News

Pâinea se va scumpi la toamnă. România, lovită de secetă, în plină pandemie de Covid-19

27.04.2020 | 17:27
Painea se va scumpi la toamna Romania lovita de seceta in plina pandemie de Covid19
Pâinea se scumpește din toamnă
ADVERTISEMENT

Situația dramatică în România, în plină pandemie de coronavirus. În lipsa ploilor, producția de cereale din țara noastră va fi compromisă 100%. În aceste condiții, pâinea se va scumpi în toamnă, iar interzicerea exporturilor de grâu ar fi tardivă.

Pâinea se scumpește la toamnă

Aurel Popescu, președintele Rompan, a făcut o serie de previziuni sumbre văzând situația din agricultura românească. „Prețul grâului s-a scumpit cu peste 25 de euro, pâinea nu s-a scumpit. Seceta va afecta mult producția de grâu, preocuparea noastră de bază e să asigurăm necesaru de consum pentru intern.

ADVERTISEMENT

Probabil toate aceste creșteri de prețuri se vor concretiza în scumpiri. Nu se poate da o estimare, nu știm ce preț va avea grâul la noua recoltă și cât va înregistra creștere.

Mai avem două luni de mâncat grâu vechi, prețurile sunt în creștere. E o creștere substanțială de preț, 25 de euro pe tona de grâu. Nu primește nimeni nicio dispoziție de la nimeni, cred că în perioada stării de urgență nu se pune această problemă, toată lumea lucrează în pierdere, sperăm că aceasta perioadă se oprește în 15 mai.

ADVERTISEMENT

Ce e 2-3% creștere combustibil nu e edificatoare în costuri. E edificatoare materie primă, și forța de muncă. Am spus de la început că era bună această interdicție, cu excepția contractelor care erau deja încheiate, astfel încât să rămână cantități de grău ca să avem necesar de grâu până la următoarea recoltă.

Pentru că a fost cerere mare de făină, de 4 ori mai mare decât într-o lună normală, am măcinat mai mult. Măcinând mai mult, există pericol ca în iunie, sperăm să putem asigura necesarul de consum”, a declarat expertul la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Producția poate fi compromisă 100%

Conform specialiștilor, producția de cereale ar putea scădea la jumătate, însă în caz de secetă continuată producția va fi compromisă 100%. Mii de hectare au fost deja compromise și mulți compară anul 2020 cu anul 1947, ultima oară când România a fost lovită atât de crunt de secetă.

Petre Grigore, un agricultor cu experiență, a mărturisit că e jale în țară: „Gravă e puțin spusă, de opt luni n-a plouat decât de 2 ori. Toți ne spun că orzul, rapița, grâul sunt calamitate într-o proporție de 100%. Situația nu e mai bună nici la irigat, unde ne aflăm aici avem o zonă de orz de primăvară cultivat la irigat, noi irigăm din martie. Pierderile vor fi de 80%”.

ADVERTISEMENT

România a avut o tentativă tardivă de a bloca exporturile spre alte țări, după ce livrase peste 80% din grâul promis. În aceste condiții, avertismentul ONU, în plină pandemie de coronavirus. care se aștepta la o foamete fără precedent în lume, ar putea avea multă greutate în România anului 2020.

ADVERTISEMENT
Tags: