro medicul Laura Ene.
Și pâinea cu semințe germinate este una sănătoasă. Pentru a fi făcută se pun la înmuiat boabe pentru a permite germinarea, iar apoi se macină pentru a forma aluatul. Are mai multe proteine decât pâinea integrală și ușurează digestia, potrivit 20minutos.es